Garfield veľmi dobre vedel, čo je dobré. Lenže lenivého kocúra určite netrápilo, že jeho najobľúbenejšie jedlo nie je práve nutrične vyvážené a zdravé.
Je vôbec možné pochutnať si na dokonalom talianskom jedle, a pritom nezísť z cesty zdravého životného štýlu?
Jasné! A aha, ako ľahko!
1 porcia obsahuje
- 350 kcal
- 37 g sacharidov
- 10 g tukov
- 28 g bielkovín
Na 6 porcií
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g paradajok v konzerve
- 500 ml hovädzího vývaru
- 2 lyžice oregana
- 2 lyžice bazalky
- 250 ml kefíru
- 250 g syra cottage
- 30 g špaldovej múky
- 30 g 30 % Eidamu
- 1 muškátový oriešok
- 1 čajová lyžička soli
- 110 g cestovín lasagní
- 30 g 30 % Eidamu
- bazalka
Postup
-
Najprv si pripravíme vývar.
Namiesto zdĺhavého varenia si môžeme ľahko dopomôcť použitím kvalitného bujónu.
-
Mrkvu a zeler nastrúhame na hrubo.
-
Vo veľkom hrnci na rozpálenom oleji necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom k nim prihodíme nastrúhanú mrkvu a zeler a ešte chvíľu restujeme. Zelenina však nesmie zhnednúť.
-
Ďalej pridáme do hrnca mleté mäso. Vareškou ho rozmiešame, rozdelíme na menšie kúsky a necháme stiahnuť.
-
Nakoniec do hrnca pridáme paradajky z konzervy, podlejeme vývarom a dochutíme soľou, korením, oreganom a sušenou bazalkou. Takto pripravenú zmes priklopíme pokrievkou a za občasného miešania dusíme približne 45 minút. Následne odoberieme pokrievku a varíme ďalších 15 minút.
-
Medzitým si pripravíme bešamel. Jednoducho rozmixujeme všetky ingrediencie do hladkej konzistencie.
-
Rúru predhrejeme na 180 °C.
-
Omáčka hotová? Ide sa vrstviť!
Na dno pekáča (my sme použili veľkosť 22x16 cm) rozprestrieme polovicu mäsovej zmesi. Nasledujú cestoviny a polovica bešamelu.
A teraz to celé zopakujeme – druhá polovica mäsovej zmesi, cestoviny a druhá polovica bešamelu. Vrch lasagní posypeme nastrúhaným syrom a šup s nimi do predhriatej rúry zhruba na hodinku.
-
Než sa vžijeme do role Garfielda, nezabudneme lasagne odfotiť a postnúť na Instagram s hashtagom #aktinrecepty.