Nie je náhoda, že si francúzske zemiaky vyslúžili čestné miesto už v kuchárkach našich babičiek. Sú jednoduché na prípravu a pritom sakramentsky dobré.
Vyskúšajte si našu odľahčenú verziu, v ktorej sme smotanu vymenili za výživovo hodnotnejší syr cottage a pritom zachovali famóznu chuť francúzskych zemiakov.
1 porcia obsahuje
- 318 kcal
- 32 g sacharidov
- 12 g tukov
- 20 g bielkovín
Na 6 porcií
- 500 g zemiakov
- 250 g syra cottage
- 2 vajcia
- 1/2 cibule
- 1/2 červenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- bylinky
Postup
-
Rúru predhrejeme na 170 °C.
-
Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky.
-
Vo veľkej mise zmiešame cottage, vajcia, soľ, korenie a bylinky. Následne do zmesi prihodíme aj pripravené zemiaky a premiešame, aby sa zo všetkých strán pekne obalili.
-
Na panvici sprudka orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Keď oboje zosklovatie a zozlatne, stiahneme panvicu zo sporáka a cibuľu s cesnakom primiešame k zvyšku surovín.
-
Pekáč vymastíme olivovým olejom a navrstvíme doň zemiaky. Zvyšnou zmesou prelejeme vrch zemiakov a dáme zapekať do predhriatej rúry na cca 50 minút.
Zhruba 10 minút pred koncom pečenia zvýšime výkon rúry na 200 °C a pokiaľ máme tú možnosť, na rúre prepneme na funkciu grilu.
-
Podávame ako prílohu k mäsu alebo jednoducho len tak.
Dobrú chuť!