Využívate vo svojom jedálničku superschopnosti potraviny s exotickým názvom quinoa? Rovnako ako väčšina príloh obsahuje komplexné sacharidy. Čo má ale naproti ostatným navyše, je poriadna nálož bielkovín z prírodných zdrojov, ktoré môžu šikovne oživiť náš jedálniček. Nemenej významný je aj obsah vápnika, horčíka, železa, zinku, medi a tiež vitamínov, ako sú napríklad tie zo skupiny B, vitamín C, E a provitamín beta‑karotén.
Aby to celé bolo ešte o trošku exotickejšie, quinou sme tentoraz využili pri príprave japonského sushi. Vychutnať si ho môžete napríklad ako odľahčenú večeru alebo s jeho pomocou vykúzliť originálne jednohubky pre návštevu.
1 porcia obsahuje
- 44 kcal
- 5 g sacharidov
- 2 g tukov
- 1,5 g bielkovín
Na 8 porcií
- 200 g quinoy
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 čajová lyžička soli
- 4 plátky riasy nori
- 1 avokádo
- 70 g mrkvy
- pasta wasabi
- nakladaný zázvor
- 70 g červenej kapusty
Postup
-
Quinou umyjeme, nasypeme do hrnca a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Varíme cca 10 minút. Akonáhle quinoa nasiakne všetku vodu a je pekne nadýchaná, ochutíme ju ryžovým octom, javorovým sirupom a soľou. -
Keď quinoa vychladne, začneme s prípravou roliek. Na podložku položíme jeden plát riasi nori (lesklou stranou dole). Naň rovnomerne rozprestrieme cca 1/4 quinoy tak, aby na vrchnej strane plátu zostal voľný okraj na cca 2 cm (pozri foto).
-
Na quinou potom odspodu rozmiestnime pripravené ingrediencie.
-
Opatrne zarolujeme podľa nasledujúceho videa.
-
Hotové rolky uložíme do chladničky popritom, čo pripravujeme ďalšie. Po vybratí ich naporciujeme ostrým nožom na sedem kusov.
-
Podávame s nakladaným zázvorom a wasabi pastou.
-
Nafotíme na Instagram a zdieľame s hashtagom #aktinrecepty.