Čo je to matcha?
Matcha, známa tiež ako mačča, je druh japonského zeleného čaju, ktorý je známy pre svoju typickú zelenožltú farbu, práškovú konzistenciu a rituálny spôsob prípravy. Matcha prášok je, vďaka vyššiemu obsahu chlorofylu (ten je spôsobený obmedzeným prístupom slnečného svetla pred zberom), bohatý na aminokyseliny a antioxidanty.
Účinky matchy
Matcha prášok je známy najmä ako skvelý stimulant, ktorý podporuje funkcie mozgu - pozornosť, pamäť aj reakcie. Vyznačuje sa vyšším obsahom kofeínu v porovnaní s klasickým zeleným čajom, vďaka obsahu L‑theanínu však nedochádza k neskoršiemu poklesu hladiny energie. L‑theanín má navyše upokojujúce účinky a bojuje proti fyzickému i psychickému stresu.
Konzumácia matchy býva, vďaka antioxidačným účinkom, spájaná aj s prevenciou chronických ochorení a rakoviny, reguláciou cholesterolu a podporou celkového zdravia srdca. Vďaka obsahu EGCG môže zelený čaj matcha podporovať spaľovanie tukov.
Matcha našla svoje miesto aj v starostlivosti o pleť - ľahká domáca maska z matcha prášku a vody dokáže pozitívne pôsobiť na aknóznu či suchú pokožku. Látky obsiahnuté v matche navyše pôsobia proti starnutiu buniek.
Nežiaduce účinky matchy sa obvykle spája so zvýšeným príjmom kofeínu - búšenie srdca, tras, zažívacie ťažkosti či bolesti hlavy. Je preto dobré sledovať celkový príjem kofeínu za deň.
Ako sa pripravuje matcha?
Na tradičnú prípravu matcha čaju, bez ktorej si niektorí jeho konzumáciu nedokážu ani predstaviť, sa používa špeciálna miska, v ktorej sa zmieša matcha prášok s horúcou vodou. Následne sa pomocou unikátnej metličky zmes našľahá až vznikne pena. Modernú a rýchlu alternatívu predstavuje príprava matchy v shakeri.
Matcha prášok má uplatnenie aj pri pečení - cukroví, sušienky, cheesecake - alebo príprave nápojov - vyskúšaj napr. naša ľadová matcha latté.