Chia bola "znovuobjavená" až v 90. rokoch 20. storočia. Vďaka spolupráci juhoamerických vedcov sa jej pestovanie znovu rozširuje hlavne v Argentíne, Mexiku, Peru a Bolívii a na svetové trhy sa tak dostávajú semienka, ktoré boli predtým tak vzácne, že sa používali ako platidlo. Chia podporujú normálne trávenie, majú glykemický index 2.8, takže sú vhodné aj pre osoby so zvýšenou hladinou cukru v krvi a vďaka tomu, že neobsahujú lepok, ich môžu bez problémov konzumovať aj celiatici. Obsahujú ale tiež dvakrát viac vlákniny ako obilné vločky, trikrát viac železa ako špenát, päťkrát viac vápnika ako mlieko a pätnásťkrát viac horčíka než brokolica. Mimo to sa v nich nachádza aj celá rada ďalších stopových prvkov, vitamínov a predovšetkým 26% omega 3 a 6 mastných kyselín.
Neoceniteľnou vlastnosťou je, že semienka na seba viažu vodu. Po namočení do vody, prípadne inej tekutiny, asi po 15 minútach vznikne okolo každého semienka gélový obal. Táto vlastnosť je významná predovšetkým pre vytrvalostných športovcov, pretože semienka udržujú vodu v tele a zaisťujú tak pozvoľné a pravidelné hydratovanie organizmu pri dlhšej fyzickej záťaži. Okrem toho sa pozvoľna uvoľňujú aj omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Semienka majú neutrálnu chuť a hodia sa pre priamu konzumáciu. Je ale možné si ich pridávať napríklad do jogurtu, tvarohu, kaší, dezertov, šalátov, alebo je možné použiť ich ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.