Ako lepšie odštartovať jahodovú sezónu ako týmto legendárnym francúzskym dezertom plným čerstvých jahôd a vanilky? V našom fitness šate sa dočkal výrazného odľahčenia a peknej dávky bielkovín, takže o svoju letnú formu sa nemusí báť ani ten najnáročnejší maškrtník!
1 porcia obsahuje
- 132 kcal
- 12,5 g sacharidov
- 4,5 g tukov
- 10 g bielkovín
Na 12 porcií
- 2 vajcia
- 60 g erythritolu
- 20 g ghee
- 80 ml kefíru
- 30 g vanilkového proteínu
- 80 g celozrnnej špaldovej múky
- 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 200 ml mlieka
- 200 ml vody
- 30 g vanilkového proteínu
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
- erythritol
- 250 g polotučného tvarohu
- 6 plátkov želatíny
- 300 g jahôd
- 100 g Vilgain extra jam – jahoda
- 200 g jahôd
Postup
-
Ako prvé si upečte korpus. V miske vyšľahajte obe vajcia s erytritolom, potom k nim pridajte kefírové mlieko s rozpusteným a vychladnutým ghí a zmes vymiešajte dohladka. -
Vo vedľajšej mise si zmiešajte všetky sypké suroviny – múku, proteín, mletú vanilku a kypriaci prášok. Túto sypkú zmes potom pridajte k tekutej a vymiešajte hladké cesto.
-
Takto pripravené cesto nalejte do tortovej formy s papierom na pečenie s priemerom 23 cm a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C cca na 20 minút dozlatista.
-
Upečený korpus nechajte po vybratí z rúry úplne vychladnúť, potom ho zrežte tak, aby bol na povrchu zarovnaný. Opäť ho uložte do tortovej formy a jej steny vyložte papierom na pečenie.
-
Z jahôd na dokončenie dezertu odrežte stopky a rozpoľte ich. Tieto rozpolené jahody potom ukladajte vedľa seba do tortovej formy na korpus tak, aby boli uložené po jej obvode reznou stranou smerom k papieru na pečenie. Doprostred korpusu rozvrstvite jahodovú marmeládu.
-
Teraz príde na rad krém. Ako prvý si uvarte puding. V menšom hrnci zmiešajte mlieko s vodou a v ňom rozmiešajte proteínový a pudingový prášok. Túto zmes pomaly zahrievajte na platni, kým nezhustne do pudingovej kaše.
-
Medzitým si nechajte v inom hrnci napučať želatínu, tú potom nechajte rozpustiť a vmiešajte do ešte horúceho pudingu. Ihneď potom ešte rýchlo v horúcom pudingu rozmiešajte aj tvaroh, pridajte vanilku a prípadne prislaďte erytritolom.
-
Nakoniec do krému opatrne vmiešajte aj pokrájané jahody na kocky a takto hotový krém nalejte na vopred pripravený korpus s džemom a jahodami.
-
Hotovú tortu dajte do chladničky a nechajte ju tuhnúť aspoň 6 hodín, najlepšie však cez noc.
-
A potom už môžete tohto fešáka po náročnej práci a dlhom čakaní konečne rozkrojiť a užiť si zaslúžené blaho na jazyku! Dobrú chuť. :)