Zázrak s menom škorica: aké má účinky na zdravie, a ako vybrať tú pravú?

Komentáre
1
Zázrak s menom škorica: aké má účinky na zdravie, a ako vybrať tú pravú?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
Škorica je celosvetovo známa predovšetkým ako korenie, ktoré jedlu nielen dodá lahodnú chuť, ale dokonale podčiarkne útulnú jesennú atmosféru. Využíva sa už celé stáročia – predtým však bola rozšírená predovšetkým v liečiteľstve, kde jej boli pripisované mnohé účinky viac či menej preukázateľné. Dnešný článok tak prináša prehľad benefitov škorice, ktoré sú podporované súčasnou vedou, a ukáže vám, prečo by ste s ňou vo svojom chai latte rozhodne nemali šetriť.

Škorica sa získava z kôry škoricovníka, čo je vždyzelený tropický strom – zber prebieha formou odrezania stoniek škoricovníka a oddelenia vnútornej kôry (škorica) od drevnatých častí. Pri sušení sa škorica stáča do oných typických tyčiniek. Najväčšími producentmi škorice sú v posledných rokoch najmä Vietnam, Indonézia, Srí Lanka, Čína alebo Holandsko.

Nie je škorica ako škorica

Škorica existuje v niekoľkých druhoch, pričom medzi tie najznámejšie a najrozšírenejšie patria:

  • škorica cejlónska – tzv. pravá škorica,

  • škorica Cassia (čínska) – podstatne lacnejšia a dostupnejšia odroda s výraznejšou vôňou.

A už tu je vhodné pri výbere škorice spozornieť – škorica Cassia totiž na rozdiel od tej cejlónskej obsahuje podstatne vyššie množstvo kumarínu, čo je v rastlinnej ríši toxín slúžiaci na ochranu pred hmyzom a inými škodcami. V štúdiách na hlodavcoch sa po konzumácii kumarínu preukázala spojitosť s poškodením pečene a obličiek a podobné účinky boli ojedinele zaznamenané aj u ľudí.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín preto stanovil pre príjem kumarínu maximálny tolerovateľný limit (TDI), ktorý je 0,1 mg/kg telesnej hmotnosti.

Obsah kumarínu v % z celkovej hmotnosti suroviny Obsah kumarínu (mg) v 1 g škorice % z TDI pre 70 kg osobu
škorica cejlónska cca 0,004 0,04 1,7
škorica Cassia priemerne 0,39
3,9 56

Práve Cassia tvorí drvivú väčšinu škorice dostupnej v supermarketoch, pretože je v porovnaní s pravou škoricou mnohonásobne lacnejšia. Ak pridávate škoricu do pokrmov zriedka, nemusíte sa obávať žiadnych negatívnych účinkov, pretože jej jednorazová dávka je spravidla malá. Pokiaľ si však škoricu doprajete pravidelne a vo veľkom množstve, mali by ste zvážiť investíciu do škorice cejlónskej, kde je obsah tejto látky mnohonásobne nižší.

Zázrak s menom škorica: aké má účinky na zdravie, a ako vybrať tú pravú?

5 science‑based pozitívnych účinkov škorice

1. Možný pozitívny vplyv na senzitivitu na inzulín a hladinu glukózy v krvi

Inzulín predstavuje kľúčový hormón riadiaci metabolizmus živín v organizme a jeho nedostatok (DM I. typu) alebo znížená citlivosť tkanív na jeho účinok (DM II. typu) je príčinou rozvoja ochorenia cukrovky. Hoci pri liečbe cukrovky II. typu je najefektívnejším postupom zmena stravovacích návykov, životného štýlu a pravidelný pohyb, bolo preukázané, že niektoré látky môžu liečbu preukázateľne podporiť – ako napr. chróm.

Novšie štúdie naznačujú, že tento efekt by však mohla mať aj škorica, dokonca v porovnateľnej miere s už spomínaným chrómom. Zo záverov ďalších vedeckých prác tiež vyplynulo, že príjem škorice ovplyvňuje niektoré tráviace enzýmy, čím dochádza k spomaleniu nárastu glykémie po jedle, alebo že špecifické látky v škorici môžu dokonca napodobňovať samotný účinok inzulínu. Je však potrebné spomenúť, že tieto štúdie prebehli na zvieratách, alebo dokonca in vitro (v skúmavke), a je preto potrebný ďalší výskum.

Pomerne dobre preskúmaný je však efekt škorice na hladinu glukózy nalačno u ľudí, pričom sa skutočne zdá, že pri dávke 1‑6 g denne je u diabetických pacientov schopná hodnotu krvného cukru znížiť aj o 10 – 29 %.

2. Pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev

Ochorenia srdca a ciev sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí, čo nepochybne súvisí okrem iného aj s vyššie spomínaným nadmerným príjmom energie, nadváhou a obezitou či sedavým spôsobom života.

Podľa štúdií sa však zdá, že spolu so zmenou životného štýlu a konzumáciou stravy bohatej na nenasýtené mastné kyseliny môže v prevencii a terapii týchto ochorení prispievať napríklad aj pravidelná konzumácia škorice. Vplyv na zníženie frakcie LDL cholesterolu (zlého) a stabilizáciu či dokonca zvýšenie frakcie HDL cholesterolu (dobrého) sa pri osobách s diabetom II. typu potvrdila pri príjme v rozmedzí 120 mg – 6 g škorice denne, pričom 1 kávová lyžička zodpovedá práve spomínaným 6 g.

Ďalšie pozitívne účinky na zdravie srdca a ciev sú dané už spomínanou antioxidačnou a protizápalovou funkciou škorice, ktorá eliminuje oxidačný stres a uvoľňovanie zápalových látok poškodzujúcich cievnu stenu.

3. Vysoký obsah antioxidantov

Škorica je zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky organizmu pred oxidačným stresom. Najhojnejšie zastúpenými látkami s antioxidačnými schopnosťami sú v škoricu polyfenoly rutín, katechín, kvercetín, ktorých celkové množstvo sa priemerne pohybuje okolo 18,9 mg GAE* / 100 g hmotnosti škorice. Pozornosť si zaslúži aj látka cinnamaldehyd, ktorá je nielen zodpovedná za samotnú chuť a vôňu, ale zároveň je dôležitá práve z dôvodov antioxidačných vlastností.

Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže byť škorica využitá dokonca aj ako prírodná konzervačná látka v niektorých potravinách.

*Vyjadrenie obsahu antioxidantov založených na fenolových zlúčeninách v potravinách pomocou ekvivalentov kyseliny gallovej (GAE).

4. Protizápalový efekt

Pri polyfenoloch a cinnamaldehyde zostaneme aj naďalej – štúdie totiž poukazujú na to, že okrem antioxidačných vlastností tieto látky obsiahnuté v škoricu vykazujú aj protizápalovýantimikrobiálny efekt.

Pokiaľ bude v budúcnosti možné dopraviť tieto zlúčeniny vo vysokej koncentrácii do cieľových tkanív, podľa štúdií sú bioaktívne látky škorice vhodným adeptom na podporu liečby zápalových stavov v organizme.

5. Možný pozitívny vplyv na prevenciu neurodegeneratívnych ochorení

Neurodegeneratívne ochorenia sa vyznačujú postupujúcim zánikom neurónových buniek, hromadením špecifických proteínov a znižovaním miery mozgových a kognitívnych funkcií, pričom najznámejšími zástupcami sú bezpochyby Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Štúdie na zvieratách potvrdili, že látky obsiahnuté v škorici zamedzujú hromadeniu týchto špecifických proteínov, chránia neuróny pred ďalším poškodením a zlepšujú motorické funkcie. Na potvrdenie tohto efektu je však potrebné vykonať výskum aj na ľuďoch.

Upozornenie na záver: efekt závisí od koncentrácie bioaktívnych látok

Na záver by som rada upozornila, že dávka škorice, ktorá je bežne používaná pri príprave pokrmov, je veľmi malá a pravdepodobne nebude dostatočná na efektívne naplnenie vyššie spomínaných benefitov. Na tieto účely je tak lepšie konzumovať škoricu dlhodobo a vo vyšších dávkach (vyberajte výhradne škoricu cejlónsku), popr. staviť na niektorý z extraktov, ktoré sú dostupné v tekutej aj kapsulovej forme.

Pri užívaní koncentrovaných suplementov sa však vždy držte odporúčaného dávkovania a v prípade dlhodobého užívania akýchkoľvek liečiv najskôr konzultujte zaradenie škoricového extraktu s lekárom, aby ste predišli prípadným interakciám.

Čo si z toho odniesť?

Škorica je veľmi obľúbeným korením, pri ktorom však môžete pozorovať aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. V prvom rade je potrebné zhodnotiť mieru konzumácie škorice a pri zvýšenom a dlhodobom príjme zvoliť radšej škoricu cejlónsku, ktorá má výrazne nižší obsah potenciálne toxickej látky kumarínu.

Štúdie naznačujú benefity predovšetkým v oblasti antioxidačných a protizápalových účinkov, poukazujú na možný pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev, hladinu krvného cukru alebo prevenciu pred rozvojom neurodegeneratívnych ochorení. Je však potrebné mať na pamäti, že mnoho štúdií bolo vykonaných na zvieratách alebo in vitro a pre definitívne potvrdenie je potrebný ďalší výskum.

Pokiaľ sa rozhodnete užívať škoricu vo forme extraktu, neprekračujte odporúčané dávkovanie a možnú interakciu s ostatnými liekmi vždy konzultujte s lekárom.

Ako posilniť imunitu správnou stravou?
Ako posilniť imunitu správnou stravou?
Poznáte to, pravidelne cvičíte, výsledky sa začínajú rysovať… a zrazu je tu jeseň a vy prechladnete. Skúste tento rok zaradiť zdraviu prospešné potraviny a látky na podporu imunity a popasujte sa s chrípkou a prechladnutím!
Podzimní splín? Zatoč s ním pomocí správné stravy
Podzimní splín? Zatoč s ním pomocí správné stravy
Podzim je pro osoby s psychickým onemocněním kritickým obdobím a nějakému tomu splínu se v tomto ročním období nevyhne téměř nikdo. Nenechte si ale zkazit náladu a proti depresi a špatné náladě bojujte pomocí správné výživy.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
Máte aj vy leto napchaté voľnočasovými aktivitami, prácou a nemáte čas sa plne venovať vareniu? Skúste niektorý z týchto 10 rýchlych a pritom zdravých nápadov na letné obedy.
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?