Variácií na strúhaný koláč existuje obrovské množstvo. Túto ľahkú letnú verziu sme si však obľúbili – nad krehkým cestom z ovsených vločiek sa vznáša ľahký tvarohový krém. Medzi zubami sem tam zachrumká zrnko maku a celý orchester uzatvárajú šťavnaté marhule. Každý kúsok má len 138 kalórií, takže nie je žiadny hriech túto symfóniu chutí zopakovať hneď niekoľkokrát.
1 porcia obsahuje
- 138 kcal
- 10 g sacharidov
- 6 g tukov
- 11 g bielkovín
Na 20 porcií
- 250 g ovsených vločiek
- 50 g Sladiča
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 50 g kokosového oleja
- 2 vajcia
- 150 ml vody
- 1000 g tvarohu
- 2 vajcia
- 50 g Sladiča
- 30 g vanilkového proteínu
- 50 g maku
- 1 čajová lyžička mletej vanilky
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 10 marhulí
Postup
-
Rúru predhrejeme na 180 °C.
-
Vo väčšej mise najskôr zmiešame všetky suché ingrediencie – jemné ovsené vločky, sladidlo, kypriaci prášok a soľ. Následne pridáme roztopený kokosový olej, vajcia, vodu a spracujeme celistvé cesto.
-
Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú z nich zabalíme do potravinárskej fólie či do sáčku a dáme na pol hodiny do mrazničky.
-
Medzitým marhule nakrájame na polovice a vykôstkujeme.
-
Kým je cesto v mrazničke, stihneme si pripraviť krém. Stačí zmiešať tvaroh, vajcia, sladidlo, proteín, mak, mletú vanilku, soľ a všetko spoločne dôkladne vyšľahať.
-
Prvú polovicu dobre vychladeného a tuhého cesta nastrúhame na hrubom strúhadle. Ďalej ho rozprestrieme na plech (24 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie.
Na vzniknutý korpus rovnomerne rozotrieme pripravený krém.
Na krém naukladáme marhule.
Na vrch koláča nastrúhame druhú polovicu cesta.
-
Koláč pečieme v predhriatej rúre zhruba 50 minút, kým vršok nezačne získavať zlatistú farbu.
-
Hotový koláč necháme vychladnúť, nakrájame na 20 kúskov a už len vychutnávame.
-
Dobrú chuť!