Clafoutis je klasický francúzsky dezert len z pár surovín, ktorý je obľúbený pre svoju jednoduchosť a vynikajúcu chuť. Je vzdialený bratranec našej bublaniny, no a naplniť ho môžete čímkoľvek – čerešňami, čučoriedkami, ríbezľami alebo aróniou. My sme si tentoraz vybrali sezónne čerečne a s voľbou sme sa trafili presne do čierneho.🍒
1 porcia obsahuje
- 270 kcal
- 45,4 g sacharidov
- 5,3 g tukov
- 10 g bielkovín
Na 6 porcií
- 500 g čerešní
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 120 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- kokosový olej v spreji
Postup
-
Predhrejte si rúru na 180 °C a vymažte koláčovú formu (s priemerom 28 cm) kokosovým olejom v spreji. -
Na dno rovnomerne rozprestrite očistené a vykôstkované čerešne.
-
Vo veľkej mise zmiešajte cukor a vajcia. Dobre premiešajte, kým nedostanete hladkú zmes. Postupne pridajte hladkú múku a dôkladne premiešajte tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Pridajte mlieko a vanilkový extrakt. Zmes opatrne vlejte na čerešne v koláčovej forme.
-
Pečte približne 35‑40 minút alebo kým vrchná časť koláča nezíska zlatistú farbu a nestuhne. Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Nakoniec ho môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s kopčekom gréckeho jogurtu či domácej zmrzliny.
-
Tak dobrú chuť!