Leto ponúka okrem iného aj nespočetné množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Minulý týždeň sme vám priniesli recept na trojfarebný koláč, dnes nastal čas na experimentovanie so zeleninou.
Nízkokalorickú a čerstvú letnú zeleninou. Reč je o cukete, ktorá sa dá pripraviť na milión spôsobov. Výborná je grilovaná, no a ešte lepšie bude chutiť v extra čokoládovom koláči. Vďaka poleve z kešu masla a horkej čokolády si budete neustále tajne chodiť na prídavok. A či tam zakamuflovanú zeleninu rozpoznáte? Samozrejme, že nie!
1 porcia obsahuje
- 244 kcal
- 24,6 g sacharidov
- 11,7 g tukov
- 8 g bielkovín
Na 9 porcií
- 250 g cukety
- 3 vajcia
- 70 g trstinového cukru
- 30 g ghee
- 40 g kakaa
- 1/2 čajové lyžičky Vilgain instantnej kávy
- 1/4 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 3/4 čajové lyžičky jedlej sódy
- 1 štipka soli
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 25 g kokosovej múky
- 50 g nízkotučného tvarohu
- 12 g horkej čokolády
- 40 g kešu masla
- 35 g horkej čokolády
- 10 g kakaových bôbov
Postup
-
Cuketu oškrabeme a nahrubo nastrúhame. Vytlačíme z nej prebytočnú vodu, ktorú ale nevylejeme, ešte sa totiž bude hodiť. -
V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, do ktorej postupne prilievame rozpustené ghí. Znovu premiešame. Do misky preosejeme kakao a prisypeme kávu. Pridáme tvaroh a ešte raz dôkladne premiešame.
-
Do druhej misky si preosejeme špaldovú a kokosovú múku, do ktorej primiešame sódu, kypriaci prášok a štipku soli.
-
Suchú zmes po častiach vmiešame do mokrej zmesi a postupne pridávame nastrúhanú cuketu. Pokiaľ sa nám zdá cesto až príliš tuhé, nastane čas pre našu odloženú vodu z cukety a prilejeme z nej. Nakoniec do cesta pridáme čokoládové kúsky.
-
Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 45‑55 minút, kým sa cesto neprestane lepiť na špajdľu.
-
Koláč necháme úplne vychladnúť, a nakoniec ho polejeme rozpustenou čokoládou zmiešanou s kešu maslom. Posypeme kakaovými bôbmi a môžeme hrdo podávať.
-
Po vyfotení na Instagram sa neostýchame pridať k fotke označenie @vilgainrecepty a už len zbierame lajky.