Arax Pohánka hnedá
Arax Pohánka hnedá - pseudoobilnina s príjemnou orieškovou chuťou
Tmavo hnedá pohánka je lúpaná termicky. Pri tomto postupe dochádza k naparovaniu pohánky horúcou parou a následnému prudkému sušeniu. Pohánka týmto procesom získa príjemnú orieškovú chuť. V kuchyni sa využíva do šalátov, ako príloha k mäsám, výborná je aj v kombinácii so zeleninou. Z pohánky sa dajú pripravovať aj sladké pokrmy a kaše.
Radí medzi tzv. pseudoobilniny. Pochádza zo strednej Ázie, odkiaľ sa postupne šírila do Japonska, Európy a tiež do Severnej Ameriky. Pohánka obsahuje zinok, meď, selén, mangán a ďalšie stopové prvky. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Veľmi dôležitým vitamínom v pohánke je cholín.
Arax Pohánka hnedá v bodoch:
- termicky lúpaná
- príloha k mäsám aj do šalátov
- bohatá na minerálne látky a vitamíny
100 g | |
Energetická hodnota | 1548 kJ / 365 kcal |
Tuky | 2,6 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 74 g |
- z toho cukry | 0,6 g |
Bielkoviny | 12 g |
Soľ | 0,01 g |
Ingrediencie
100 % pohánka hnedá.
Upozornenie pre alergikov: Môže obsahovať stopy lepku.
Odporúčanie výrobcu
- Pohánku prepláchneme, zalejeme vodou (na 100 g pohánky cca 150 – 200 ml vody), osolíme, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 10 – 15 minút.
- Hotovú pohánku môžeme dochutiť kúskom masla.
Upozornenie
- Potravina.
- Skladujte v chlade, suchu a tme.