„Možná jsem vařila knedlík a vyšel mi nok.“ Poznáte túto legendárnu hlášku? Pousmiali sme sa, keď sme do rúry vkladali štrúdľu a vytiahli závin. Vlastne je jedno, ako ho nazveme. Vďaka šťavnatým jablkám si na ňom určite pochutíte. Jablká sme pre vyšší obsah bielkovín vyladili ešte tvarohom a celé sme to vypeckovali arašidovým maslom z dielne R3ptile.
1 porcia obsahuje
- 110 kcal
- 13 g sacharidov
- 4,9 g tukov
- 4,4 g bielkovín
Na 18 porcií
- 200 g špaldovej múky
- 1 vajce
- 50 g vody
- 10 g práškového sladidla
- 60 g masla
- 1 štipka soli
- 550 g jabĺk
- 40 g práškového sladidla
- 1 čajová lyžička škorice
- 180 g hrudkovitého tvarohu
- 50 g arašidového masla
Postup
-
V miske si zmiešame múku, vajíčko, vodu, sladidlo, štipku soli a zmäknuté maslo (alebo ghí). Vypracujeme hladké cesto. Pár minút to potrvá. Cesto necháme 20 minút odležať. -
Medzitým si nastrúhame jablká a zmiešame ich so škoricou a sladidlom.
-
Na stôl si rozprestrieme staršiu a väčšiu utierku, jemne ju poprášime múkou a cesto na nej rozvaľkáme na čo najmenšiu hrúbku. Cesto je pružné, dobre sa s ním pracuje. Po rozvaľkaní by cezeň mal byť vidieť vzor utierky. Na cesto rozprestrieme jablká, z ktorých sme vytlačili šťavu, posypeme tvarohom a pridáme arašidové maslo. Môžeme aj jemne posypať cukrom alebo sladidlom.
-
Okraje zahneme a závin opatrne s pomocou utierky zrolujeme a prenesieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, na pár miestach prepichneme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 40 minút.
-
Závin necháme úplne vychladnúť a pred podávaním ho posypeme cukrom. Dobrú chuť!