Vedeli ste, že 1. novembra sa slávi Svetový deň vegánstva? 💚 A ako inak ho osláviť, než poriadne chutným vegánskym jedlom!
Už ste mali tú česť zoznámiť sa s jackfruitom? Že nie? Potom nám dovoľte ho trošku predstaviť.
Jackfruit je exotické ovocie, ktoré plodí strom s názvom chlebovník. Čerstvé plody sú veľmi sladké a šťavnaté. Štruktúrou môže pripomínať mäso, a tak si ho zobrali do parády vegáni, ktorí s jeho pomocou začali čarovať aj v slanej kuchyni. Stačí trocha dochucovadiel a z ovocia sa ľahko stane kus mäsa. To sú kúzla, čo? Vyskúšajte to na vlastnom jazyku.
1 porcia obsahuje
- 643 kcal
- 102 g sacharidov
- 20 g tukov
- 8 g bielkovín
Na 2 porcie
- 2 žemle
- 1 balenie Jackfruitu
- 200 ml BBQ omáčky
- 1 lyžica oleja
- 1/2 červenej cibule
- 50 g červenej kapusty
- 50 g bielej kapusty
- 1 mrkva
- 1/2 avokáda
- 1/2 šťava z citróna
- soľ
- čierne korenie
- 150 g batatov
- 1 lyžica oleja
- soľ
- čierne korenie
- korenie
Postup
-
Jackfruit scedíme, prepláchneme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Potom ho naložíme do 1/2 pripravenej BBQ omáčky. BBQ omáčku si môžeme urobiť aj doma (1/2 plechovky paradajok, 1/2 nasekanej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL jablčného octu, 1 PL dijónskej horčice, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL javorového sirupu, 2 PL údenej papriky, 1/2 ČL epsomskej soli, 1/2 ČL čierneho korenia, 1/2 ČL drveného čili). -
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na troche olivového oleja. Akonáhle začne sklovatieť, pridáme jackfruit aj s omáčkou, v ktorej je naložený. Oheň stiahneme na minimum a takto jackfruit opekáme 20 minút. Počas opekania pravidelne premiešavame a podľa potreby podlievame vodou, aby sa nepripiekol k panvici. Následne pridáme zvyšok BBQ omáčky a opekáme ďalších 10 minút na miernom plameni.
-
Pred prípravou hranolčekov predhrejeme rúru na 200 °C. Bataty nakrájame na hranolčeky, naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom a ochutíme korením. Pečieme 30‑40 minút.
-
Základ avoslawu tvorí nasekaná kapusta a mrkva. Tie zmiešame s roztlačeným avokádom a dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením.
-
Žemle rozpolíme a prekrojenú časť nahrejeme na suchej panvici. A potom už hurá na vrstvenie našich burgerov! Na spodnú časť žemle položíme plátok šalátu, naň nasadíme poriadnu porciu trhaného „bravčového“ a celé to zavŕšime avoslawom. Druhú polovicu žemle zaistíme špajdľou, aby sa burger nerozpadával.
-
Podávame s batatovými hranolčekmi. Pokiaľ vám zostala ešte nejaká BBQ omáčka, nemusíte ňou vôbec šetriť.
-
Dobrú chuť!