Šošovica na kyslo sa servíruje na Nový rok už od pradávna. Prečo si ju však dopriať len raz ročne, keď je šošovica taký skvelý zdroj rastlinných bielkovín? A navyše je to taká pochúťka!
Uložte si náš recept na zdravší variant bez zbytočného zahusťovania múkou a uvidíte, že ho radi oprášite aj počas roka.
1 porcia (bez vajca, chleba, uhorky) obsahuje:
- 294 kcal
- 42 g sacharidov
- 2 g tukov
- 27 g bielkovín
Na 2 porcie
- 200 g šošovice
- 400 ml vody
- olivový olej v spreji
- 1 cibuľa
- 20 ml jablčného octu
- soľ
- čierne korenie
- vajce
- ražný chlieb
- sterilizovaná uhorka
Postup
-
Šošovicu prepláchneme studenou vodou a dáme do väčšej nádoby. Zalejeme raz takým množstvom vody a necháme ju namočenú cca 4 hodinky. Prípadne môžeme aj cez noc.
Vďaka namáčaniu je šošovica lepšie stráviteľná.
-
Odmočenú šošovicu znova dôkladne prepláchneme studenou vodou.
Potom dáme variť do 400 ml čistej vody. Varíme na miernom plameni pod pokrievkou cca 45 minút do zmäknutia. Ak sa na povrchu tvorí pena, zozbierame ju lyžicou. -
V hrnci alebo hlbšej panvici rozpálime olej a necháme na ňom zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
Uvarenú šošovicu zlejeme a dáme do panvice k cibuli. Zalejeme zhruba 1/2 hrnčeka vody (alebo vývaru) a ešte chvíľu povaríme.
-
Odoberieme asi 1/3 šošovice a rozmixujeme ju ponorným mixérom dohladka.
-
Rozmixovanú šošovicu vrátime späť. Dochutíme soľou, korením, octom a dôkladne premiešame.
-
Podávame s vajcom, nakladanými uhorkami, osmaženou cibuľkou a chlebom.
Alebo čímkoľvek iným podľa vlastného gusta.
Dobrú chuť!