Túto bábovku by sme mohli nazvať „Dezert plný prekvapení“. Ukrýva sa v nej totiž mrkva, vďaka ktorej je bábovka krásne vláčna. Po rozkrojení vás prekvapí tvarohová náplň, ktorá celú dobrotu pekne ozvláštni a obohatí o potrebné bielkoviny.
Do zdravého jedálnička vám zapadne ako ideálna desiata na cesty, do práce, do školy alebo k popoludňajšej káve.
1 porcia obsahuje
- 207 kcal
- 33 g sacharidov
- 10,2 g tukov
- 9,2 g bielkovín
Na 14 porcií
- 250 g špaldovej múky
- 300 g mrkvy
- 3 vajcia
- 100 g erythritolu
- 200 g bieleho jogurtu
- 60 ml repkového oleja
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička škorice
- vanilkový extrakt
- 50 g vlašských orechov
- štipka soli
- 500 g polotučného tvarohu
- 1 žĺtok
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 80 g erythritolu
- vanilkový extrakt
Postup
-
Mrkvu ošúpeme, nastrúhame najemno a dáme bokom.
-
Vajcia vyšľaháme spoločne so sladidlom na hladkú penu (môže to trvať 5‑10 minút).
-
Do vyšľahaných vajec pomaly vmiešame olej. Potom pridáme biely jogurt a premiešame.
-
K tejto zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, štipku soli, škoricu a vymiešame cesto.
-
Do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu, nasekané vlašské orechy a pár kvapiek vanilkového extraktu alebo mletej vanilky.
-
V ďalšej mise si zmiešame všetky ingrediencie na tvarohovú náplň.
-
Pripravíme si formu na bábovku, ktorú dôkladne vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme trochou múky. Pokiaľ používame silikónovú formu, nemusíme ju vymazávať olejom ani vysypávať múkou.
Do formy nalejeme polovicu cesta. Na cesto nalejeme tvarohový krém, ktorý prelejeme zvyškom cesta na bábovku.
-
Bábovku pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 50‑60 minút. Pred vytiahnutím z rúry prepichneme bábovku špajdľou, aby sme zistili, či sa nám na ňu nelepí cesto.
-
Bábovku necháme vychladnúť a až po vychladení ju vyklopíme z formy.
-
Dobrú chuť!