Čo tak tento rok na Veľkú noc preložiť všetky mazance a baránky týmto škoricovým pletencom? Krásne vláčne cesto dokonale dopĺňa jemná náplň a verte nám, že tento dezert nebude obľúbeným len na Veľkú noc, ale po celý rok.
1 porcia obsahuje
- 246 kcal
- 36 g sacharidov
- 8 g tukov
- 6,1 g bielkovín
Na 17 porcií
- 350 g hladkej múky
- 70 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- 75 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 1/2 čajové lyžičky škorice
- 300 g datlí
- 70 g arašidového masla
- 30 g trstinového cukru
- 2 lyžice škorice
- 25 g masla
- 25 g Vilgain proteínu škoricová rolka
- 25 g gréckeho jogurtu
- voda
Postup
-
Najskôr si pripravíme kvások. Do 150 ml vlažného mlieka pridáme 1 lyžicu múky, 1 lyžičku cukru a sušené droždie. Premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť. -
Začneme s prípravou cesta. Do misy si preosejeme múku, pridáme cukor, vajce, vlažné mlieko a vzídený kvások. Pomocou robota začneme miesiť cesto. Následne pridáme maslo izbovej teploty a miesime. Dajte tomu čas, cesto sa krásne vypracuje. Môžete ešte premiesiť aj ručne. Vymiesené cesto dáme do čistej misy a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 1 až 1 a pol hodiny.
-
Pokým nám kysne cesto, pripravíme si plnku. Datle odkôstkujeme a zalejeme vriacou vodou. Necháme postáť 15 minút. Následne ich rozmixujeme s 2 lyžicami vody, v ktorej boli namočené. Zvyšnú vodu nepoužijeme. K rozmixovaným datliam pridáme maslo izbovej teploty, arašidové maslo, cukor a škoricu a rozmixujeme do hladka.
-
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme plnkou a zrolujeme ako roládu. Roládu pozdĺžne prerežeme a dve vzniknuté časti zapletieme ako vrkoč. Krásne nám bude vidno vrstvenie. Vrkoč spojíme do tvaru kruhu, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 35 minút. Samozrejme treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
-
Polevu si pripravíme zmiešaním proteínu, jogurtu a vody. Vodu prilievame podľa požadovanej konzistencie polevy. Po dopečení necháme pletenec aspoň trochu vychladnúť, polejeme polevou, nakrájame a vychutnávame. Rozkrájali sme ho na 17 častí.
-
Dobrú chuť!