Tak ako? Rastú?
Ak od hubárov v lese budete počuť, že áno, tak utekajte pre košíky a späť do lesa zbierať! Huby sa vám totiž nebudú hodiť len čerstvé, ale akí radi za ne budete v zime, kedy ich vyberiete z pohára usušené. Obe varianty sú totiž dokonalým prvkom každej poriadnej českej „bramboračky“ a dajú jej ten správny šmrnc. A keďže túto českú klasiku obľubujeme aj my, rozhodli sme sa, že vám ukážeme zaručený recept. Tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 233 kcal
- 33 g sacharidov
- 4,5 g tukov
- 13,3 g bielkovín
Na 3 porcie
- 500 g húb
- 5 zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1,5 l vody
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 čajová lyžička majoránu
Postup
-
Očistite čerstvé huby (dubáky alebo kuriatka, my sme si vybrali dubáky) a nakrájajte ich na tenké plátky.
-
Zemiaky, mrkvu a petržlen očistite a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
-
Na masti alebo oleji orestujte cibuľu dozlatista. Pridajte huby a restujte, kým nepustia šťavu.
-
Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Pridajte múku, premiešajte a krátko restujte.
-
Prilejte vodu, pridajte majoránku, soľ a korenie. Všetko priveďte do varu a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým nie sú zemiaky mäkké.
-
Počas posledných 5 minút varenia pridajte prelisovaný cesnak.
-
Varte ešte chvíľu, kým polievka mierne nezhustne. Potom ochutnajte a prípadne dosoľte alebo okoreňte. Podávajte s čerstvým chlebom, tak dobrú chuť!