Predstavujeme vám tradičné žĺtkové rezy, ktoré sme však pre vás trošku osviežili. Spojenie maku a jabĺk vytvorí úžasne nadýchané šťavnaté cesto, ktoré jednoducho chcete ochutnať. Pokiaľ vám na prvý pohľad nepadli do oka, pamätajte, že vzhľad nie je všetko. Pokiaľ im dáte šancu, garantujeme, že nebudete ľutovať.
1 porcia obsahuje
- 145 kcal
- 13,1 g sacharidov
- 8,8 g tukov
- 4,2 g bielkovín
Na 15 porcií
- 85 g masla
- 70 g práškového sladidla
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 100 g maku
- 100 g nízkotučného acidofilného mlieka
- 75 g jabĺk
- 95 g špaldovej múky
- 8 g kypriaceho prášku
- 100 g trstinového cukru
Postup
-
V miske si vareškou rozmiešame zmäknuté maslo so sladidlom. Pridáme mletý mak a prilejeme acidofilné mlieko.
-
Do zmesi ďalej pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Premiešame a nakoniec pridáme ošúpané a nakrájané jablko.
-
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky odložíme bokom. Sneh opatrne po častiach primiešavame do cesta. Hotové cesto vylejeme na plech s veľkosťou cca 20 x 30 cm vyložený papierom na pečenie.
-
Pečieme na 170 °C 20‑25 minút.
-
Medzitým si zo žĺtkov a pomletého trstinového cukru (môžeme nahradiť klasickým práškovým cukrom) vyšľaháme polevu. Tú vylejeme na ešte horúci rez a necháme vychladnúť ideálne cez noc v chladničke. Pred podávaním rezy necháme odstáť pri izbovej teplote.