Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
40 min.
49 Páči sa mi Komentáre
1
Uložiť recept
Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“

Už ste mali tú česť zoznámiť sa s jackfruitom? Že nie? Potom nám dovoľte ho trošku predstaviť.

Jackfruit je exotické ovocie, ktoré plodí strom s názvom chlebovník. Čerstvé plody sú veľmi sladké a šťavnaté. Štruktúrou môže pripomínať mäso, a tak si ho zobrali do parády vegáni, ktorí s jeho pomocou začali čarovať aj v slanej kuchyni. Stačí trocha dochucovadiel a z ovocia sa ľahko stane kus mäsa. To sú kúzla, čo? Vyskúšajte to na vlastnom jazyku.

1 porcia obsahuje 1 burger s obložením bez žemle

  • 643 kcal
  • 102 g sacharidov
  • 20 g tukov
  • 8 g bielkovín

Na 2 porcie

Na burger:
  • 2 bulky
  • 1 balenie Jackfruitu
  • 200 ml BBQ omáčky
  • 1 lyžica oleje
  • 1/2 červenej cibule
Na avoslaw:
  • 50 g červenej kapusty
  • 50 g bielej kapusty
  • 1 mrkva
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 šťava z citróna
  • soľ
  • čierne korenie
Na hranolčeky:

Postup

  1. Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“ Jackfruit scedíme, prepláchneme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Potom ho naložíme do 1/2 pripravenej BBQ omáčky. BBQ omáčku si môžeme urobiť aj doma (1/2 plechovky paradajok, 1/2 nasekanej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL jablčného octu, 1 PL dijónskej horčice, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL javorového sirupu, 2 PL údenej papriky,  1/2 ČL epsomskej soli, 1/2 ČL čierneho korenia, 1/2 ČL drveného čili). Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“

  2. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na troche olivového oleja. Akonáhle začne sklovatieť, pridáme jackfruit aj s omáčkou, v ktorej je naložený. Oheň stiahneme na minimum a takto jackfruit opekáme 20 minút. Počas opekania pravidelne premiešavame a podľa potreby podlievame vodou, aby sa nepripiekol k panvici. Následne pridáme zvyšok BBQ omáčky a opekáme ďalších 10 minút na miernom plameni.

  3. Pred prípravou hranolčekov predhrejeme rúru na 200 °C. Bataty nakrájame na hranolčeky, naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom a ochutíme korením. Pečieme 30-40 minút.

  4. Základ avoslawu tvorí nasekaná kapusta a mrkva. Tie zmiešame s roztlačeným avokádom a dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením. Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“

  5. Žemle rozpolíme a prekrojenú časť nahrejeme na suchej panvici. A potom už hurá na vrstvenie našich burgerov! Na spodnú časť žemle položíme plátok šalátu, naň nasadíme poriadnu porciu trhaného „bravčového“ a celé to zavŕšime avoslawom. Druhú polovicu žemle zaistíme špajdľou, aby sa burger nerozpadával.

  6. Podávame s batatovými hranolčekmi. Pokiaľ vám zostala ešte nejaká BBQ omáčka, nemusíte ňou vôbec šetriť. Jackfruitový burger: vegánsky burger s trhaným „mäsom“

  7. Dobrú chuť!

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
49 Páči sa mi Uložiť recept