Hlavnou prísadou karí je samozrejme v najväčšej miere kurkuma, ktorá podporuje aj trávenie. Vedeli ste, že názov karí znamená omáčka? Je to pôvodné indické slovo, ktoré sa už natrvalo zarylo ako pomenovanie pre omáčky ochutené s karí pastou alebo karí korením. Tak teda vyskúšajte náš variant s karfiolom a cícerom.
1 porcia obsahuje
- 583 kcal
- 73 g sacharidov
- 24 g tukov
- 13,5 g bielkovín
Na 3 porcie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 cibule
- 340 g karfiolu
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- čierne korenie
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 2 čajové lyžičky karí korenia
- 5 cherry paradajok
- 200 g ryže Basmati
- 1 čajová lyžička chilli omáčky z pečených paprík
- 1 balenie Vilgain R2E cícer
- 500 ml vody
- koriander
- čierne korenie
Postup
-
Na oleji si opečieme nasekanú cibuľu. Pridáme karfiol rozobratý na menšie ružičky a premiešame.
-
Zalejeme vodou, osolíme a varíme 5‑10 minút podľa preferencií. Pridáme cícer a zalejeme kokosovým mliekom.
-
Následne pridáme koreniny, zamiešame a necháme prejsť varom ďalších 5‑10 minút, kým sa tekutina trochu neodparí.
-
Medzitým si uvaríme ryžu podľa návodu.
-
Do omáčky nakoniec pridáme nakrájané rajčiny alebo aj špenát – čo máme doma. Pridáme lyžičku chilli omáčky a premiešame.
-
Podľa potreby ešte dochutíme a podávame s ryžou. Môžeme posypať koriandrom či korením.
-
Tak dobrú chuť!