The ChilliDoctor Green Jalapeno Mash, čerstvé čili papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2‑6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mashe neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Použiť ich môžeš na výrobu omáčok, sals, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.
Bežná pálivosť Jalapeno sa pohybuje okolo 8 000‑10 000 SHU, slabšie druhy môžu mať aj len 2 500 SHU. Vzhľadom k tomu, že táto paprička sa objavuje úplne všade - od najrôznejších omáčok až po burgery alebo pizze - je pre niekoho vrcholnou skúsenosťou s chilli a považujú ju za "pekelne" pálivú. V porovnaní s ostatnými papričkami na Scovilleho stupnici má však poriadne čo doháňať. Zelené Jalapeno sú papričky nedozreté. Sú viac pálivé a dlhšie vydržia. Aj preto na ne v čerstvej podobe narazíš častejšie, než na tie červené.