Máte nadúrodu cukiet, neviete, čo s nimi, a zároveň vám chýba inšpirácia na ľahký obed či večeru? Potom ste v správny čas na správnom mieste. Inšpirujte sa naším receptom na zapečené cukety s mletým mäsom.
1 porcia obsahuje
- 356 kcal
- 11 g sacharidov
- 20 g tukov
- 33 g bielkovín
Na 3 porcie
- 3 cukety
- 1 balenie mletého hovädzieho mäsa
- 1 balenie paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 1 balenie mozzarelly
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- 1 lyžica oleja
- oregano
- 100 ml vody
- bazalka
Postup
-
Nachystáme si všetky suroviny a plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
-
Cukety pozdĺžne rozrežeme a opatrne z nich vydlabeme dužinu – tú si nakrájame na malé kocky a odložíme bokom.
-
Cukety naukladáme na plech, zľahka pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Takto pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15 minút.
-
Zatiaľ čo sa cukety pečú, pripravíme si náplň. Na lyžici olivového oleja orestujeme nakrájanú cibuľu, po chvíli pridáme mäso a restujeme, kým nie je všetko poriadne opečené. Pridáme na kocky nakrájané vnútro cukety, balenie pretlaku a 100 ml vody. Dochutíme soľou, korením a bylinkami. Necháme dusiť do zmäknutia asi 15 minút.
-
Mozzarellu nakrájame na tenké plátky. Polovicu necháme rozpustiť v mäsovej zmesi a polovicu si necháme bokom na zapečenie.
-
Zmesou, z ktorej sa odparila väčšina tekutiny, plníme predpečené cukety. Pokiaľ máte náplne veľa, dajte ju do misky a uložte do chladničky. Skvelo poslúži ako omáčka napríklad k cestovinám na druhý deň.
Poukladáme plátky zvyšnej mozzarelly a ešte necháme zapiecť 15 minút. Pokiaľ má vaša rúra funkciu grilu, môžeme ju krátko využiť. Ale pozor, nech jedlo nespálite!
-
Podávajte s ľahkým zeleninovým šalátom a lístkami čerstvej bazalky. Pokiaľ máte veľký hlad, pridajte kúsok celozrnnej bagety.