Pokiaľ chcete do jedálnička zaradiť viac zdravých strukovín, stavte na čiernu šošovicu, ktorej sa hovorí beluga. Šošovica beluga má drobné zrnká, netradičnú farbu a jemnú orieškovú chuť. Pri varení sa nerozvarí a hodí sa tak na prípravu polievok, šalátov alebo strukovinového karí.
1 porcia obsahuje
- 422 kcal
- 60 g sacharidov
- 7 g tukov
- 22 g bielkovín
Na 2 porcie
- 160 g mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g červenej cibule
- 120 g čiernej šošovice
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžica zázvoru
- 1 čajová lyžička karí korenia
- 250 g paradajkovej passaty
- 200 ml kokosového mlieka
- 300 ml vody
- 200 g batatov
- 30 g baby špenátu
- 2 lyžice šťavy z limetky
- himalájska soľ
- čierne korenie
- jazmínová ryža
- petržlenová vňať
Postup
-
Na panvici rozohrejeme kokosový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, čerstvý najemno nastrúhaný zázvor, na kolieska nakrájanú mrkvu a restujeme cca 2 minúty.
-
Pridáme karí korenie, čiernu šošovicu a premiešame. Potom pridáme paradajkovú passatu, kokosové mlieko a vodu. Panvicu prikryjeme pokrievkou a varíme cca 20 – 25 minút. Podľa potreby dolievame vodu.
-
Pridáme na kocky nakrájané batáty a varíme ďalších 15 minút do zmäknutia batátov. Karí ochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou. Ku koncu varenia vmiešame baby špenát a len čo sa stiahne, panvicu odstavíme.
-
Hotové karí ozdobíme na tanieri nasekanou listovou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a podávame s ryžou.