Čo by to bolo za grilovačku bez omáčok a dipov? Vyskúšaj naše domáce omáčky bez farbív a konzervantov a urob z tvojej grilovačky gurmánsky zážitok.
1 porcia obsahuje
- 120 kcal
- 30 g sacharidov
- 0,5 g tukov
- 1 g bielkovín
Na 5 porcií
- 200 g marhuľovej Biolády
- 80 g medu
- 1 čajová lyžička plnotučnej horčice
- 1 čajová lyžička amino omáčky
- 40 g vody
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- 1 šťava z citróna
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 1 štipka sušeného cesnaku
- 125 g Vilgain kečup bez cukru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 čajová lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžice amino omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 1/2 čajové lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 čajové lyžičky sušenej cibule
- 1 štipka čili
- 1/2 čajové lyžičky škorice
- 300 g bieleho jogurtu
- 50 g reďkovky
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 štipka sušeného cesnaku
- 1 štipka soli
- 2 lyžice petržlenovej vňate
Postup
-
Sladkokyslá omáčka
Nutričné hodnoty na 1 porciu: 123 kcal / 30 g S / 1 g B / 0,5 g T -
Všetky ingrediencie nahádž do mixéra. Rozmixuj do hladka a potom premiestni do hrnca na platňu. Zmes dôkladne prehrej a po niekoľkých minútach ochutnaj. Dochuť podľa vlastnej potreby buď sladidlom alebo octom. Záleží na druhu marmelády a aká sladká bude.
-
BBQ omáčka
Nutričné hodnoty na 1 porciu : 60 kcal / 5 g S / 1 g B / 4 g T -
Do hrnca daj všetky potrebné ingrediencie (kečup, amino omáčku, sirup, horčicu, ocot, olej, korenie) a začni zahrievať, kým sa chute nespoja.
Pokiaľ chceš dosiahnuť tú najjemnejšiu konzistenciu, hotovú omáčku prepasíruj ešte cez sito.
Pozn.: Ak nemáš sušený cesnak alebo cibuľu, použi čerstvé, ktoré najskôr osmažíš na oleji. Omáčku potom rozmixuj.
-
Reďkovkový dip s petržlenovou vňaťou
Nutričné hodnoty na 1 porciu : 82 kcal / 5 g S / 4 g B / 5 g T -
Umyté a očistené reďkovky postrúhaj najemno a zbav ich vody. V mise si zmiešaj zvyšok ingrediencií (jogurt, olivový olej, citrónovú šťavu, korenie), primiešaj nastrúhané reďkovky a nasekanú hladkolistú petržlenovú vňať.
-
Hotové omáčky prelej do uzatvárateľných pohárov a uchovávaj max. týždeň v chladničke.
Dobrú chuť!