Tiež máš chuť na túto klasiku, ale nechystáš sa po novú skriňu či gauč? 😏
Nevadí! Pripravíš si ju totiž jednoducho aj z pohodlia domova. Či pridáš kašu, varené zemiaky, alebo hranolčeky, necháme na teba. Ku guľôčkam sa hodia všetky varianty, ktoré perfektne doplní krémová omáčka, chrumkavý hrášok a sladkokyslé brusnice. Tak ako, vyskúšaš? 🧆
1 porcia obsahuje
- 659 kcal
- 48 g sacharidov
- 33 g tukov
- 38 g bielkovín
Na 3 porcie
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ
- čierne korenie
- oregano
- sušený cesnak
- sušená cibuľa
- 1 vajce
- 2 ml olivového oleja v spreji
- 1 lyžica ghee
- 2 lyžice hladkej múky
- 515 ml hovädzího vývaru
- 1 lyžica tvarohu
- 200 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky dijonskej horčice
- 2 lyžice sójovej omáčky
- muškátový oriešok
- soľ
- čierne korenie
- 100 g mrazeného hrášku
- 2 lyžice brusnicového kompótu
Postup
-
Začni prípravou guľôčok – všetky ingrediencie zmiešaj dokopy, množstvo korenia necháme na tvojich chuťových preferenciách. Zmes nechaj 15 minút odležať, potom vytvor guľôčky a peč postriekané oliváčom v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 20 minút.
-
Medzitým si priprav zemiakovú kašu – zemiaky uvar a vyšľahaj s trochou ghee, mliekom a dosoľ podľa chuti.
-
Nesmie chýbať ani ikonická omáčka – na panvici rozohrej ghee, pridaj hladkú múku a dôkladne premiešaj, aby sa ti nevytvorili hrudky. Keď bude zmes získavať zlatú farbu, postupne začni prilievať vývar, opäť dôkladne miešaj, aby nevznikli hrudky. Pridaj tvaroh, mlieko a dijonku, premiešaj a dokonči sójovkou a muškátovým orieškom. Nechaj povariť do zhustnutia.
-
Potom guľôčky podávaj so zemiakovou kašou, omáčkou, brusnicovým kompótom a na masle orestovaným hráškom.
Tak enjoy! 🚀