Zapečené čokoľvek je ideálny rýchly obed alebo večera, ale teraz v sezóne baklažánov a cukiet nie je snáď nič lepšie, než zapiecť práve túto zeleninu. Tentoraz sme preto zvolili baklažán, ktorý dokonale doplní mleté hovädzie mäso, zelenina, paradajky, tiahnuci sa syr a zmes talianskych byliniek. Tak sa poďte pozrieť, ako na to! :)
1 porcia obsahuje
- 577 kcal
- 36,3 g sacharidov
- 31,8 g tukov
- 32,6 g bielkovín
Na 4 porcie
- 2 baklažány
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pyré
- 1 balenie mozzarelly light
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 čajová lyžička bazalky
- soľ
- čierne korenie
Postup
-
Predhrejte si rúru na 180 °C. Baklažány umyte, nakrájajte na 1 cm hrubé plátky a osoľte z oboch strán. Nechajte odpočívať 15 minút, potom osušte papierovou utierkou.
-
V panvici rozpáľte 2 lyžice olivového oleja a opečte plátkami baklažánu z oboch strán dozlatista. Vyberte a odložte bokom (odporúčame na papierovú utierku, aby sa vsiakol prebytočný olej).
-
Do rovnakej panvice pridajte zvyšnú lyžicu oleja a osmažte cibuľu s cesnakom do zmäknutia. Pridajte mleté mäso a smažte, kým nie je mäso krásne hnedé a prepečené.
-
Pridajte paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Povarte asi 10 minút, kým sa omáčka nezredukuje.
-
Do zapekacej misy uložte vrstvu baklažánu, potom vrstvu mäsa s omáčkou. Opakujte, kým nebudú všetky suroviny spotrebované, zakončite vrstvou baklažánov.
-
Posypte strúhaným syrom (my sme siahli po mozzarelle) a vložte do predhriatej rúry. Pečte 25‑30 minút, alebo pokiaľ nie je syr zlatistý a nebuble.
Tak dobrú chuť!