- Čas strávený v kuchyni môže zmierniť stres, nepokoj a dokonca zvýšiť pozornosť.
- Jeseň je so svojimi dlhými večermi ideálnym obdobím nielen na dlhšie variace procesy, ale aj pre hrejivé pokrmy využívajúce sezónne potraviny.
- Medzi tie patrí v priebehu októbra či novembra napríklad kel, biela a červená kapusta, cibuľa, zemiaky, pór, cvikla či hrušky a jablká.
Zamračené, chladné počasie v kombinácii so skorými večermi priamo nabáda k tomu zostať doma a poriadne sa vyšantiť v kuchyni, najlepšie s niečím, čo prevonia celý byt, zahreje a poteší nielen chuťové poháriky, ale aj peňaženku. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili 7 jesenných receptov plných na jeseň lacnejších (ale predovšetkým chutnejších a živinami nabitejších) sezónnych potravín.
Kúzlo sezónnej kuchyne
Každá potravina má niečo, čomu sa hovorí „rastový cyklus“. Keď dosiahne svoj vrchol zrelosti, je zozbieraná. Tie, ktoré sa zberajú za účelom skorej konzumácie, ponúkajú v tejto dobe maximálnu chuť a výživové hodnoty.
Najlepším spôsobom, ako nájsť sezónne potraviny vo vašej oblasti, je urobiť si výlet na miestny farmársky trh. Určite ste si museli všimnúť pravidelné obmeny produktov; raz je viac špargle, potom rebarbory alebo napríklad bobúľ. V prípade, že trhy nemáte k dispozícii, môžete využiť aj klasické obchody alebo supermarkety. Sezónnych potravín býva väčšinou hojné množstvo, preto sa musia viac predávať a ich základová cena býva častejšie nižšia.
Aké sú teda sezónne potraviny na jeseň? Najlepšie tie zo zberu, patria medzi ne napríklad zimné tekvice s tvrdou šupkou, koreňová zelenina, cibuľa či zemiaky!
Jesenné recepty, ktoré zahrejú
1. Tekvicová polievka z pečenej tekvice so zázvorom
Ingrediencie
Na polievku
800 g tekvice,
150 g batatov,
1 čajová lyžička ghí,
1/2 cibule,
3 strúčiky cesnaku,
30 g zázvoru,
1 lyžica arašidového masla,
1/2 šťavy z limetky,
200 ml kokosového mlieka,
soľ,
koriander,
Na krutóny
60 g proteínu bez príchute,
20 g psyllia,
100 g špaldovej múky,
1/2 balenia kypriaceho prášku,
1 čajová lyžička soli,
1 čajová lyžička sušeného cesnaku,
bylinky,
3 vajcia.
Postup
- Tekvicu a batat upečte do mäkka.
- Na ghí opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor.
- Pridajte na kúsky pokrájanú tekvicu, batat a podlejte vodou (množstvo vody záleží na tom, akú hustú chcete mať polievku).
- Chvíľu všetko spoločne povarte, potom okoreňte soľou, čiernym korením, koriandrom a tymianom a zložte z platne.
- Pridajte arašidové maslo, kokosové mlieko, limetkovú šťavu a rozmixujte na hladký krém.
- Všetky ingrediencie na krutóny zmiešajte dohromady a vytvorte cesto, ktorým naplníte vymastenú chlebovú formu.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C počas 30 minút.
- Vychladnutý proteínový chlieb nakrájajte na plátky a tie na malé kocky.
- Kocky presuňte na plech s papierom na pečenie a nechajte v rúre na ďalší čas, kým nezískajú zlatú farbu.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (zo 4): 465,8 kcal, 28 g B, 12,7 g T, 54,7 g S.
2. Šalát z jablka, cvikly a feniklu s balzamikovodijonským vinaigrettom
Ingrediencie
Na kandizované vlašské orechy
85 g vlašských orechov,
80 g javorového sirupu.
Na šalát
1 cvikla (nevarená, olúpaná a nastrúhaná),
1 buľva feniklu (nakrájaná na tenké plátky),
1 jablko (nakrájané na kocky alebo nastrúhané),
hrsť mäty (nahrubo nasekaná),
rukola alebo špenát (na podávanie).
Na vinaigrette
1 lyžica extra panenského olivového oleja,
1 lyžica balzamikového octu,
1 lyžica javorového sirupu,
1 vrchovatá lyžička dijonskej horčice,
soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Malý plech vyložte papierom na pečenie.
- Doprostred dajte orechy, pokvapkajte javorovým sirupom a dobre premiešajte, aby sa obalili.
- Pečte asi 10 minút a nechajte vychladnúť.
- Medzitým v malej miske vyšľahajte ingrediencie na vinaigrette, pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Zeleninu nakrájajte, vložte do stredne veľkej misy, pridajte vinaigrette a dobre premiešajte.
- Podávajte na malom podstielke z rukoly alebo špenátu, ozdobte orechmi a niekoľkými feniklovými lístkami.
- TIP: pridajte navyše zdroj proteínu z morčacieho mäsa Vilgain R2E Turkey Meat!
Nutričné hodnoty na 1 porciu (z 3, bez morčacieho mäsa): 301 kcal, 4 g B, 17 g T, 35 g S
3. Cestoviny s hovädzím ragú
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 kg vykostenej hovädzej hrudi,
- 2 cibule (nakrájané nadrobno),
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno),
- 5 mrkví (nakrájaných na hrubé plátky),
- 250 ml červeného vína,
- 800 g nakrájaných paradajok z plechovky,
- 2 lyžice paradajkového pretlaku,
- 4 bobkové listy,
- 450 g cestovín,
- hrsť lístkov bazalky,
- strúhaný parmezán,
- soľ a čierne korenie podľa potreby.
Postup
- Rúru predhrejte na 150 °C.
- V panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, na ktorom opečiete hovädzie mäso.
- Pridajte zvyšný olej, cibuľu a cesnak a zhruba 10 minút opekajte.
- Následne pridajte mrkvu, červené víno, paradajky, paradajkový pretlak a bobkové listy.
- Zakryte alobalom a pokrievkou a pomaly varte 3‑3 a 1/2 hodiny alebo kým sa mäso nezačne rozpadať.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a sceďte.
- Nakrájajte hovädzie mäso a potom na cestoviny nalejte spoločne s paradajkovú omáčku.
- Pred podávaním posypeme bazalkou a parmezánom.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (z 8): 543 kcal, 32 g B, 18 g T, 54 g S
4. Francúzska cibuľačka
Ingrediencie
- 5 lyžíc olivového oleja,
- 1 lyžica ghí,
- 1 kg cibule (na tenko nakrájanej),
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané),
- 120 ml portského vína,
- 1 l hovädzieho vývaru,
- 1/2 lyžičky čierneho korenia,
- 1/4 lyžičky soli,
- 2 veľké strúčiky cesnaku (ošúpané a rozpolené),
- 60 g (strúhaného) syra Gruyere.
Postup
- V panvici na strednom plameni rozohrejte 2 lyžice oleja a ghí.
- Pridajte cibuľu. Varte a miešajte do zmäknutia (približne 10‑13 minút).
- Následne teplotu znížte a dorobte za občasného miešania do tmavej zlatohnedej farby za asi 30‑40 minút.
- Dve minúty pred „koncom“ pridajte mletý cesnak.
- Vmiešajte víno a opäť priveďte do varu.
- Po redukcii dodajte vývar, soľ, čierne korenie a duste za občasného miešania asi 1 hodinu.
- Medzitým si predhrejte rúru na 200 °C.
- Plátky bagety položte na plech. Obe strany potrite zvyšnými 3 lyžicami oleja a pečte 3‑5 minút z každej strany.
- Toasty potrite rozpoleným cesnakom.
- Servírujte navrch so syrom Gruyere.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (zo 6): 390 kcal, 12 g B, 20 g T, 40 g S
5. Hubové rizoto
Ingrediencie
- 1 l zeleninového vývaru,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno),
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané),
- 250 g húb (nakrájaných),
- 300 g ryže,
- 175 ml bieleho vína,
- 25 g ghí,
- hrsť petržlenových listov (nasekaných),
- 50 g parmezánu (čerstvo nastrúhaného),
- soľ a čierne korenie podľa potreby.
Postup
- Do veľkej misy dajte nakrájané huby a zalejte ich 1 litrom vriacej vody.
- Huby nechajte namočené približne 20 minút, potom sceďte do misy a jemne vytlačte, aby ste odstránili všetku tekutinu.
- V plytkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a najemno nakrájané strúčiky cesnaku, potom opekajte asi 5 minút do zmäknutia.
- Vmiešajte huby, dochuťte soľou a čiernym korením a ďalej varte 8 minút.
- Do panvice dajte ryžu a varte ďalšiu minútu.
- Následne prilejte biele víno a nechajte prebublávať.
- Po chvíľke dodávajte po štvrtinách zeleninový vývar, duste a miešajte.
- Než pridáte poslednú štvrtinu vývaru, mala by byť ryža takmer uvarená.
- Zložte panvicu z ohňa, pridajte ghí, parmezán a pol hrsti nasekanej petržlenovej vňate.
- Prikryte a nechajte niekoľko minút odležať, aby ryža mohla po miernom ochladení absorbovať prebytočnú tekutinu.
- Rizoto na záver premiešajte, naložte do misiek a posypte zvyšnými 25 g strúhaného syra a zvyšnými nasekanými lístkami petržlenu.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (zo 4): 445 kcal, 15 g B, 17 g T, 63 g S
6. Baklažán agrodolca s quinoou, mandľami a syrom feta
Ingrediencie
- Na baklažán Agrodolce
- 2 lyžice balzamikového octu,
- 1 lyžica sherry octu,
- 1 lyžička práškového cukru,
- 125 ml olivového oleja,
- 3 baklažány (nakrájané).
- 200 g varenej quinoy,
- 1/2 zväzku petržlenovej vňate,
- hrsť lístkov mäty,
- 80 g pražených mandlí (nasekaných),
- 150 g ovčej fety (nakrájanej na plátky),
- 125 g datlí (vykôstkovaných, nakrájaných),
- 1 dlhá chilli paprička (nakrájaná na tenké plátky),
- soľ a čierne korenie podľa potreby.
Postup
- Na agrodolce dajte do misy octy, cukor a 80 ml oleja a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí. Okoreňte a dajte bokom.
- Špičkou malého krájacieho noža narežte jednu stranu plátkov baklažánu, dávajte pozor, aby ste neprerezali celú stranu.
- Posypte soľou a nechajte 30 minút odstáť, aby baklažány mierne zmäkli.
- Baklažán dobre opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- Preložte na veľkú tácku a potrite zvyšnými 2 lyžicami oleja.
- Rozpáľte veľkú panvicu a potom po dávkach vkladajte baklažán reznou stranou dole na panvicu.
- Znížte teplotu na strednú a varte 4‑6 minút z každej strany, kým nezmäkne.
- Nalejte zmes agrodolca na vrch baklažánu a potom ochlaďte na izbovú teplotu.
- Vo veľkej mise zmiešajte quinou, šťavu z baklažánu a agrodolce.
- Navrch dajte baklažán a pridajte bylinky, mandle, fetu, datle a chilli. Na podávanie pokvapkajte olejom.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (zo 6): 433 kcal, 11 g B, 30 g T, 25 S
7. Jablkový koláč z kuchyne Aktinu
Ingrediencie
- Na cesto
- 160 g špaldovej múky,
- 70 g kokosovej múky,
- 60 g práškového sladidla,
- 80 g masla,
- 110 ml vody.
- Na náplň
- 400 g jabĺk,
- 10 g šťavy z citróna,
- 1 štipka škorice,
- 1 štipka muškátového orieška,
- 7 g kukuričného škrobu,
- 15 g práškového sladidla,
- 1 vajce,
- 1 balenie vanilkového cukru.
Postup
- V miske zmiešajte múky, sladidlo, maslo a vodu.
- Vypracujte tuhšie cesto, ktoré bude držať pohromade.
- Rozdeľte ho na väčšiu a menšiu časť.
- Väčšiu časť rozvaľkajte a vyplňte s ňou dno a okraj formy.
- Nakrájané jablká zmiešajte s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom, sladidlom, kukuričným škrobom a škoricou.
- Muškátový oriešok je voliteľný, ale my ho vrelo odporúčame.
- Formu naplňte jablkami a navrch položte druhú časť cesta, ktorá je rozkrájaná na plátky.
- Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 170 °C približne 37 minút.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (z 8): 231 kcal, 5 g B, 10 g T, 27 g S
Čo si z toho odniesť?
Jeseň je perfektným ročným obdobím pre (ale nielen!) pomalé varenie, vďaka ktorému vykúzlite lahodné, hrejivé jedlo. Okrem upokojujúcich účinkov sa navyše môžete pohrať s ingredienciami a pomocou sezónnych potravín teda vytvoriť jedlo, ktoré vášmu telu prinesie benefity, poteší chuťové poháriky a aj peňaženku. A to stojí za to!