Šošovica na kyslo bez zbytočného zahusťovania múkou

Michaela
Michaela Dobiášová
65 min.
54 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Šošovica na kyslo bez zbytočného zahusťovania múkou

Šošovica na kyslo sa servíruje na Nový rok už od pradávna. Prečo si ju však dopriať len raz ročne, keď je šošovica taký skvelý zdroj rastlinných bielkovín? A navyše je to taká pochúťka!

Uložte si náš recept na zdravší variant bez zbytočného zahusťovania múkou a uvidíte, že ho radi oprášite aj počas roka.

1 porcia (bez vajca, chleba, uhorky) obsahuje:

  • 294 kcal
  • 42 g sacharidov
  • 2 g tukov
  • 27 g bielkovín

Na 2 porcie

Na šošovicu:
Na podávanie:
  • vajce
  • Aktin žitný chlieb
  • sterilizovaná uhorka
Zobraziť použité produkty

Postup

  1. Šošovica na kyslo bez zbytočného zahusťovania múkou

    Šošovicu prepláchneme studenou vodou a dáme do väčšej nádoby. Zalejeme raz takým množstvom vody a necháme ju namočenú cca 4 hodinky. Prípadne môžeme aj cez noc.

    Vďaka namáčaniu je šošovica lepšie stráviteľná.

  2. Odmočenú šošovicu znova dôkladne prepláchneme studenou vodou.

    Potom dáme variť do 400 ml čistej vody. Varíme na miernom plameni pod pokrievkou cca 45 minút do zmäknutia. Ak sa na povrchu tvorí pena, zozbierame ju lyžicou.
  3. V hrnci alebo hlbšej panvici rozpálime olej a necháme na ňom zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.

  4. Uvarenú šošovicu zlejeme a dáme do panvice k cibuli. Zalejeme zhruba 1/2 hrnčeka vody (alebo vývaru) a ešte chvíľu povaríme.

  5. Odoberieme asi 1/3 šošovice a rozmixujeme ju ponorným mixérom dohladka.

  6. Rozmixovanú šošovicu vrátime späť. Dochutíme soľou, korením, octom a dôkladne premiešame.

  7. Podávame s vajcom, nakladanými uhorkami, osmaženou cibuľkou a chlebom.

    Alebo čímkoľvek iným podľa vlastného gusta.

    Dobrú chuť!

    Šošovica na kyslo bez zbytočného zahusťovania múkou

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
54 Páči sa mi Uložiť recept