Škorica sa získava z kôry škoricovníka, čo je vždyzelený tropický strom – zber prebieha formou odrezania stoniek škoricovníka a oddelenia vnútornej kôry (škorica) od drevnatých častí. Pri sušení sa škorica stáča do oných typických tyčiniek. Najväčšími producentmi škorice sú v posledných rokoch najmä Vietnam, Indonézia, Srí Lanka, Čína alebo Holandsko.
Nie je škorica ako škorica
Škorica existuje v niekoľkých druhoch, pričom medzi tie najznámejšie a najrozšírenejšie patria:
škorica cejlónska – tzv. pravá škorica,
škorica Cassia (čínska) – podstatne lacnejšia a dostupnejšia odroda s výraznejšou vôňou.
A už tu je vhodné pri výbere škorice spozornieť – škorica Cassia totiž na rozdiel od tej cejlónskej obsahuje podstatne vyššie množstvo kumarínu, čo je v rastlinnej ríši toxín slúžiaci na ochranu pred hmyzom a inými škodcami. V štúdiách na hlodavcoch sa po konzumácii kumarínu preukázala spojitosť s poškodením pečene a obličiek a podobné účinky boli ojedinele zaznamenané aj u ľudí.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín preto stanovil pre príjem kumarínu maximálny tolerovateľný limit (TDI), ktorý je 0,1 mg/kg telesnej hmotnosti.
Obsah kumarínu v % z celkovej hmotnosti suroviny | Obsah kumarínu (mg) v 1 g škorice | % z TDI pre 70 kg osobu | |
škorica cejlónska | cca 0,004 | 0,04 | 1,7 |
škorica Cassia | priemerne 0,39 | 3,9 | 56 |
Práve Cassia tvorí drvivú väčšinu škorice dostupnej v supermarketoch, pretože je v porovnaní s pravou škoricou mnohonásobne lacnejšia. Ak pridávate škoricu do pokrmov zriedka, nemusíte sa obávať žiadnych negatívnych účinkov, pretože jej jednorazová dávka je spravidla malá. Pokiaľ si však škoricu doprajete pravidelne a vo veľkom množstve, mali by ste zvážiť investíciu do škorice cejlónskej, kde je obsah tejto látky mnohonásobne nižší.
5 science‑based pozitívnych účinkov škorice
1. Možný pozitívny vplyv na senzitivitu na inzulín a hladinu glukózy v krvi
Inzulín predstavuje kľúčový hormón riadiaci metabolizmus živín v organizme a jeho nedostatok (DM I. typu) alebo znížená citlivosť tkanív na jeho účinok (DM II. typu) je príčinou rozvoja ochorenia cukrovky. Hoci pri liečbe cukrovky II. typu je najefektívnejším postupom zmena stravovacích návykov, životného štýlu a pravidelný pohyb, bolo preukázané, že niektoré látky môžu liečbu preukázateľne podporiť – ako napr. chróm.
Novšie štúdie naznačujú, že tento efekt by však mohla mať aj škorica, dokonca v porovnateľnej miere s už spomínaným chrómom. Zo záverov ďalších vedeckých prác tiež vyplynulo, že príjem škorice ovplyvňuje niektoré tráviace enzýmy, čím dochádza k spomaleniu nárastu glykémie po jedle, alebo že špecifické látky v škorici môžu dokonca napodobňovať samotný účinok inzulínu. Je však potrebné spomenúť, že tieto štúdie prebehli na zvieratách, alebo dokonca in vitro (v skúmavke), a je preto potrebný ďalší výskum.
Pomerne dobre preskúmaný je však efekt škorice na hladinu glukózy nalačno u ľudí, pričom sa skutočne zdá, že pri dávke 1‑6 g denne je u diabetických pacientov schopná hodnotu krvného cukru znížiť aj o 10 – 29 %.
2. Pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev
Ochorenia srdca a ciev sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí, čo nepochybne súvisí okrem iného aj s vyššie spomínaným nadmerným príjmom energie, nadváhou a obezitou či sedavým spôsobom života.
Podľa štúdií sa však zdá, že spolu so zmenou životného štýlu a konzumáciou stravy bohatej na nenasýtené mastné kyseliny môže v prevencii a terapii týchto ochorení prispievať napríklad aj pravidelná konzumácia škorice. Vplyv na zníženie frakcie LDL cholesterolu (zlého) a stabilizáciu či dokonca zvýšenie frakcie HDL cholesterolu (dobrého) sa pri osobách s diabetom II. typu potvrdila pri príjme v rozmedzí 120 mg – 6 g škorice denne, pričom 1 kávová lyžička zodpovedá práve spomínaným 6 g.
Ďalšie pozitívne účinky na zdravie srdca a ciev sú dané už spomínanou antioxidačnou a protizápalovou funkciou škorice, ktorá eliminuje oxidačný stres a uvoľňovanie zápalových látok poškodzujúcich cievnu stenu.
3. Vysoký obsah antioxidantov
Škorica je zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky organizmu pred oxidačným stresom. Najhojnejšie zastúpenými látkami s antioxidačnými schopnosťami sú v škoricu polyfenoly rutín, katechín, kvercetín, ktorých celkové množstvo sa priemerne pohybuje okolo 18,9 mg GAE* / 100 g hmotnosti škorice. Pozornosť si zaslúži aj látka cinnamaldehyd, ktorá je nielen zodpovedná za samotnú chuť a vôňu, ale zároveň je dôležitá práve z dôvodov antioxidačných vlastností.
Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže byť škorica využitá dokonca aj ako prírodná konzervačná látka v niektorých potravinách.
*Vyjadrenie obsahu antioxidantov založených na fenolových zlúčeninách v potravinách pomocou ekvivalentov kyseliny gallovej (GAE).
4. Protizápalový efekt
Pri polyfenoloch a cinnamaldehyde zostaneme aj naďalej – štúdie totiž poukazujú na to, že okrem antioxidačných vlastností tieto látky obsiahnuté v škoricu vykazujú aj protizápalový a antimikrobiálny efekt.
Pokiaľ bude v budúcnosti možné dopraviť tieto zlúčeniny vo vysokej koncentrácii do cieľových tkanív, podľa štúdií sú bioaktívne látky škorice vhodným adeptom na podporu liečby zápalových stavov v organizme.
5. Možný pozitívny vplyv na prevenciu neurodegeneratívnych ochorení
Neurodegeneratívne ochorenia sa vyznačujú postupujúcim zánikom neurónových buniek, hromadením špecifických proteínov a znižovaním miery mozgových a kognitívnych funkcií, pričom najznámejšími zástupcami sú bezpochyby Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Štúdie na zvieratách potvrdili, že látky obsiahnuté v škorici zamedzujú hromadeniu týchto špecifických proteínov, chránia neuróny pred ďalším poškodením a zlepšujú motorické funkcie. Na potvrdenie tohto efektu je však potrebné vykonať výskum aj na ľuďoch.
Upozornenie na záver: efekt závisí od koncentrácie bioaktívnych látok
Na záver by som rada upozornila, že dávka škorice, ktorá je bežne používaná pri príprave pokrmov, je veľmi malá a pravdepodobne nebude dostatočná na efektívne naplnenie vyššie spomínaných benefitov. Na tieto účely je tak lepšie konzumovať škoricu dlhodobo a vo vyšších dávkach (vyberajte výhradne škoricu cejlónsku), popr. staviť na niektorý z extraktov, ktoré sú dostupné v tekutej aj kapsulovej forme.
Pri užívaní koncentrovaných suplementov sa však vždy držte odporúčaného dávkovania a v prípade dlhodobého užívania akýchkoľvek liečiv najskôr konzultujte zaradenie škoricového extraktu s lekárom, aby ste predišli prípadným interakciám.
Čo si z toho odniesť?
Škorica je veľmi obľúbeným korením, pri ktorom však môžete pozorovať aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. V prvom rade je potrebné zhodnotiť mieru konzumácie škorice a pri zvýšenom a dlhodobom príjme zvoliť radšej škoricu cejlónsku, ktorá má výrazne nižší obsah potenciálne toxickej látky kumarínu.
Štúdie naznačujú benefity predovšetkým v oblasti antioxidačných a protizápalových účinkov, poukazujú na možný pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev, hladinu krvného cukru alebo prevenciu pred rozvojom neurodegeneratívnych ochorení. Je však potrebné mať na pamäti, že mnoho štúdií bolo vykonaných na zvieratách alebo in vitro a pre definitívne potvrdenie je potrebný ďalší výskum.
Pokiaľ sa rozhodnete užívať škoricu vo forme extraktu, neprekračujte odporúčané dávkovanie a možnú interakciu s ostatnými liekmi vždy konzultujte s lekárom.