Je med zdravší než cukor?

Komentáre
Je med zdravší než cukor?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Med obsahuje približne 82 % jednoduchých cukrov, napriek tomu je sladší ako čistý cukor.

  • Z výživového hľadiska sú cenené najmä antioxidanty založené na fenolových zlúčeninách.

  • Konzumáciou medu podporujeme aj včelárstvo, ktoré hrá dôležitú úlohu v našej prírode.

Med je sladká viskózna pochutina, ktorá je ľuďom známa už od raných vývojových štádií. Hoci dnes tvorí konzumácia medu menej ako 2 % konzumácie cukru, ešte začiatkom 19. storočia bolo sladenie medom oveľa bežnejšie ako sladenie cukrom. Dodnes sa medu prisudzujú zdraviu prospešné účinky, koniec koncov už v staroveku bol med súčasťou liečebných procesov. Sú však liečivé účinky medu skutočné?

82 % jednoduchých cukrov, antioxidanty a stopové množstvo vitamínov a minerálnych látok

Kvetový a lesný (medovicový) med sú tvorené prevažne jednoduchými sacharidmi, z ktorých najvýznamnejší je obsah glukózy a fruktózy. Okrem cukrov sa v mede vyskytuje aj voda (približne 17 %) a zvyšný priestor pripadá na vitamíny, minerálne látky a ďalšie organické zlúčeniny, z ktorých niektoré vykazujú antioxidačné vlastnosti.

Zloženie medu (priemer)
Glukóza 38 %
Fruktóza 31 %
Ostatné cukry (sacharóza a i.) 13 %
Voda 17 %
Aminokyseliny 0,3 %
Vitamíny + minerálne látky 0,2 %

Med môže byť tekutý či kryštalický v závislosti od zastúpenia jednotlivých cukrov, obsahu vody a teploty, pri ktorej je skladovaný. Vďaka vysokému podielu glukózy a fruktózy má vysokú osmolalitu, preto sa ani pri izbovej teplote nekazí a neplesnivie. Z pohľadu zloženia je med tvorený prevažne jednoduchými cukrami (82 %). Vďaka vysokému obsahu fruktózy má oproti stolnému cukru vyššiu sladivosť, stále je však výdatným zdrojom energie s obsahom 304 kcal na 100 g.

Podiel aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok je prakticky zanedbateľný, takže hoci je med zdrojom celého spektra mikroživín, k celkovému dennému príjmu prispieva len minimálne. Najvyšší podiel minerálnych látok pripadá na draslík a železo, pričom v oboch prípadoch je konzumácia 100 g medu zdrojom len asi 2‑3 % z dennej referenčnej hodnoty príjmu.

Zaujímavejší je už obsah organických látok s antioxidačným účinkom. Dokonca aj vedecké štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia medu (1,5 g medu na 1 kg hmotnosti) zvyšuje antioxidačnú kapacitu krvnej plazmy viac ako ekvivalentné množstvo kukuričného sirupu.

Obsahuje med viac antioxidantov ako ovocie?

Za antioxidačné vlastnosti medu sú zodpovedné primárne fenolové zlúčeniny, menšou mierou prispievajú aj flavonoidy. To je tiež hlavnou výhodou medu, pretože cukor tieto látky prakticky neobsahuje. Látky s antioxidačným účinkom bývajú veľmi často farebné pigmenty, preto všeobecne platí, že čím tmavší med, tým lepšie antioxidačné vlastnosti. V našich podmienkach platí, že lesný med (tvorený z medovice) má vyšší podiel antioxidantov ako med kvetový (tvorený z nektáru).

Antioxidanty založené na fenolových zlúčeninách sa v potravinách vyjadrujú pomocou ekvivalentov kyseliny gallovej (GAE). V tabuľke nižšie porovnávame obsah fenolových antioxidantov v medovicovom mede z Poľska s jablkami odrody Red Delicious, ktoré patria medzi bežný a výdatný zdroj antioxidantov v strave, a so šťavou z arónie, ktorá je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov vo všeobecnosti:

Obsah fenolových antioxidantov na 100 g/100 ml
lesný med (medovicový) 201 mg GAE
jablká Red Delicious 74 mg GAE
šťava z arónie 318 mg GAE

Z tabuľky je zrejmé, že medovicový med má obsah antioxidantov vysoký. Je však potrebné brať do úvahy aj bežnú zjedenú dávku. Zatiaľ čo 1 stredné jablko (150 g) je zdrojom 111 mg GAE, 1 lyžica medu (30 g) je zdrojom iba 60 mg GAE.

Z pohľadu antioxidantov je vhodné nahradiť cukor medom, pretože obsah antioxidantov je neporovnateľne vyšší. Avšak jesť nadmerné množstvo medu v snahe o zvýšený príjem antioxidantov vhodné nie je, pretože okrem nich obsahuje aj vysoký obsah cukru.

Je med zdravší než cukor?
Image by prostooleh on Freepik

Priberiem viac po mede alebo po cukre?

Med i stolný cukor sú sladidlá založené na vysokom obsahu jednoduchých cukrov. Porovnanie nutričných hodnôt si môžeme ukázať v nižšie priloženej tabuľke:

Stolový cukor kryštál (na 100 g) Med (na 100 g)
Energetická hodnota 389 kcal 304 kcal
Sacharidy 100 g 82 g
  • z toho cukry

98 g 82 g
Bielkoviny 0 g 0,3 g
Tuky 0 g 0 g

Vďaka obsahu voľnej fruktózy má med mierne vyššiu sladivosť ako cukor, a to aj napriek nižšej energetickej hodnote. Dá sa preto povedať, že pri udržaní rovnakej sladivosti má med lepšie nutričné vlastnosti a prispieva nižšou energetickou hodnotou ako cukor.

Stále však treba mať na pamäti, že med je veľmi výdatným zdrojom jednoduchých cukrov. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča znížiť príjem jednoduchých cukrov do 10 % z celkového energetického príjmu, čo pre referenčný energetický príjem predstavuje 50 g cukrov denne (zodpovedá 60 g medu denne).

Aké sú ďalšie benefity konzumácie včelieho medu?

Pri porovnaní medu s cukrom nemožno zabúdať na ďalšie benefity, ktoré konzumácia medu prináša:

  • Med obsahuje asi 4‑5% fruktooligosacharidov, ktoré majú v zažívacom trakte prebiotický účinok.

  • Oproti cukru má med senzoricky výraznejší a bohatší chuťový profil.

  • Konzumáciou medu prispievame rozvoju včelárstva, pretože včely majú významný vplyv na opeľovanie hospodárskych plodín. Odhadovaný ekonomický prínos opeľovačov sa odhaduje medzi 235 – 577 miliardami dolárov ročne.

  • Med na rozdiel od cukru nie je vysoko priemyselne spracovaná potravina.

Čo si z toho odniesť?

Včelí med je pochutina založená na vysokom obsahu jednoduchých cukrov (82 %) a vode. Zaujímavý je obsah antioxidantov na báze fenolových zlúčenín, ktorý je zvlášť významný pri lesnom medovicovom mede. V porovnaní s cukrom má med nižšiu energetickú hodnotu a mierne vyššiu sladivosť. Ide o nutrične rozmanitejšiu potravinu, ktorá často oproti cukru predstavuje ďalšie pridané benefity, ako sú napríklad prítomné antioxidanty, prebiotiká alebo bohatší chuťový profil.

Stále je však vhodné myslieť na vysoký obsah cukru a konzumovať med skôr v striedmom množstve. Ak je med jediné používané sladidlo s energetickou hodnotou, nemalo by denné zjedené množstvo prekračovať 60 g.

Cukor: 5 najčastejších otázok a odpovedí + tipy, ako jednoducho znížiť jeho príjem
Cukor: 5 najčastejších otázok a odpovedí + tipy, ako jednoducho znížiť jeho príjem
Sladká chuť je pre nás atraktívna už od nepamäti. Dnešný článok vám prináša odpovede na najčastejšie otázky o cukre a tipy, ako jednoducho znížiť jeho konzumáciu.
Nadbytek tuku i vážné zdravotní problémy. Co dalšího způsobuje přemíra cukru?
Nadbytek tuku i vážné zdravotní problémy. Co dalšího způsobuje přemíra cukru?
Všeho moc škodí! I tak by se daly interpretovat výsledky studie vědců z Koreji, kteří zkoumali, jaký vliv má strava s vysokým obsahem cukru nebo tuku na naše zdraví. Proč se vyvarovat jejich vysokému příjmu se dozvíte v tomto cukrem (nebo tukem?) nabitém článku.
Čo naozaj znamenajú tvrdenia, ktoré vídaš na obaloch potravín?
Čo naozaj znamenajú tvrdenia, ktoré vídaš na obaloch potravín?
Bez cukru, zdroj vlákniny, s vysokým obsahom bielkovín, light a ďalšie označenia určite poznáte, ale viete, čo skutočne znamenajú a prečo je dobré sa v nich vyznať?
Čo sa vlastne deje s tvojím telom, keď ješ cukor?
Čo sa vlastne deje s tvojím telom, keď ješ cukor?
Aj vás stále máta chuť na sladké? Skúste týchto 5 rád, ako znížiť príjem cukru, a dozviete sa aj niečo o tom, čo sa s cukrom v našom tele v skutočnosti deje.
Čím sladiť a čo radšej vynechať?
Čím sladiť a čo radšej vynechať?
Všetci si z času na čas doprajeme nejakú sladkú dobrotu, na tom nie je vôbec nič zlé. Ak však cukru holdujete častejšie, možno je čas poobzerať sa po nejakej vhodnejšej alternatíve. Čím teda sladiť a čo radšej vynechať?
Čo sú antioxidanty a má zmysel hľadať ich v potravinách?
Čo sú antioxidanty a má zmysel hľadať ich v potravinách?
Čo presne sú antioxidanty, ako ovplyvňujú fungovanie ľudského tela a ako dopĺňajú vlastné antioxidačné systémy nášho tela? Zistite to v našom dnešnom článku.
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Čo sú flavonoidy a aké majú zdravotné benefity?
Napriek tomu, že patria medzi zlúčeniny s početným množstvom benefitov, nie sú flavonoidy medzi populárnym čítaním príliš frekventovanou témou. Tento článok sa preto zameriava, v čom tkvie ich špeciálnosť, kde ich nájdete a na ďalšie zaujímavosti!
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
Máte aj vy leto napchaté voľnočasovými aktivitami, prácou a nemáte čas sa plne venovať vareniu? Skúste niektorý z týchto 10 rýchlych a pritom zdravých nápadov na letné obedy.
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Nie každý má to šťastie, že si môže všetky jedlá nachystať v priebehu dňa. Ak máte na obed len pár minút, a často ho tak riešite niekde v rýchlom občerstvení, máme pre vás riešenie v podobe krabičiek. Pomocou krabičkovania môžete aj pohodlne a jednoducho chudnúť.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!