Baba Ghanoush? Nebudeme si pripravovať žiadnu Ježibabu, ale skvelý letný dip pochádzajúci z arabskej kuchyne, s ktorým určite zabodujete pri každej slovenskej grilovačke.
Tento dip sa skvele hodí k mäsu, ale môžete ho tiež použiť ako ľahkú zdravú zeleninovú večeru spoločne so zeleninovými hranolčekmi a s kúskom pečiva – či už arabským pita chlebom alebo ražným chlebom.
1 porcia obsahuje
- 140 kcal
- 12 g sacharidov
- 8 g tukov
- 5 g bielkovín
Na 2 porcie
- 2 baklažány
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- 2 lyžice tahini
- 1 štipka soli
- 1 štipka čierneho korenia
- petržlenová vňať
- 1 čajová lyžička rímskej rasce
- 1 lyžica olivového oleja
- petržlenová vňať
- 1 granátové jablko
- kváskový chlieb
Postup
-
Baklažány prepichneme vidličkou, zľahka potrieme olejom a grilujeme alebo pečieme v rúre rozohriatej na 250 °C domäkka cca 25 min. Šupka môže byť ľahko spálená.
-
Potom necháme baklažány trochu vychladnúť. Vychladnuté baklažány rozpolíme a vydlabeme dužinu.
-
Túto dužinu dáme do misky a ochutíme sezamovou pastou tahini, prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou, rímskou rascou, nasekanou listovou petržlenovou vňaťou a koriandrom. Dip na záver dochutíme soľou a korením.
-
Baklažánový dip čiže Baba Ghanoush dozdobíme semienkami granátového jablka a vetvičkou koriandra.
-
Podávame s kúskom pečiva.