Valašský frgál sme obliekli do fit šatu! Cesto dostalo skvelú, jemne orieškovú chuť po špaldovej múke a ani s tvarohom sme nešetrili. Maku sa tentokrát báť nemusíte. Rúška a respirátory zakryjú aj makový úsmev. Upeč si s nami macro friendly verziu tejto klasiky.
1 porcia obsahuje
- 165 kcal
- 18,1 g sacharidov
- 7,1 g tukov
- 8,6 g bielkovín
Na 16 porcií
- 200 g špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 20 g vanilkového proteínu
- štipka soli
- 1/2 balenie sušeného droždia
- 130 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 žĺtok
- 30 g práškového sladidla
- 10 g práškového cukru
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 1 žĺtok
- 20 g vanilkového pudingu
- 60 g práškového sladidla
- 100 g maku
- 80 g slivkovej Biolády
- 50 g mlieka
- 10 g vanilkového pudingu
- 40 g práškového sladidla
Postup
-
Vo väčšej miske si zmiešame múku, proteín a štipku soli. Doprostred urobíme jamku a nalejeme do nej teplé mlieko zmiešané s lyžičkou cukru a polovicou balenia (3,5 g) sušeného droždia. Necháme vzísť kvások. -
Zmiešame zmäknuté maslo, žĺtok, sladidlo a ručne vymiešame cesto. Bude to trvať približne 8 minút. Vznikne nám kompaktné, jemne lepivé cesto. Pôvodnú misku jemne poprášime múkou, vložíme do nej cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.
-
Medzitým si pripravíme obe náplne. Pokiaľ by bola tvarohová príliš hustá, prilejeme malé množstvo mlieka. Maková sa dá pripraviť aj s inou marmeládou, pokiaľ práve nemáme slivkovú.
-
Cesto rozdelíme na dve polovice. Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčší kruh (približne 27 cm), okraje necháme vyššie. Cesto premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a podľa fantázie zdobíme náplňami. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 18‑19 minút.
-
Koláč necháme jemne vychladnúť a každý pokrájame na 8 kusov. Najlepšie chutí čerstvý, na druhý deň odporúčame pár sekúnd prihriať v mikrovlnke. Pokojne ho môžete aj zamraziť na neskôr, ale veríme, že vám žiadny kúsok nezostane. Dobrú chuť!