Torta z mrkvy? Babička by si možno ťukala na čelo. Vy ale pravdepodobne dobre viete, že mrkváč môže smelo konkurovať hocijakému cheesecaku a právom sa radiť medzi najobľúbenejšie dezerty vôbec.
Aj keď v názve skrýva zeleninu, nie je to s ním také nevinné, ako by sa mohlo zdať. Väčšina pôvodných receptov obsahuje množstvo cukru, oleja a ďalších ingrediencií, ktoré (ako viete) radi vynechávame či nahrádzame, aby bol celý pôžitok viac fit. A tak sa stalo aj tentoraz. Stavíme sa, že si výsledok zamilujete ako my.
1 porcia obsahuje
- 369 kcal
- 27 g sacharidov
- 20 g tukov
- 20 g bielkovín
Na 12 porcií
- 3 vajcia
- 250 g ananásu
- 20 g kokosového cukru
- 20 g kokosového oleja
- 300 g špaldovej múky
- 1/2 balenie kypriaceho prášku
- 2 čajové lyžičky škorice
- 30 g vlašských orechov
- 30 g mandlí
- 300 g mrkvy
- 500 g tvarohu
- 250 g ricotty
- 50 g vanilkového proteínu
- 1/2 šťava z citróna
- šťavy z 1/2 pomaranča
Postup
-
Najskôr vyšľaháme vajíčka do hustejšej peny. Postupne zašľahávame ananásové pyré (rozmixovaný ananás), kokosový cukor a roztopený kokosový olej. -
V inej nádobe zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú a pomarančovú kôru. Pridáme tiež nasekané datle a vlašské či pekanové orechy.
-
Sypké ingrediencie z predchádzajúceho kroku pridáme do tekutých, a nakoniec vmiešame aj mrkvu nastrúhanú na jemno.
-
Pečieme v tortovej forme s priemerom cca 20 cm v rúre predhriatej na 180 °C jednu hodinu (alebo kým sa cesto neprestane lepiť na špajdľu).
-
Medzitým si pripravíme krém zmiešaním všetkých potrebných surovín. Dáme chladiť do chladničky.
-
Hotový korpus necháme vychladnúť a potom ho rozrežeme na dve polovice. Spodný diel natrieme 1/2 krému a priklopíme. Vrch torty natrieme zvyšným krémom a ozdobíme.
-
Tortu dáme aspoň na hodinu do chladničky, potom ju zazdieľame na Instagram s hashtagom #aktinrecepty a už si len užívame jeho skvelú chuť.