Tento taliansky chlieb určite poznáš, no asi skôr v slanom variante so zeleninou, korením, možno syrom… Prečo ho tentokrát neskúsiť nasladko? Chutí ako škoricové osie hniezdo, ale je oveľa jednoduchšie na prípravu a rozhodne si tento sladký variant focacci zamiluješ. Dokonale nadýchaný snack, ku ktorému je skvelé pridať napríklad lyžicu tvarohu pre zjemnenie a extra bielkoviny navyše! 💪🏻
1 porcia obsahuje
- 259 kcal
- 42 g sacharidov
- 3 g tukov
- 16 g bielkovín
Na 12 porcií
- 400 g hladkej múky
- 150 g proteínu na pečenie
- 100 g trstinového cukru
- 1 sušené droždie
- 400 ml vody
- 5 čajových lyžičiek ghee
- 100 g trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
- 140 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 2 čajové lyžičky trstinového práškového cukru
- 5 kvapiek vanilkového extraktu
- mlieko
Postup
-
V mise zmiešame múku, proteín na pečenie, trstinový cukor a sušené droždie. K suchej zmesi prilejeme teplú vodu a vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré bude zľahka lepivé. Pokiaľ bude veľmi lepivé, prisypeme trochu múky. -
Cesto necháme odležať na teplom mieste pod utierkou aspoň hodinu, aby pekne nakyslo.
-
V rajnici rozohrejeme ghee maslo. Do neho vmiešame trstinový cukor a škoricu.
-
Pekáč si vymažeme ghee maslom. Premiestnime doň vykysnuté cesto a rukami rozprestrieme. Prstami do cesta ľahko vytvoríme jamky.
-
Cesto polejeme rozpusteným maslom s cukrom a škoricou.
-
Dáme piecť do rúry na 180 °C na 25‑30 minút. Pečieme dozlatista.
-
Grécky jogurt zmiešame s práškovým cukrom, vanilkovým extraktom a trochou mlieka.
-
Upečenú focacciu necháme zľahka vychladnúť. Pred podávaním každý kúsok zalejeme jogurtovou polevou.
-
Dobrú chuť!