Zeleninových šalátov sa nemusíte vzdávať ani v zime. Stačí výber zeleniny prispôsobiť práve prebiehajúcej sezóne. Náš šalát s quinoou a halloumi syrom hrá všetkými farbami. Ale poteší nielen oči: po stránke živín je dobre vyvážený, takže dokonalo zasýti. Pripraviť si ho môžete aj do krabičky a vziať so sebou do práce alebo školy.
1 porcia obsahuje
- 552 kcal
- 57 g sacharidov
- 25 g tukov
- 23 g bielkovín
Na 4 porcie
- 100 ml jablčného octu
- 100 ml vody
- 2 červené cibule
- 1 lyžica medu
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 3 bobkové listy
- 200 g quinoy
- 1 balenie ready to eat cíceru
- 1 batat
- 1 mrkva
- 1 čajová lyžička oregana
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice čerstvých byliniek
- 50 g olív
- 200 g syru halloumi
- granátové jablko
Postup
-
Najprv si deň vopred pripravte nakladanú cibuľu. Nakrájajte si ju na tenké plátky a dajte do uzatvárateľného pohára. Potom jednoducho zvarte vodu, jablkový ocot, med a soľ. Vlejte do pohára nechajte vychladnúť, zatvorte viečkom a dajte odležať do chladničky. Do nášho šalátu ale nespotrebujete celé množstvo. Okrem tohto receptu poslúži aj ako ozdoba na omelety, miešané vajíčka, do wrapov či tacos.
-
Uvarte quinou podľa návodu na obale. Odporúčam ju uvariť vo vývare alebo si uľahčiť prácu a použiť Bujónku. Quinoa bude mať výraznejšiu chuť.
-
Bataty aj mrkvu očistite, umyte, nakrájajte na rovnako veľké kúsky, pokvapkajte lyžicou olivového oleja a osoľte. Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte cca 30 – 40 minút domäkka. Medzitým si pripravte aj zvyšok surovín: nasekané čerstvé bylinky (mäta, petržlen, koriander), olivy a cícer.
-
Uvarený cícer zmiešajte s trochou naloženej cibule z predchádzajúceho dňa, pridajte upečené bataty, mrkvu, nasekané čerstvé bylinky, lyžičku sušeného oregana. Dosoľte, dochuťte, pokvapkajte druhou lyžicou oleja a premiešajte.Podávajte s opečeným halloumi syrom a granátovým jablkom.