Bataty, čiže sladké zemiaky, v posledných rokoch zažívajú ohromný boom medzi vyznávačmi zdravého životného štýlu. Jeden by skoro nadobudol dojem, že ide o superpotravinu nadupanú živinami, ktorá staré dobré slovenské zemiaky valcuje po všetkých stránkach. Naozaj je to tak? Poďte sa so mnou pozrieť na ich porovnanie.
Nutričné hodnoty
Hoci sa sladké zemiaky javia ako „fancy“ potravina a sú všeobecne považované za „zdravšie“, pravdou je, že nutrične sú na tom veľmi podobne ako zemiaky.
Údaj na 100 g | Zemiaky | Sladké zemiaky |
Kalórie (kcal) | 92 | 90 |
Bielkoviny (g) | 2 | 2 |
Tuky (g) | 0,15 | 0,15 |
Sacharidy (g) | 21 | 21 |
Vláknina (g) | 2,1 | 3,3 |
Vitamín A (µg) | 1 | 961 |
Draslík (mg) | 544 | 475 |
Vitamín C (mg) | 12,6 | 19,6 |
Z vyššie uvedenej tabuľky vidíte, že zemiaky a sladké bataty sú porovnateľné po stránke obsahu energie a makroživín.
Čo sa týka mikroživín, sladké zemiaky jednoznačne valcujú zemiaky v obsahu vitamínu A, ktorý pomáha udržať zdravé oči. Obsahujú aj viac vitamínu C. Naopak, klasické zemiaky prevyšujú v obsahu draslíka, ktorý je dôležitým prvkom na správnu funkciu svalov, srdca a nervov.
Bataty (hlavne ich červené a fialové varianty) sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky proti voľným radikálom.
Ako ich pripraviť?
Ako zemiaky, tak aj sladké zemiaky sú zdraviu prospešnou prílohou, ktorá môže mať svoje miesto vo vašom jedálničku. Záleží ale, ako ich pripravíte. Benefity „pochováte“ vyprážaním. O (ne)prospešnosti hranolčekov zrejme nepochybujete. Nezabudnite ale, že aj batátové hranolčeky sú stále hranolčeky.
Obe prílohy skvelo chutia pečené v rúre na papieri na pečenie. Umyte ich, očistite, ale ak to nie je nutné, šupku nelúpajte. Ochudobnili by ste sa o vlákninu. Lúpať alebo nelúpať zeleninu a ovocie? To si prečítajte v našom článku. Pridajte sezónne bylinky a zľahka pokvapkajte olivovým olejom. Pečte domäkka a osoľte až po dopečení. Nepustia vodu a zostanú chrumkavé na povrchu. Na tanieri už len doplňte mäsom, rybou alebo napríklad tofu a zeleninou.
Starú známu klasiku v podobe zemiakovej kaše skúste pripraviť zo sladkých zemiakov a pridať trochu chilli a citrónovej šťavy. Taký variant je zaujímavým chuťovým spestrením.
- Chcete trochu experimentovať? Pripravte si zapečené batatové lodičky alebo chrumkavé raňajkové waffle
- Prázdniny u babky vám zase pripomenú francúzske zemiaky
Čo si z toho odniesť?
Možno vás prekvapilo, že sladké zemiaky sa od starých dobrých slovenských zemiakov líšia len minimálne. Vo výsledku teda záleží, aká príloha vám chutí viac a objaví sa v jedálničku častejšie. Plusom zemiakov je nižšia cena a určite aj lokálnosť. Tak či onak, obe prílohy sa môžu objavovať vo vašom jedálničku a dúfame, že ste vďaka našim tipom objavili ďalšie kreatívne spôsoby, ako ich pripraviť.
Ďalšie články o prílohách si môžete prečítať tu: