Dnes sme sa pre vás pokúsili napodobniť legendárne cookies od Lennyho & Larryho. Prečo? Pretože domáce sú vždy lepšie, a navyše nás pečenie fakt baví. Naše cookies sú vegánske a pripravili sme ich len z desiatich ingrediencií, ktoré pravdepodobne máte doma aj vy. Melasu môžete vynechať, no je to pomerne lacná ingrediencia a aj jej malé množstvo dá cookies výbornú chuť a chewy konzistenciu. Tak čo, dáte im šancu? Ak áno, tak sa môžete rovno pustiť do práce.
1 porcia obsahuje
- 445 kcal
- 42,2 g sacharidov
- 23,9 g tukov
- 17,6 g bielkovín
Na 2 porcie
- 5 g ľanových semienok
- 3 lyžice vody
- 40 g rastlinného tuku
- 30 g trstinového cukru
- 10 g práškového arašidového masla
- 6 g trstinovej melasy
- 25 g vegánskeho proteínu
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 30 g vegánskej čokolády
Postup
-
Najprv si pripravíme „vajíčko“ – ľanové semienko (alebo chia) zmiešame s lyžicou vody a odložíme na neskôr. V miske si pomocou varešky zmiešame rastlinné maslo s cukrom a práškovým arašidovým maslom. -
Pridáme melasu a „vajíčko“, ktoré medzitým nasalo tekutinu. Dobre premiešame a prisypeme múku s práškom do pečiva. Prilejeme lyžicu studenej vody, pokiaľ je cesto príliš tuhé, pridáme aj druhú lyžicu. Nakoniec vmiešame čokoládu.
-
Cesto si rozdelíme na dve polovice. Mokrými rukami z jednej polovice vytvarujeme guľôčku, položíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a stlačíme, aby sa z nej stala hrubšia placka. Okraje by mali byť vyššie ako stred.
-
To isté zopakujeme aj s druhou polovicou. Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 10‑11 minút. (Tip: Po asi 8 minútach pečenia môžeme cookies jemne stlačiť lyžičkou, na povrch tak vytlačíme čokoládu. Dopečieme zvyšné 2‑3 minútky.)
-
Upečené cookies necháme trochu vychladnúť, najlepšie sú však ešte teplé. Druhý deň odporúčame cookies pred konzumáciou na pol minútky ohriať v mikrovlnke.
-
Tak čo, podarili sa? Až ich necháte 2‑3 minútky vychladnúť, nezabudnite na fotky! Budeme sa na ne tešiť, nezabudnite pridať hashtag #aktinrecepty.