Slaných koláčov nie je nikdy dosť! A ak vám doma prebýva karfiol, potom je tento recept priamo pre vás! Tentokrát sme na prípravu použili lístkové cesto, takže je to rýchlovka raz‑dva na stole. Tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 272 kcal
- 16 g sacharidov
- 18 g tukov
- 11 g bielkovín
Na 8 porcií
- 250 g listkového cesta
- 500 g karfiolu
- 4 vajcia
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g syru gouda
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
- 1/2 čajové lyžičky muškátového orieška
- 1/2 čajové lyžičky tymiánu
Postup
-
Vyberte lístkové cesto z chladničky a nechajte ho asi 15 minút odležať na izbovej teplote. Medzitým si predhrejte rúru na 200 °C a vymažte okrúhlu formu na pečenie s priemerom asi 26 cm maslom.
-
Karfiol umyte a rozdeľte na malé ružičky. Vložte ich do hrnca s osolenou vodou a varte asi 10 minút, kým nezmäknú. Sceďte a nechajte trochu vychladnúť.
-
Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte lístkové cesto na plát s hrúbkou asi 3 mm. Preneste ho do formy a pritlačte k okrajom. Pokiaľ je cesto príliš veľké, odstrihnite prebytočné kúsky.
-
Prekryte cesto papierom na pečenie a naplňte ho fazuľami alebo ryžou. Cesto tak zaťažíte a nenafúkne sa.
-
Pečte v rúre asi 15 minút, kým nezíska svetlo zlatistú farbu. Vyberte z rúry a odstráňte papier na pečenie a fazuľu alebo ryžu. Znížte teplotu rúry na 180 °C.
-
V mise rozšľahajte vajcia so smotanou, nastrúhaným syrom, soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a tymiánom. Premiešajte, kým nevznikne hladká zmes.
-
Na predpečené cesto rozložte karfiolové ružičky a zalejte ich zmesou z vajec a smotany. Pečte v rúre asi 25 minút, kým náplň nezíska zlatistú farbu.
-
Vyberte quiche z rúry a nechajte ho chvíľu odležať. Podávajte teplé alebo studené s vašimi obľúbenými šalátmi alebo zeleninou. Dobrú chuť!