8 najhorších spôsobov, ako začať chudnúť. Takto nie!

Komentáre
2
8 najhorších spôsobov, ako začať chudnúť. Takto nie!
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

S príchodom nového roka si možno dávate nové ciele a predsavzatia. Jedným z tých vôbec najčastejších je chudnutie. To je často umocnené vianočnými sviatkami, keď pomyselná ručička na váhe ešte o fúz poskočí do plusových hodnôt a tento stav prestane byť pre vás komfortný.

Chápem, že pred sebou máte dosť jasný cieľ v podobe cifry, ktorú chcete schudnúť. Okrem toho „koľko“, je nemenej dôležitý aj spôsob, „ako“ to urobíte. V rukách totiž máte ohromný nástroj, ktorý môže vaše zdravie upevniť, no aj ho ovplyvniť negatívnym spôsobom. Čo patrí medzi prekvapivé spôsoby, ako nechudnúť? Prečítajte si v dnešnom článku.

1. Vynechávanie jedál

Vynechávanie jedál, bohužiaľ, stále patrí k dosť rozšíreným spôsobom, ako sa zbaviť nadbytočných kíl. Ak už nejaký čas čítate naše články, tak iste viete, že alfou a omegou každého chudnutia je vytvorenie tzv. kalorického deficitu. Príjem kalórií musí byť zákonite nižší než vydaný. Preto dokonale dáva zmysel jednoducho vynechať napríklad večeru. Alebo nie?

Netvrdím vám, že musíte jesť striktne každé tri hodiny a ani o minútu neskôr. Takým chudnúcim radám už odzvonilo. Je však fajn mať v jedle vyhovujúci poriadok a systém. Predovšetkým vás to ochráni pred nezvládateľným hladom a neskorším náletom na chladničku. Taká vynechaná večera totiž často znamená tajné zakrádanie sa do kuchyne v neskorých nočných hodinách.

Každá minca má dve strany: možno práve vy budete patriť medzi hŕstku ľudí, ktorým vyhovuje tzv. „prerušovaný pôst“, kde „svoje kalórie“ zjete v určitom časovom okne. Má ale svoje pravidlá a špecifiká a vyhovovať bude skôr tým, ktorí majú radi veľké porcie a na desiatu si nepotrpia.

  • Ako táto metóda funguje? Prečítajte si v našom článku.

obrázok z istockphoto.com

2. Striktné vyškrtnutie sacharidov

„Low carb“, čiže nízkosacharidové diéty, nie sú žiadna novinka. V posledných rokoch naberajú na popularite a je z nich stále častejší spôsob, ako schudnúť. Treba si zopakovať, že úbytok hmotnosti síce býva veľmi rýchly, ale ide iba o jeden zo spôsobov, ktorý nie je nutný. Naopak: pre prevažnú väčšinu chudnúcich sa low carb radí medzi smery, ktoré sú dlhodobo neudržateľné. Čo je moja skúsenosť z terapeutickej praxe, ale s týmto názorom môžete a nemusíte súhlasiť.

Nie sú sacharidy ako sacharidy. Dobrý nápad bude obmedziť či vynechať sladké nápoje, ochutené mliečne výrobky alebo sladkosti. Neodporúčam ale vynechávať ovocie, zeleninu a komplexné sacharidy v podobe kvalitného pečiva či príloh. Zasýtia na dlhší čas a okrem toho sú zdrojom ďalších živín, ako je vláknina, minerálne látky alebo vitamíny.

  • Prečo sa na low carb diéte ľuďom dobre chudne? Prečítajte si tu

  • Aké komplexné sacharidy do jedálnička zaradiť? Nájdete v našom ďalšom článku

  • Aký je rozdiel medzi sacharidmi a cukrami? Dozviete sa tu

3. Vyraďovanie celých potravinových skupín

Podobne ako low carb stavia svoju stratégiu na obmedzovaní sacharidov ako makroživiny, iné diéty sa zase opierajú o vyraďovanie dôležitých potravinových skupín. Príkladom môže byť démonizovanie ovocia, príloh alebo pečiva. To opäť môže viesť k nekonečnému cyklu diét a následného prejedania. Obzvlášť keď patríte medzi milovníkov „zakázaných“ skupín. Kto by totiž odolal čerstvému chrumkavému kváskovému chlebu alebo čerstvým cestovinám?

Ak budeme vychádzať zo zásad na bežné racionálne stravovanie, každá potravinová skupina má v jedálničku svoje miesto a je zdrojom mnohých dôležitých makro aj mikro živín. To vám pomôže nastaviť dobrý „mindset“, kde chudnutie bude vlastne zábava, nie strastiplná cesta plná nezmyselných reštrikcií.

4. Bezlepkové potraviny pre všetkých bez rozdielu

Myslíte si, že tá lákavo vyzerajúca bezlepková torta s ceduľkou „bez lepku“ je zdravšia a lepšia voľba? Čo na tom, že vás žiadne zdravotné problémy spojené s lepkom netrápia? Absencia lepku potravinu nerobí zdravšou: bezlepková sušienka je stále sušienka, torta stále torta, pizza je stále len pizza. Bezlepkové potraviny radšej nechajte tým, pre ktorých sú určené. Verte totiž, že nejeden bezlepkár by si s vami rád vymenil miesto a s chuťou sa zahryzol do čerstvého rožka.

Aj kvôli napodobneniu štruktúry a chuti bežných výrobkov musí byť do bezlepkových alternatív často všeličo pridané: či už ide o tuk, konzervanty alebo farbivá.

Namiesto vyraďovania lepku, ktoré u zdravých ľudí nemá opodstatnenie, sa sústreďte na kvalitné minimálne spracované potraviny, ako je ovocie, zelenina, chudé mäsoryby, mliečne výrobky, vajcia, strukoviny, orechy, prílohypečivo. Svojmu zdraviu určite prospejete viac a bezpochyby si aj viac pochutnáte. Ruku na srdce: mnohé bezlepkové potraviny nie sú žiadna lahoda.

  • Aké najčastejšie mýty sa spájajú s lepkom? Pozrite sa tu

5. Tuk ako nadávka?

Prísne nízkotučným diétam, ktoré boli populárne v „deväťdesiatkach“, už definitívne odzvonilo. Prečo bol tuk kedysi takou pranierovanou živinou? 1 g tuku má viac ako dvojnásobnú hodnotu energie (9 kcal) oproti bielkovinám a sacharidom (4 kcal). Preto z neho kalórie do jedálnička rýchlejšie naskakujú, no zároveň sa z tuku ľahšie ukrajuje. Preto boli predtým v móde nízkotučné jogurty so zložením dlhým ako týždeň pred výplatou, alebo syry s nízkym percentom tuku, ale podivne gumovou chuťou.

Každá živina má svoj význam a chudnutie nie je o vynechávaní jednej a uprednostňovaní druhej. V bežnom racionálnom jedálničku tvorí tuk 25 – 35 % z celkového príjmu energie, klesnúť by rozhodne nemal pod 20 %. Určite sa sústreďte na kvalitné zdroje: orechy, semienka, tučnejšie ryby alebo avokádo uprednostnite pred tučným mäsom a mliečnymi výrobkami či lacnými rastlinnými tukmi.

  • Aké zdroje tuku zaradiť? Prečítajte si tu

obrázok z pinterest.com

6. Nahrádzanie jedla koktailami a pod.

Veľké množstvo populárnych chudnúcich programov stavia na kompletnom nahradení jedla koktailmi v prášku. Je to spôsob, ako schudnúť bleskovou rýchlosťou, ale o udržateľnosti nemôže byť reč. Takéto programy sú totiž často nastavené na hodnoty, ktoré ťažko dosiahnu bazálny metabolizmus. Výsledkom je večne škvŕkajúci žalúdok, zlá nálada a podlomené zdravie. Z pohľadu nutričného terapeuta tak ide o absolútne „no go“ s výkričníkom a dvakrát podčiarknuté.

Suplementy z kategórie „meal replacement“ ale niekedy môžu poslúžiť ako rýchla desiata, pokiaľ nestíhate a viete, že by ste inak zjedli čokoľvek.

7. Prehnané cvičenie

Pohyb spaľuje kalórie, takže viac cvičenia = viac schudnutých kíl, nie? V skratke: nie tak celkom. Pravidelný pohyb je dôležitou súčasťou chudnúceho procesu, o tom niet pochýb. Okrem spálených kalórií poskytuje predovšetkým zdravotné benefity: zlepšenie kvality spánku, zníženie stresu a niektorých civilizačných chorôb. Pokiaľ to ale budete preháňať (či už v zmysle dĺžky alebo intenzity), môžete si skôr uškodiť. Veľa cvičíte a neodpočívate? Vztiahnuté na chudnutie to znamená, že telo môže mať problém efektívne spaľovať tuk.

Na pohyb určite nezabúdajte. Nie je však dôležité iba kardio. Silový pohyb zase prispieva k udržaniu a budovaniu svalového tkaniva, ktoré je metabolicky viac aktívne, takže pomôže spáliť viac tuku.

  • Ako spoznať vyhorenie v rámci cvičenia? Prečítajte si tu

8. Nezmyselne veľký deficit

Ako som spomenula na začiatku článku, kalorický deficit je synonymom chudnutia. Častou chybou chudnúcich je, že sa do procesu pustia s veľkou vervou. Často vídam jedálničky sotva na tisíc kalórií, ktoré len ťažko pokryjú základné potreby nášho fungovania. Chudnutie možno spočiatku bude rýchle, ďalšie pokračovanie sa ukáže ako nezvládnuteľné a vám čoskoro dôjde dych.

Deficit odporúčam zo začiatku nastaviť na 15 – 20 %, nemal by ale presiahnuť viac ako 30 % udržiavacieho energetického príjmu.

  • S jeho výpočtom a nastavením pomôžeme v tomto článku.

Čo si z toho odniesť?

Obdobie na začiatku roka sa často spája s chudnutím. Na štart vás radi vybavíme tipmi, ako to urobiť, aby bol tento pokus tým posledným. Všetko potrebné nájdete v našich článkoch:
Čo jesť pre zdravie aj vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
Čo jesť pre zdravie aj vysnívanú postavu? Stravovacie základy pre pokročilých
Čo jesť pre zdravé telo, silnú myseľ a vysnívanú postavu? Máme pre vás moderného sprievodcu svetom stravovania.
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
S pojmom „zdravé stravovanie“ ste sa už iste niekedy stretli – čo si pod ním ale predstaviť a ako ho najlepšie previesť do praxe? Poradí vám dnešný článok.
Skvelá postava aj bez dietológa. Jednoduché základy stravovania
Skvelá postava aj bez dietológa. Jednoduché základy stravovania
Baví vás cvičiť, a zároveň nechcete tráviť dlhé večery štúdiom metabolizmu sacharidov a najnovších štúdií o (ne)škodlivosti lepku? Potom možno nie je nutné zisťovať si najbližší termín seminára výživového poradenstva, ale stačí sa riadiť niekoľkými základnými pravidlami.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
Sacharidy vs. cukry: aký je v nich rozdiel?
Sacharidy vs. cukry: aký je v nich rozdiel?
Sacharidy nie sú len jednoduché cukry. Aký je medzi týmito pojmami rozdiel a ako sa orientovať v bežných potravinách?
Makroživiny – zdroj životnej energie
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
Co vás brzdí v úspěšném hubnutí? 9 nejčastějších chyb, které možná děláte i vy
Co vás brzdí v úspěšném hubnutí? 9 nejčastějších chyb, které možná děláte i vy
Nedaří se vám zhubnout? Začínáte pořád od začátku? Víte, že hubnutí začíná v hlavě, ale nejenom myšlení ovlivní úspěšnost našeho snažení. Pojďme se podívat na nejčastější chyby, které při snaze shodit přebytečná kila děláme.
Jak rychle zhubnout? 6 jednoduchých kroků, díky kterým to dokážete i vy
Jak rychle zhubnout? 6 jednoduchých kroků, díky kterým to dokážete i vy
Léto se blíží a my všichni se chceme ukázat ve své životní formě. Co ale dělat, pokud máme ještě pár kilo navíc? V dnešním článku si krok za krokem ukážeme, jak si nastavit kalorický deficit pro efektivní hubnutí.
Škodí lepok zdraviu? 6 otázok o lepku, na ktoré ste sa vždy chceli opýtať
Škodí lepok zdraviu? 6 otázok o lepku, na ktoré ste sa vždy chceli opýtať
Tento rok ste sa možno rozhodli konečne schudnúť a premýšľate o tom, že prestanete jesť lepok. Je to ale skutočne potrebné? 6 otázok o lepku, na ktoré ste sa vždy chceli opýtať, nájdete v tomto článku.
Low-carb diéta: čo to je a aký má vplyv na chudnutie?
Low-carb diéta: čo to je a aký má vplyv na chudnutie?
O nízkosacharidovej diéte ste už iste počuli – aké sú pravidlá jej dodržiavania, prečo je taká populárna a aké výhody/nevýhody vám môže priniesť?
10 tipov na chudnutie, ktoré sú založené na štúdiách
10 tipov na chudnutie, ktoré sú založené na štúdiách
Na internete koluje mnoho „akože" rád a informácií o chudnutí. My sme pre vás vybrali top 10 tipov, ktoré sú skutočne overené!
Vyhorenie v rámci cvičenia – o čo ide a ako ho spoznať?
Vyhorenie v rámci cvičenia – o čo ide a ako ho spoznať?
Prinášal vám tréning vždy radosť, ale v poslednej dobe by ste tašku do gymu najradšej odhodili do kúta? Možno sa v rámci cvičenia stretávate s vyhorením – o čo ide a ako ho spoznať?