Ryžový nákyp, ktorý vás svojou chuťou prenesie späť do detstva. Pridaný proteín v kombinácii s menším množstvom cukru urobí z nákypu vyvážený pokrm, ktorý vás skvele zasýti. Jemne kyslé ovocie vo vnútri nielen dobre vyzerá, ale aj dokonale dopĺňa sladkú chuť mliečnej ryže. Týmto nákypom rozhodne neurazíte ani sviatočnú návštevu!
1 porcia obsahuje
- 197 kcal
- 29,2 g sacharidov
- 5,7 g tukov
- 8,4 g bielkovín
Na 12 porcií
- 300 g guľatozrnnej ryže
- 400 ml mlieka
- 220 ml vody
- 4 vajcia
- 2 bielky
- 70 g trstinového cukru
- 25 g kokosového oleja
- 40 g vanilkového proteínu
- 180 g ovocia
Postup
-
Ryžu poriadne prepláchneme a vo väčšom hrnci ju zalejeme mliekom a časťou vody. Zvyšok vody pridávame pri varení podľa potreby. Na miernom stupni varíme ryžu za častého miešania približne 30 minút. -
Keď je ryža uvarená, necháme ju mierne vychladnúť a postupne k nej primiešame rozpustený kokosový olej a 4 žĺtky, ktoré sme si vyšľahali do peny so 40 g cukru (rozomletého). Pridáme proteín a opäť poriadne premiešame. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z dvoch bielkov.
-
Zmes si rozdelíme na 2 približne rovnaké časti.
-
Spodok formy na pečenie si vystelieme papierom na pečenie, boky vymažeme malým množstvom kokosového oleja a posypeme múkou alebo strúhaným kokosom.
-
Polovicu zmesi dáme do formy a posypeme drobným ovocím. Prikryjeme druhou polovicou.
-
Ryžový nákyp pečieme na 180 °C 30 minút alebo kým povrch nie je upečený dozlatista.
-
Nakoniec si vyšľaháme 2 zvyšné bielky s 30 g cukru (rozomletým). Bielky začneme šľahať samostatne a cukor pridáme, až keď sú mierne spenené. Šľaháme niekoľko minút, kým nemáme hustú a lesklú penu. Tú položíme na upečený ryžový nákyp a dáme dopiecť ešte na ďalších 10 minút.
-
Dajte nám vedieť, či vás nákyp preniesol späť do detstva a určite nezabudnite svoje fotky označiť s @aktinrecepty :)