Zeleninové placky sú skvelá voľba na rýchlu večeru, o to viac, keď vám doma prebýva napríklad taký karfiol a vy neviete, čo s ním… Môže sa ale tiež stať, že doma niečo naopak chýba, napríklad múka – potom ste tu úplne správne. Tentokrát vám ukážeme, ako na karfiolové placky bez múky.
Keď k nim navyše pridáte nejakú z našich Vilgain omáčok, rozhodne nesiahnete vedľa! :)
1 porcia obsahuje
- 402 kcal
- 15 g sacharidov
- 24 g tukov
- 29,4 g bielkovín
Na 2 porcie
- 600 g karfiolu
- 2 vajcia
- 100 g syru
- čierne korenie
- soľ
- petržlenová vňať
- olivový olej
Postup
-
Karfiol umyte, osušte a nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo v kuchynskom robote.
-
Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhaný karfiol, vajcia, strúhaný syr (ideálny je napríklad gouda, ementál alebo eidam), soľ, korenie a nasekaný petržlen podľa chuti. Zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Rozpáľte olivový olej na panvici na strednom ohni. Lyžicou na ňom tvarujte kolieska. Každú placku zmažte asi 3‑4 minúty z každej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Placky preložte na tanier pokrytý kuchynskou utierkou, aby sa vsiakol prebytočný olej.
-
Karfiolové placky podávajte teplé s obľúbeným dipom alebo ako prílohu k hlavnému chodu.