Sezóna marhúľ je v plnom prúde a ty už nevieš, čo s nimi? Marhule k letu neodmysliteľne patria. Navyše, sú plné vlákniny, vitamínu C a beta‑karoténu. Najlepšie sú čerstvé, ale kto by odolal voňavému, nadýchanému koláču s tvarohom, sladkými marhuľami a posýpkou navrchu? Skúste a uvidíte sami.
1 porcia obsahuje
- 202 kcal
- 26,9 g sacharidov
- 4,4 g tukov
- 12,6 g bielkovín
Na 12 porcií
- 7 g sušeného droždia
- 125 g mandľového mlieka
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 170 g špaldovej múky
- 130 g celozrnnej špaldovej múky
- 70 g práškového sladidla
- 1 vajce
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 1 vajce
- 15 g vanilkového pudingu
- 55 g práškového sladidla
- 320 g marhulí
- 25 g masla
- 30 g trstinového cukru
- 30 g polohrubej múky
Postup
-
Pripravíme si kvások. Mlieko jemne ohrejeme, rozmiešame v ňom lyžičku cukru a nasypeme droždie. Necháme chvíľu odstáť.
-
Vo väčšej miske si zmiešame celozrnnú a bielu špaldovú múku, štipku soli, sladidlo, pridáme vajíčko a vzniknutý kvások. Vypracujeme lepivé, pružné cesto, jemne ho zasypeme múkou, misku prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu až hodinu a pol kysnúť v izbovej teplote.
-
Tvarohovú vrstvu získame zmiešaním tvarohu, vajíčka, sladidla a lyžice pudingového prášku. Marhule si nakrájame na mesiačiky.
Vykysnuté cesto premiestnime na plech potretý trochou oleja. Veľkosť plechu necháme na vás. My sme použili guľatú formu s priemerom 27 cm, koláč by však mohol byť pokojne aj nižší, počítajte s tým, že cesto narastie.
Na ruky si dáme trošku oleja a cesto roztiahneme k okrajom formy. Pridáme tvarohovú náplň, položíme na ňu marhule a posypeme posýpkou.
-
Koláč pečieme na 170 °C 35‑40 minút. O skvelý chuťový zážitok sa nezabudnite podeliť s priateľmi na Instagrame a označte @aktinrecepty. Dobrú chuť!