Keby si mal slovenský národ odniesť z čias korony len jednu jedinú vec, potom to bude rozhodne umenie piecť poctivý domáci chlieb.
Že vás chlebománia v karanténe obišla? No tak hurá to napraviť! S naším jednoduchým receptom je úspech zaručený. A počkajte si na ten pocit hrdosti po prvom zakrojení do ešte teplého domáceho pecňa.
1 porcia obsahuje
- 171 kcal
- 25 g sacharidov
- 5 g tukov
- 8 g bielkovín
Na 8 porcií
- 1 balenie sušeného droždia
- 300 g špaldovej múky
- 170 ml vody
- 12 g soli
- 1 lyžica sušeného cesnaku
- 50 g vlašských orechov
Postup
-
V mise zmiešame múku, droždie, soľ, cesnak a 2/3 orechov (zvyšok si schováme na posypanie). Prilejeme vodu a miesime, miesime a miesime.
Cesto spracujeme do bochníka, misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 6‑8 hodín.
-
Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a rukami ho roztiahneme na cca 2 cm hrubý obdĺžnik. Ten potom preložíme na tretiny - jednu tretinu prehneme navrch, druhú dole pod cesto.
Takto pripravené cesto posypeme zvyšnými orechmi a necháme ešte polhodinku odpočívať.
-
Medzitým si predhrejeme rúru na 220 °C a vložíme do nej hrniec alebo pekáč, v ktorom budeme chlieb piecť.
-
Cesto presunieme do rozohriatej nádoby, priklopme pokrievkou alebo alobalom a pečieme 30 minút.
-
Potom prikrývku zložíme a dopečieme ešte 15 minút, aby sa na chlebe vytvorila zlatistá chrumkavá kôrka.
-
Keď si na domácom chlebe budete pochutnávať, nezabudnite to zdokumentovať a označiť nás s @aktinrecepty.