- Horúce nápoje patria medzi obľúbené spôsoby hydratácie predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch.
- Pocit pohodlia, ktorý práve z teplých drinkov získavate, môže byť spôsobený aj ich upokojujúcimi účinkami.
- Ďalšie zdravotné benefity (a skvelú chuť) si navyše môžete veľmi ľahko zariadiť pridaním ľubovoľných ingrediencií, napríklad škorice, medu či vanilky.
Za oknami veje vietor, možno dokonca chumelí a vy máte chuť tak akurát na to zaliezť do postele s obľúbenou knihou v jednej ruke a horúcim nápojom v tej druhej? V tom prípade ste tu správne, pretože v dnešnom článku vám predstavíme 7 kúzelných drinkov, vďaka ktorým si nielen vychutnáte jesennú náladu, ale môžete z nich vyťažiť aj niečo naviac. A akých obľúbencov sme pre vás vybrali?
1. Chai (latte)
Skúšali ste niekedy korenisto voňajúce domáce chai alebo chai latté? Garantujeme, že si na ňom pochutíte viac ako na komerčne pripravených náhradách od Starbucks, kde Grande Chai Tea Latte obsahuje 42 gramov cukru (čo je oveľa viac, než odporúčaný denný limit). Navyše si zaistíte nápoj bohatý na antioxidanty, posilníte zdravie svojho srdca, bojujete s prechladnutím a bolesťou hlavy, čo sa nielen, ale hlavne na jeseň, hodí dvojnásobne.
Ingrediencie
- 1½ hrnčeka mlieka,
- vrecko čierneho čaju,
- ½ lyžičky mletej škorice,
- ¼ lyžičky mletého zázvoru,
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka,
- ⅛ lyžičky mletého kardamómu,
- ¼ lyžičky mletej vanilky,
- lyžice javorového sirupu alebo medu.
Postup
- Zahrejte mlieko v malom hrnci na strednú teplotu.
- Keď sa začne variť, vypnite ho, pridajte čajové vrecko a nechajte lúhovať 4 až 5 minút.
- Následne opäť zapnite platňu na strednú teplotu a pridajte škoricu, zázvor, klinčeky, kardamóm, vanilku a javorový sirup.
- Miešajte, kým sa z chai nebude dymiť.
- Nalejte čaj do hrnčekov a ak chcete, pridajte extra mliečnu penu a posypte škoricou.
Nutričné hodnoty: 115 kcal, 2 g B, 5 g T, 17 g S
- Článok Zázrak menom škorica: aké má účinky na zdravie a ako vybrať tú pravú? vyzdvihne benefity a poradí s výberom!
2. Zázvorový čaj
Zázvor dokáže perfektne prehriať celé telo, a preto je populárny najmä v jesenných a zimných obdobiach, kedy sa hodí aj jeho prínos pre imunitný systém. V prípade pravidelnej konzumácie môže váš jedálniček obohatiť o vitamíny, minerálne látky, ale predovšetkým antioxidanty! Koreň zázvoru obsahuje veľmi vysokú hladinu ( 3,85 mmol/100 g) celkových antioxidantov, ktoré prekonajú iba granátové jablko a niektoré druhy bobuľovín. Okrem toho sa samotný zázvorový čaj využíva pri bolestiach žalúdka a nevoľnosti. Medom zasa podporíte ďalší príjem antioxidantov a samozrejme chuť.
Ingrediencie
- 5 cm dlhý kus koreňa zázvoru,
- čajová lyžička medu,
- horúca voda na zaliatie.
Postup
- Odkrojte požadovaný kus zázvoru a očistite ho.
- Následne nastrúhajte či nakrájajte na menšie kúsky.
- Zalejte prevarenou vodou a nechajte asi 10 minút lúhovať.
- Pridajte med.
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 25 kcal, 0,5 g B, 0,2 g T, 5,8 g S
3. Golden latte
Zlatožltá farba „zlatého mlieka“ je hneď po jej hrejivej a unikátnej chuti snáď najviac charakteristickým rysom tohto nápoja. Získava ju z kurkumy, člena rodiny zázvoru, ktorý sa používa ako korenie a liečebne na úľavu od bolesti. Tento pôvodom indický nápoj obsahuje aj kurkumín, aktívnu zlúčeninu v kurkume, ktorá je hojná na protizápalové a antioxidačné vlastnosti, a čierne korenie zvyšujúce úžitok z kurkumy (pomáha vášmu telu absorbovať podstatne viac kurkumínu).
Ingrediencie
- 1½ šálky mlieka,
- 1½ lyžičky javorového sirupu,
- ¾ lyžičky mletej vanilky,
- ½ lyžičky mletej kurkumy,
- ½ lyžičky mletého zázvoru,
- štipka mletej škorice,
- štipka čerstvo mletého čierneho korenia.
Postup
- V hrnci na strednom plameni zmiešajte všetky ingrediencie.
- Priveďte iba do varu (nenechajte variť) a podávajte horúce.
- Na napenenie môžete použiť napeňovač mlieka alebo ho tesne pred podávaním vyšľahať.
- Podľa chuti ozdobte badiánom.
Nutričné hodnoty: 102 kcal, 3 g B, 4 g T, 11 g S
4. Matcha latte
Matcha pochádza z rovnakej rastliny ako zelený čaj, konkrétne ide o koncentrovaný prášok zo zeleného čaju pochádzajúci z Japonska. Jej hlavné benefity pochádzajú z aktívnej zlúčeniny epigalokatechínu galátu (EGCG), ktorá bola v minulosti výskumami spájaná so znížením rizika niektorých druhov nádorových ochorení, so zlepšením kardiovaskulárneho zdravia a tiež normálnou funkciou metabolizmu. Klasická príprava čaju matcha má striktne dané pravidlá, na ktorých si nielen Japonci dosť potrpia. Tu uvádzame príklad jednoduchšieho, ale rovnako lahodného a benefimi nabitého matcha latte. Takže ako na to?
Ingrediencie
- 1½ šálky mlieka,
- lyžička prášku zo zeleného čaju matcha,
- 2 lyžičky cukru,
- 3 lyžice teplej vody.
Postup
- V hrnčeku zmiešajte matchu, cukor a zalejte 3 lyžičkami teplej vody.
- Miešajte lyžicou alebo metličkou, kým nevznikne hladká tmavo zelená pasta.
- Následne nalejte do hrnčeka ohriate mlieko a opäť dobre premiešajte.
Nutričné hodnoty: 159 kcal, 8,7 g B, 4 g T, 22 g S
- Kto vyhrá súboj? Káva vs. Matcha: v čom sa tieto nápoje líšia a ktorý je zdravší?
5. Zelený čaj
A pri zelenom čaji zostaneme, má totiž naozaj veľký rad možných zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí zníženie krvného tlaku a pomoc pri znížení rizík srdcových ochorení. Ďalšími benefitmi sú aj udržiavanie bdelosti (z dôvodu kofeínu, ktorý obsahuje), posilnenie mozgových funkcií, pomoc pri migrénach, prechladnutí, ale aj so zápachom z úst (za čo môžu katechíny potlačujúce rast baktérií). Vďaka širokej ponuke paliet rôznych chutí navyše máte istotu, že vám tento zdravý drink rozhodne nezovšednie.
Ingrediencie
- vrecko zeleného čaju / 2 lyžičky sypanej zmesi,
- lyžička medu,
- horúca voda na zaliatie.
Postup
- Vrecko či sypanú zmes premiestnite do hrnčeka a zalejete horúcou (nie vriacou!) vodou.
- Dochuťte medom.
Nutričné hodnoty: 33 kcal, 0,1 g B, 0 g T, 9 g S
6. Sójový nápoj s vanilkou a škoricou
Z nemliečnych náhrad mlieka patria sójové nápoje medzi jednu z nutrične najpodobnejších kravskému mlieku, aspoň tie obohatené o vápnik a vitamín D. Pri pravidelnej a vyššej konzumácii škorice k tomu dodávate neodmysliteľnú dávku zdravotných výhod; je totiž spájaná s potenciálnymi protizápalovými, protirakovinovými, antidiabetickými a antimikrobiálnymi prínosmi. Nakoniec sa pridá vanilka so svojimi upokojujúcimi účinkami a zázračný jesenných/zimný nápoj je na svete!
Ingrediencie
- 1½ hrnčeka sójového mlieka (alebo mlieka podľa vášho výberu),
- ½ lyžičky mletej vanilky,
- ½ lyžičky mletej škorice.
Postup
- Všetky ingrediencie dajte do malého hrnca na strednú teplotu a prešľahajte.
- Zahrejte len do varu a podávajte.
Nutričné hodnoty: 110 kcal, 6 g B, 4 g T, 11 g S
7. Horúca čokoláda s orechovým maslom
Existuje na jeseň niečo viac „cozy“ ako horúca čokoláda? Nemyslíme si. Okrem privodenia kúzelných detských spomienok a zahriatia pri duši však prináša do organizmu aj iné benefity. Čokoláda sama o sebe, presnejšie povedané kakaové bôby, môžu poskytovať silné zdravotné prínosy, najmä čo sa týka ochrany pred srdcovými chorobami. Orechové maslo (kvalitné!) je zase nabité zdravými tukmi a rastlinnými bielkovinami. Tento recept navyše pridáva aj ďalšiu porciu bielkovín vďaka využitiu proteínu bez umelých sladidiel, aróm a farbív!
Ingrediencie
- 4 čajové lyžičky kakaa,
- 1 hrnček mlieka,
- čajová lyžička Sladiča,
- 15 g vanilkového proteínu,
- čajová lyžička mletej vanilky,
- čajová lyžička orechového čokoládového masla.
Postup
- Všetky sypké suroviny rozmiešajte v troche mlieka.
- Pridajte lyžičku orechového masla, prilejte zvyšok mlieka a začnite zahrievať na miernom plameni.
- Za občasného miešania varte cca 5 minút.
- Horúcu čokoládu dozdobte domácou šľahačkou, ale tajnou zbraňou je hlavne ďalšia lyžička Sweet Nuts Hazelnut Cocoa.
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 327 kcal, 26 g B, 15 g T, 21 g S
Čo si z toho odniesť?
Jeseň a zima sú ideálnymi ročnými obdobiami pre častejšie experimenty s horúcimi nápojmi. Okrem pocitu hrejivosti a upokojujúcich účinkov sa navyše môžete pohrať s ingredienciami a vytvoriť skvelý spôsob hydratácie naplnený ďalšími zdravotnými benefitmi, ako sú ochrana pred srdcovými chorobami, antidiabetické prínosy či protizápalové účinky. A to všetko v lahodnom „kabátiku“!