Jablková štrúdľa neodmysliteľne patrí k jesennému pečeniu a najznámejšia je tá z lístkového cesta. My sme však štrúdľu vylepšili a lístkové cesto nahradili tvarohovým, ktoré je jednoduché na prípravu, chuťovo ešte lepšie a samozrejme výživnejšie! V kombinácii so šťavnatými jablkami prevoňanými škoricou a skvelou vanilkovou omáčkou sa práve táto verzia stane vašou obľúbenou!
1 porcia obsahuje
- 403 kcal
- 44 g sacharidov
- 20,8 g tukov
- 12,2 g bielkovín
Na 8 porcií
- 270 g špaldovej múky
- 30 g Vilgain proteínu škoricová rolka
- 150 g polotučného tvarohu
- 125 g masla
- 650 g strúhaných jabĺk
- 1 čajová lyžička škorice
- 4 čajové lyžičky xylitolu
- 80 g mandlí obalených v škorici
- 2 lyžice Vilgain Sweet Nuts s príchuťou arašidy a slaný karamel
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový puding
- 30 g vanilkového proteínu
- mletá vanilka
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice xylitolu
Postup
-
Najprv si pripravíme cesto. Do misy preosejeme špaldovú múku, proteín (ten môžeme prípadne vynechať a nahradiť ho múkou), pridáme tvaroh, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Cesto necháme odležať aspoň na 30 minút v chladničke.
-
Jablká zbavíme šupky, nastrúhame a osladíme xylitolom či iným sladidlom. Ďalej pridáme škoricu a kúsky mandlí v škorici alebo iné orechy podľa chuti. Všetko premiešame.
-
Cesto vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát.
-
Z jabĺk vytlačíme prebytočnú šťavu, rovnomerne ich nanesieme na cesto a nakoniec ich prelejeme orechovým maslom.
-
Cesto zo všetkých strán zahneme smerom do stredu. Širšiu stranu cesta opatrne zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Štrúdľu potrieme rozmiešaným žĺtkom a zľahka poprepichujeme vidličkou.
-
Pečieme na 180 °C približne 30 minút, aby bola štrúdľa krásne dozlatista. Po upečení necháme pod utierkou vychladnúť.
-
A môžeme sa pustiť do krému: Puding spoločne s proteínom zmiešame v 300 ml mlieka. 200 ml mlieka necháme zatiaľ povariť. Pudingovú zmes vlejeme k horúcemu mlieku a miešame, kým nezhustne. Pokiaľ by bol puding príliš hustý, prilejeme viac mlieka. Nakoniec pridáme vanilku a osladíme xylitolom či iným sladidlom. V prípade, že v kréme vzniknú hrudky, krém precedíme, aby sme docielili hladkú a jemnú konzistenciu.
-
Štrúdľu podávame s vanilkovou omáčkou. Kto má rád viac sladké, môže si dezert pocukrovať. Tak dobrú chuť a krásnu jeseň!