Zemiakový šalát sa v každej rodine robí inak. A dokáže vyvolať vášnivú diskusiu o tom, čo do šalátu patrí a čo nie. Niekto dáva majonézu, niekto jogurt, niekto hrášok, mrkvu, alebo dokonca šunku. A každá verzia je tá správna ❤️. My sme pripravili tri verzie zemiakového šalátu podľa členov Aktin tímu. Každá je úplne iná a napriek tomu sme sa zhodli, že nám chutia všetky 😇.
1 porcia obsahuje
- 324 kcal
- 53 g sacharidov
- 5,4 g tukov
- 10 g bielkovín
Na 4 porcie
- 6 nových zemiakov
- soľ
- čierne korenie
- 1 mrkva
- 2 fenikly
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- pažítka
- čili
- 1 lyžica vínneho octu
- 6 šalátových zemiakov (typ A)
- 1 cibuľa
- 2 kyslé uhorky
- 1 vajce
- jablko
- 50 g šunky
- 100 ml majonézy
- 200 ml bieleho jogurtu
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 6 šalátových zemiakov (typ A)
- 150 g mrkvy
- 80 g petržlenu
- 80 g zeleru
- 4 sterilizované uhorky
- 4 lyžice mrazeného hrášku
- 1 cibuľa
- jarná cibuľka
- 3 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- 2 lyžice majonézy
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- Sladič
- 1 lyžica vínneho octu
Postup
-
Odľahčený zemiakový šalát s feniklom
Šalát od Terky je výnimočný tým, že hlavnou surovinou je poriadna dávka feniklu, ktorý šalátu dodá netradičnú špecifickú chuť.
Najprv si uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode domäkka. Zároveň si uvarte aj vajcia natvrdo. Mrkvu nakrájajte na tenké kolieska. Fenikly zbavte stredu a tiež nakrájajte natenko.
Zemiaky zlejte a ešte teplé ošúpte a nakrájajte na kolieska. Premiešajte s mrkvou a polovicou fenikla.Na dresing prešľahajte olej s octom a dochuťte soľou a korením. Polovicu dresingu zmiešajte so zemiakmi, polovicu so zvyšným feniklom.
Vajcia prelisujte do misy so šalátom, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte nadrobno nasekanú pažítku a štipku čili vločiek. Osoľte, okoreňte a všetko zľahka premiešajte.
Rozdeľte na taniere a navrchu dozdobte zvyšným feniklom.
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 324 kcal, S 53 g, B 10 g, T 5,4 g, vláknina 7,5 g
-
Zemiakový šalát so šunkou a jablkom
V šaláte od Romči s Markom nesmie chýbať šunka a niečo chrumkavé – pridávajú jablko alebo papriku.
Zemiaky si uvaríme v šupke, dáme vychladnúť. Medzitým si nakrájame cibuľu najemno a necháme v troche vody variť asi 1 minútu. Zároveň si uvaríme vajíčko na tvrdo.
Vychladené zemiaky ošúpeme a nakrájame pomocou krájača na malé kocky, rovnako aj vajíčko.Jednotlivé vrstvy zemiakov vždy osolíme a okoreníme, aby sme mali šalát rovnomerne ochutený.
Pridáme nastrúhané kyslé uhorky a najemno nakrájanú šunku a jablko (alebo červenú papriku), aby šalát príjemne chrumkal.
Do zmesi pridáme majonézu, biely jogurt, veľkú lyžicu horčice a jemne premiešame.
Vrch dozdobíme vajíčkom uvareným na tvrdo a rozkrájaným na štvrtiny.
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 423 kcal, S 55 g, B 10 g, T 17,5 g, vláknina 5 g
-
Zemiakový šalát s koreňovou zeleninou a hráškom
Verzia od Anet je asi najklasickejšia, no zato poriadne vychutená.
Hrášok vytiahneme z mrazničky a necháme rozmraziť. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Medzitým uvaríme vajcia natvrdo a koreňovú zeleninu do polomäkka.
Koreňovú zeleninu nakrájame ma malé kocky do misy, rovnako aj varené zemiaky a jednotlivé vrstvy vždy osolíme a okoreníme.Sterilizované uhorky si nakrájame na malé kocky a spolu s hráškom a nakrájaným vajcom natvrdo dáme do misy k šalátu. Pridáme majonézu, jogurt, horčicu, ocot a dve lyžice nálevu z uhoriek.
Všetko jemne premiešame a vrch dozdobíme jarnou cibuľkou.
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 432 kcal, S 61 g, B 14 g, T 14 g, vláknina 8 g
Či už sa rozhodnete tento rok vyskúšať niečo nové alebo stavíte na osvedčenú klasiku, dúfame, že vám bude pri štedrovečernom stole chutiť!Za Aktin tím prajeme krásne a pohodové Vianoce 🎄