Tiež tak veľmi milujete čerstvé pečivo? Ak áno, nesmie vám ujsť recept na mrkvové žemličky, ktoré skvelo skombinujete napríklad s vašou obľúbenou nátierkou. Navyše vám ušetria plno času, pretože cesto vykysne, zatiaľ čo budete spať, a ráno ich len šupnete do rúry. Je to také jednoduché, poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 149 kcal
- 45,4 g sacharidov
- 5,9 g tukov
- 8,7 g bielkovín
Na 12 porcií
- 600 ml vody
- 5 g sušeného droždia
- 40 ml olivového oleja
- 180 g mrkvy
- 150 g ovsených vločiek
- 400 g hladkej múky
- 250 g špaldovej múky
- 2 lyžice chia semienok
- 1 čajová lyžička soli
Postup
-
Do misy nalejeme vlažnú vodu. K vode prisypeme sušené droždie a poriadne premiešame, aby sa droždie rozpustilo. -
Ďalej prilejeme olej a pridáme najemno nastrúhanú mrkvu.
-
Ovsené vločky, múku, soľ a chia semienka zmiešame dohromady a sypkú zmes pridáme k mokrej zmesi.
-
Spracujeme jemné, ľahko lepivé cesto (nepridávame zbytočne veľa múky, aby žemle neboli príliš hutné).
-
Hotové cesto prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme cez noc v chladničke kysnúť.
-
Ráno cesto vyberieme z chladničky a lyžicou odoberáme jednotlivé časti cesta. Cesto už nespracovávame. -
Namočíme si ruky, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo a ľahko vytvarujeme žemličky, ktoré z jednej strany obalíme v zmesi maku a slnečnicových semienok.
-
Hotové žemle vyskladáme na plech s papierom na pečenie.
-
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 25‑30 minút. Po upečení žemle necháme vychladnúť pod utierkou.
-
Podávame s obľúbenou nátierkou, syrom alebo s čímkoľvek, čo máme radi.
Tak dobrú chuť!