Brokolica: nenávidená zelenina s veľkým zdravotným potenciálom

overil/a PhDr. Barbora Matějčková a Mgr. Martin Šaier
Komentáre
Brokolica: nenávidená zelenina s veľkým zdravotným potenciálom
obrázok z Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Brokolica je nízkokalorická potravina nabitá bioaktívnymi látkami s pozitívnym vplyvom na zdravie.

  • Ľudia často mylne spotrebujú len 25 – 40 % jedlých častí brokolice a zvyšok vyhodia.

  • Najlepšou tepelnou úpravou je krátke podusenie na pare.

Keď sa niekoho opýtate na najmenej obľúbený druh zeleniny, na popredných priečkach tohto zoznamu bude pravdepodobne dominovať brokolica. Tieto malé zelené stromčeky v sebe však skrývajú oveľa viac, než by ste na prvý pohľad povedali. A pokiaľ brokolicu správne pripravíte, garantujem vám, že ju už budete mať vždy doma v zásobe – na fantastické a zdravé recepty sa môžete tešiť na konci tohto článku.

Kde sa brokolica vzala?

Brokolica je jednoročná rastlina pochádzajúca zo Stredomoria, patriaca do čeľade kapustovitých – ide teda o blízku príbuznú karfiolu, kelu, kapusty alebo ružičkového kelu. Samotný názov pochádza z taliančiny, broccolo označuje kvitnúci vrchol kapusty.

Vo výžive človeka sa najčastejšie konzumujú ružičky brokolice spolu s jemnejšími vrchnými zakončeniami stonky (hlúbu) alebo brokolicové klíčky. Vedeli ste, že jedlými časťami sú aj celý hlúb a brokolicové listy? Tieto „vedľajšie produkty“ v skutočnosti tvoria 60 – 75 % hmotnosti celej brokolice a v rámci šetrenia potravín i vašej peňaženky teda nabudúce stačí všetky tieto časti starostlivo umyť a využiť celý potenciál tejto rastliny.

Nutričné hodnoty brokolice

Obsah nutrientov sa líši v rôznych častiach brokolice a k rozdielom môže samozrejme prispievať aj mnoho ďalších faktorov, ako je spôsob pestovania, doba zberu, skladovania atď. Priemerné hodnoty môžete vidieť v tabuľke nižšie, množstvo je uvedené na 100 g suchej hmotnosti (teda po odčítaní obsahu vody).

Nutrient Ružičky Stonka Listy Kľúčiky
Voda 87 % 90 % 87 % 88 – 91 %
Sacharidy (g) 52 – 57 63 – 68 46 – 56 48 – 54
Bielkoviny (g) 26 – 31 14 – 18 22 – 28 44
Tuky (g) 2 – 4 1 – 2 5 3 – 9
Vláknina (g) 12 – 36 16 13 – 33 5 – 10

Čo sa týka vlákniny, v surovej brokolici výrazne prevláda nerozpustná zložka. Ukazuje sa však, že tepelná úprava brokolice naparovaním môže podporiť zvýšenie obsahu rozpustnej vlákniny, ktorá je fermentovateľná v hrubom čreve, a slúži tak ako zdroj energie pre baktérie črevného mikrobiomu.

Mikronutrienty

Brokolica je zdrojom najmä vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, draslíka, vápnika, zinku, selénu a železa. Porovnanie týchto látok v rôznych častiach rastliny opäť môžete vidieť v tabuľke nižšie. Hodnoty sú uvedené na 1 g suchej hmotnosti (teda po odčítaní obsahu vody).

Nutrient Ružičky Stonka Listy Klíčky
Vitamín C (mg) 2,54 - 2,92 0,51
Vitamín E (μg) 1,57 1,97 155 -
Vitamín K (μg) 8,84 2,21 24,3 -
Draslík (mg) 145 182 136 -
Vápnik (mg) 4,65 7,1 28,99 -
Zinok (μg) 54 22,67 23,33 -
Železo 45,83 15,83 40,5 -

Aké ďalšie bioaktívne látky v brokolici nájdete?

  • Glukosinoláty: vo vode rozpustné sekundárne metabolity, ktoré sa typicky vyskytujú práve v kapustovitej zelenine. Vykazujú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

  • Izotiokyanáty: vznikajú rozkladom glukozinolátov a vykazujú vyššiu antioxidačnú a protizápalovú aktivitu, pričom najvýznamnejším je látka sulforafán. Niektoré štúdie poukazujú na možný pozitívny efekt v oblasti zdravia srdca a ciev alebo ochrany nervového systému a skúma sa aj ich ochranná úloha pri nádorovom ochorení.

  • Fenolové zlúčeniny: jedny z najznámejších zlúčenín s vysokou antioxidačnou a protizápalovou aktivitou. Vykazujú aj antimikrobiálne alebo antiseptické účinky. Do tejto skupiny sa radí mnoho zlúčenín, najvýznamnejšie sú fenolové kyseliny a flavonoidy, o ktorých si môžete prečítať v článku Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?

  • Pigmenty: ide najmä o karotenoidy, quercetín alebo chlorofyly. Tieto látky vynikajú najmä svojou vysokou antioxidačnou aktivitou.

  • Organické kyseliny: organické kyseliny ako kyseliny citrónová a kyselina jablčná sa nachádzajú najmä v brokolicových klíčkoch. Vykazujú najmä antimikrobiálnu a antioxidačnú aktivitu.

Ako teda môže brokolica prospieť vášmu zdraviu?

1. Antioxidačné pôsobenie

Veľa bioaktívnych látok v brokolici vykazuje antioxidačné účinky – ide napr. o glykozinoláty, sulforafán, fenolové zlúčeniny, pigmenty alebo vitamín C a E. Štúdie ukazujú, že tieto antioxidanty pomáhajú udržiavať rovnováhu v množstve voľných radikálov, navyše podporujú funkciu prirodzených antioxidačných enzýmových systémov v tele, ako je napr. kataláza, glutatión‑S‑transferáza, superoxiddismutáza a glutatiónreduktáza.

2. Protizápalové pôsobenie

Ďalšou funkciou, ktorá sa pri vyššie spomínaných bioaktívnych látkach často spománala, je protizápalové pôsobenie. V brokolici sú zaň zodpovedné najmä sulforafán a fenolické zlúčeniny. Pri sulforafáne sa pri výskume ukázalo, že jeho protizápalová funkcia je dokonca ešte vyššia ako pri kurkumíne alebo resveratrole. Mechanizmus s najväčšou pravdepodobnosťou spočíva v blokovaní meditárov spojených so zápalom a znižovaním aktivity prozápalových cytokínov.

3. Ochranná funkcia v oblasti nádorových ochorení

V súčasnej dobe prebieha intenzívny výskum potenciálnych ochranných funkcií niektorých zlúčenín brokolice v oblasti nádorových ochorení. Štúdie v laboratóriách na zvieratách, ale aj ľudských subjektoch, ukazujú potenciál pri potlačení množenia nádorových buniek a ich ničenia. Intervencia prebiehala najmä prostredníctvom podávania silných extraktov z rôznych častí brokolice, najväčšiu zásluhu na tejto funkcii však majú najmä deriváty glukozinolátov, na čele s sulforafánom a indolom‑3‑karbinolom.

4. Neuroprotektívne funkcie

Mnoho degeneratívnych a psychiatrických porúch zahŕňa okrem iného aj mechanizmy ako zvýšený oxidačný stres, rozvoj zápalu alebo poškodenie nervov. Ukazuje sa, že vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným účinkom môžu niektoré zlúčeniny obsiahnuté v brokolici pomôcť znížiť mieru oxidačného stresu a chrániť tak mozgové bunky pred degradáciou. Pozitívny efekt bol zaznamenaný napr. vo zvýšení reaktivity u detí s poruchou autistického spektra. Zdá sa, že hlavný podiel na tejto funkcii majú opäť sulforafán a indol‑3‑karbinol.

5. Podpora terapie metabolického syndrómu

Metabolický syndróm je klinický stav zahŕňajúci vysoký krvný tlak, nadmerné množstvo telesného tuku, zvýšené hladiny krvných lipidov a inzulínovú rezistenciu. Kombinácia týchto ochorení spravidla vedie k rozvoju cukrovky 2. typu a ochorení srdca a ciev. Štúdie však ukazujú, že bioaktívne látky obsiahnuté v brokolici na čele so sulforafánom a samotné nutričné vlastnosti brokolice môžu viesť k zlepšeniu inzulínovej rezistencie a podporiť ochranu zdravia srdca a ciev.štúdiách na myšiach sa tiež prejavili pozitívne zmeny v zložení mikrobiómu, ktorý hrá v metabolických ochoreniach a nadmernej hmotnosti rovnako dôležitú úlohu. Viac si o tomto ochorení môžete prečítať v článku Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko.

Brokolica: nenávidená zelenina s veľkým zdravotným potenciálom
obrázok od Freepik

Ako brokolicu pripraviť a zachovať v nej najviac prospešných látok?

Brokolicu možno konzumovať surovú aj tepelne upravenú, a práve od spôsobu prípravy veľmi závisí následný obsah zdraviu prospešných látok. Možno vás prekvapí, že z hľadiska antioxidačnej aktivity je ideálna brokolicu cca 10 minút povariť na pare alebo 5 minút pripravovať v mikrovlnnej rúre. Podstatne horšie je na tom klasické varenie vo vode, kde bohužiaľ dochádza k vylúhovaniu bioaktívnych látok, ale aj vyšším stratám vitamínu C.

Ak chcete navýšiť obsah sulfofaránu, prospešného pre zdravie, môžete po uvarení do brokolice pridať prášok z horčičných semien. Ďalšou možnosťou je brokolicu po nakrájaní nechať cca 90 minút odležať a až potom tepelne upravovať. Narušením celistvosti sa totiž aktivujú enzýmy potrebné na syntézu sulforafánu, ktorý sa bude tvoriť počas tohto „odležania“.

Ako už bolo spomenuté, brokolicové stonky a listy nie sú o nič menej výživovo hodnotné, preto ich odporúčam nevyhadzovať. Čo sa týka brokolicových klíčkov a výhonkov, tie je samozrejme ideálne konzumovať surové – podrobné informácie o microgreens nielen zo semienok brokolice nájdete v článku Microgreens: svieže a antioxidantmi nabité výhonky, ktoré lahodia nielen oku.

3 tipy na zdravé a chutné recepty s brokolicou

1. Brokolicová polievka

Brokolicová polievka je úplná klasika a zároveň asi najjednoduchší recept. Pokiaľ nemáte chuť na prípravu brokolice na pare, mám pre vás dobrú správu. V tomto prípade ju môžete pokojne uvariť vo vode. Je síce vysoko pravdepodobné, že niektoré cenné látky sa do nej vylúhujú, ale keďže v prípade polievky vodu nezlievate, nedôjde vlastne k žiadnym stratám. Len z hľadiska zachovania najvyššieho obsahu vitamínu C odporúčam brokolicu variť čo najkratšie – do polomäkka.

A ešte jedna dobrá správa: táto polievka v sebe obsahuje aj poriadnu dávku kvalitných bielkovín! Kompletný recept nájdete na odkaze Krémová brokolicová polievka.

2. Teriyaki bowl

Ďalším tipom je rýchla teriyaki bowl, do ktorej môžete spotrebovať takmer akékoľvek zvyšky a je hotová za pár minút. Tu si už môžete brokolicu pripraviť pekne na pare a využiť jej nutričný potenciál na maximum. Jej mierne štipľavá chuť sa skvele doplní s ostatnými zložkami jedla a zasýti na dlhú dobu.

Celý recept nájdete na odkaze Teriyaki bowl.

3. Brokolicové placky so syrom

Na záver sa určite nezaobídete bez tradičných brokolicových placiek. V tomto recepte sú navyše bez múky, takže jedlo je doslova nabité bielkovinami, ktoré v ňom tvoria zo všetkých makroživín najväčší podiel. Ak ste ale milovník sacharidov alebo máte hlad, môžete si múku alebo ovsené vločky do placiek samozrejme pridať.

Kompletný recept nájdete na odkaze Brokolicové placky so syrom.

Čo si z toho odniesť?

Brokolica je pomerne neobľúbenou zeleninou, čo je veľká škoda, pretože po nutričnej stránke a obsahom bioaktívnych látok má rozhodne čo ponúknuť. Ide o  nízkokalorickú potravinu bohatú na vlákninu, ktorá navyše pri správnej príprave obohatí váš jedálniček o mnoho antioxidačných a protizápalových látok.

Jablká a zdravie: podporia chudnutie aj mozgovú funkciu
Jablká a zdravie: podporia chudnutie aj mozgovú funkciu
Máloktorý druh ovocia obsahuje také množstvo zdraviu prospešných látok ako jablká. Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička?
Dýně a zdraví: jaké živiny obsahuje dýně?
Dýně a zdraví: jaké živiny obsahuje dýně?
Již jsme tu měli brokolici, vepřové maso nebo třeba kokos. Dnes se podíváme na další zeleninu, která je ve fitness tak oblíbená, a která zde jistě má svoje pevné místo, které je třeba v jídelníčku zohlednit.
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Napriek tomu, že patria medzi zlúčeniny s početným množstvom benefitov, nie sú flavonoidy medzi populárnym čítaním príliš frekventovanou témou. Tento článok sa preto zameriava, v čom tkvie ich špeciálnosť, kde ich nájdete a na ďalšie zaujímavosti!
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Metabolický syndróm: stav, ktorý nebolí, ale predstavuje vážne zdravotné riziko
Počuli ste už niekedy o metabolickom syndróme? Ide o súbor príznakov, ktoré síce nebolia, ale pre vaše telo predstavujú veľké riziko. Čo presne môže metabolický syndróm spôsobiť a týka sa aj vás?
Microgreens: svieže a antioxidantmi nabité výhonky, ktoré lahodia nielen oku
Microgreens: svieže a antioxidantmi nabité výhonky, ktoré lahodia nielen oku
O microgreens už ste určite počuli – mladé zeleninové výhonky, ktoré sa konzumujú ešte predtým, ako dosiahnu štádiá mladej rastliny. Majú ale čo ponúknuť aj po nutričnej stránke ?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?