- Štedrovečerný kapor je dnes typickým vianočným jedlom, v minulosti však slávnostná tabuľa vyzerala úplne inak.
- Vianoce sú jedinečné sviatky – počas jednorazovej slávnostnej večere preto nie je potrebné sa strachovať o nutričnú hodnotu jedla.
- Najlepším štedrovečerným chodom je také jedlo, ktoré vám naozaj chutí a podčiarkne atmosféru samotných Vianoc.
Dávne tradície a podoba štedrovečernej hostiny
Hoci vám možno pripadá, že štedrovečerný kapor so zemiakovým šalátom tu bol odjakživa, rozšíril sa však až v 20. storočí a vo vzdialenej minulosti vyzeral štedrovečerný stôl úplne inak. Podoba tejto slávnostnej večere sa dramaticky líšila aj medzi jednotlivými vrstvami obyvateľstva, teda šľachtou, mešťanmi, sedliakmi i chudobnými roľníkmi. Napriek týmto rozdielom však bola v každej rodine snaha o dosiahnutie tradičného počtu 9 chodov.
Ako predjedlo sa tradične podávali oblátky s medom, krupica s medom alebo ovocie. Nasledovala polievka, ktorá bola najčastejšie hrachová, šošovicová alebo zemiaková. Hlavný chod u bratov Čechov často tvoril kuba z húb a krúp, v chudobnejších rodinách sa jedli strukovinové či obilné kaše alebo dokonca aj zemiaky s kapustou. S rybou by ste sa mohli stretnúť iba v južných Čechách alebo bohatých rodinách mešťanov, sedliakov či u šľachty. Nasledovalo sladké pečivo, ktoré malo najčastejšie podobu koláčov a frgálov. Na záver sa jedli orechy, sušené ovocie alebo čerstvé jablká, ktoré sa v rámci povier rozkrajovali rovnako ako aj dnes.
Čas sadnutia si za stôl k štedrovečernej večery určovalo spravidla trúbenie nočnej stráže, na Valašsku sa začínalo stolovať vo chvíli, keď na oblohe vyšla prvá hviezda. Ani samotná večera sa nezaobišla bez tradícií, ako je oväzovanie nôh stola, aby rodina zostala aj v ďalšom roku stáť pevne pri sebe, alebo prestieranie pre párny počet osôb. Podľa povery by totiž nepárny počet osôb mohol znamenať v rodine smrť, pretože jeden „prebýva“. K stolu sa zasadalo podľa dôležitosti v rodine a nikto sa nesmel od stola zdvihnúť skôr, ako všetci dojedli – inak by sa podľa povery už v budúcom roku nemuseli všetci stretnúť. Niečo dobré na zub ľudia na Štedrý večer dopriali aj domácim a hospodárskym zvieratám.
Je potrebné pri štedrovečernej večeri riešiť „makrá“?
V skorších dobách patril Štedrý večer k jednej z výnimočných príležitostí a sviatkov, keď sa ľudia mohli dosýta najesť, pretože v priebehu roka mali potravín skôr nedostatok. V dnešnej dobe toto pravidlo už neplatí a nie je preto potrebné pri štedrovečernom posedení načerpať energiu na dlho dopredu. Na druhú stranu aj v tomto prípade ide o ojedinelú udalosť, a nie je preto nutné panicky počítať kalórie a každý gram zemiakového šalátu.
Situácia sa môže líšiť aj v závislosti od toho, či zachovávate tradíciu pôstu alebo nie. Ak nie, a vedomie nevyváženej večere vás do istej miery trápi, nie je nič jednoduchšie ako príjem rizikových živín a látok (bielkoviny, vláknina…) doplniť počas dňa. Keďže však naozaj ide o jeden večer v roku, nie je potrebné sa kvôli štedrovečernej večeri akokoľvek stresovať.
Ak si chcete večeru na Štedrý deň skutočne odľahčiť, existuje mnoho spôsobov, ako zachovať tradície. Dôvodov môže byť mnoho – pokiaľ napr. nie ste počas roka zvyknutí na vyprážané jedlá a cítite, že je vám skutočne nepríjemne ťažko, môžete si slávnostný pokrm pripraviť nasucho v rúre. Majonézu v šaláte môžete čiastočne nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Znovu však opakujem, že v rámci jedného večera nie je potrebné sa s ohľadom na svoje zdravie alebo zachovanie kondície nijako obmedzovať. Nasledujúci zoznam alternatív preto berte skôr ako ponuku na zaujímavé spestrenie a na tanier si naservírujte to, čo vyhovuje vám.
Zaujíma vás téma vianočného priberania? Prečítajte si článok Koľko tuku môžeme reálne pribrať počas Vianoc?
Alternatívy kapra k štedrovečernej tabuli
Kapor je tradičnou vianočnou rybou a prvé zmienky o jeho chove na území pochádzajú už z 11. storočia. Čo sa týka chuti kaprieho mäsa, veľmi záleží na podloží rybníka. Mnohí mu však vytýkajú výrazný pach a „bahnitú“ chuť, ktorá každému nemusí sadnúť. Či už teda hľadáte alternatívu z dôvodu gastronomického zážitku, radi skúšate nové chute alebo ste napríklad vegetarián/vegán, nasledujúci zoznam vám snáď pomôže nájsť horúceho kandidáta na štedrovečerné hodovanie.
Ryby
Losos
Losos je z hľadiska stravy medzi rybami takmer zázrakom. Obsahuje nielen kvalitné bielkoviny, ale zároveň je jedným z najlepších zdrojov omega‑3 mastných kyselín. Nájdete v ňom aj bioaktívne látky karotenoidy, ktoré majú antioxidačný účinok. Ak je losos vašou prvou voľbou, vyskúšajte napríklad Chrumkavého lososa v cornflakes s ľahkým zemiakovým šalátom.
Zubáč
Zubáč patrí medzi najlepšie „znášané“ sladkovodné ryby a siahnuť po ňom môžete aj vo chvíli, keď na Štedrý večer predsa len chcete ctiť tradičnú kuchyňu. Jeho mäso je jemné a takmer bez charakteristického rybieho zápachu. Kosti sa navyše dajú veľmi dobre oddeliť od svaloviny, takže minimalizujete riziko výletu na pohotovosť.
Treska
Treska obsahuje minimum tuku a je obľúbená aj pre svoju neutrálnu chuť. Ak si na ňu pamätáte len ako na roztopenú kocku zo školskej jedálne, skúste si kúpiť kvalitné čerstvé mäso a nebudete sa stačiť čudovať.
Iné mäsové alternatívy
Rezeň
Rezeň je ďalšia (česká) klasika, ktorú vám asi nemusím ani predstavovať. Či už dávate prednosť kuraciemu či bravčovému mäsu a pripravujete ho v tuku alebo v rúre, môžete si byť istí, že ním nič nepokazíte. A ak vám ryby nejdú na chuť, ale predsa len by ste radi vyskúšali niečo nové, môžu to byť napríklad domáce kuracie nugetky v cornflakes.
Vínna klobása
Vínna klobása je ďalšia zo známych alternatív podávaných na štedrovečernom stole. Ide o údeninu, ktorá je typicky vyrábaná z bravčového mäsa, niekedy aj v kombinácii s hovädzím či teľacím mäsom. Spoločne so zmesou korenia a ďalšími ingredienciami je naplnená v prírodnom črievku. Pri výbere vínnej klobásy si pri každom výrobku prečítajte zloženie, pretože sa môže markantne líšiť obsah mäsa či kvalita obsiahnutých surovín. Tak nech si v tento slávnostný večer naozaj pochutíte.
Vegetariánske pokrmy
Syr
Smažiak pripravený v tuku alebo „pečiak“ v rúre je dobre známym českým pokrmom, ktorý sa hodí nielen k hranolkám, ale aj k zemiakovému šalátu. Aj keď neholdujete mäsu, je syr zdrojom kvalitných bielkovín a chuťový zážitok je tiež zaručený. Ak chcete spestrenie, môžete namiesto eidamu siahnuť aj po syrečkoch, nive, hermelíne alebo syre halloumi. A ak s výberom syra váhate, pomôcť vám môže náš článok Každý Čech zje za rok v priemere 14 kg syra. Ktoré sú tie najzdravšie?
Hliva
Hlivy svojou štruktúrou pripomínajú mäso, a sú tak skvelou alternatívou aj na vianočný stôl. S obsahom bielkovín to u nich síce nie je nijako slávne, ale to vás v rámci jedného slávnostného jedla nemusí nijako znepokojovať. Snáď len malé upozornenie, že tieto huby sú všeobecne horšie stráviteľné, čo platí obzvlášť v prípade, že na ne nie ste zvyknutí. Nepodceňujte tiež ich dostatočnú tepelnú úpravu.
Tofu alebo tempeh
Tofu a tempeh sú tradičné výrobky zo sóje, ktoré sa pri správnej príprave môžu hravo vyrovnať chuti a štruktúre mäsa (alebo ich dokonca predbehnúť). Pokiaľ chcete svojmu tofu dodať typickú rybiu chuť, skúste ho zabaliť do riasy nori.
Vegetariánske/vegánske výrobky
Dnes je už na trhu nespočetné množstvo alternatívnych vegánskych výrobkov, ktorých chuť a štruktúru od mäsa takmer nerozoznáte. Pri pravidelnej konzumácii odporúčam všímať si zloženie jednotlivých výrobkov, pretože niektoré produkty môžu obsahovať značné množstvo konzervačných látok a naopak málo kvalitných bielkovín. Ako už ale bolo niekoľkokrát povedané, v prípade jednorazovej štedrovečernej večere nie je potrebné sa nijako znepokojovať. Ak sa chcete o rastlinných alternatívach dozvedieť viac, poradí vám náš článok Plusy a mínusy vegánskych náhrad mäsa.
Čo si z toho odniesť?
Tradičný kapor sa na slávnostný vianočný stôl dostal len nedávno – predtým sa stolovanie výrazne líšilo najmä naprieč spoločenskými vrstvami. Hoci v dnešnej dobe nie je potrebné sa na tieto sviatky najesť na dlhú dobu dopredu, pri jednorazovej večeri sa naozaj nemusíte zaoberať množstvom tuku alebo obsahom bielkovín v jednotlivých surovinách. Ak si však chcete jedlo skutočne odľahčiť, alternatív je mnoho. Namiesto tradičného vyprážania môžete zvoliť prípravu v rúre a časť majonézy v šaláte nahradiť napr. bielym jogurtom.
Čo sa týka výberu samotného jedla, kapra sa nemusíte v žiadnom ohľade báť. Pokiaľ vám však nevyhovuje jeho chuť, siahnuť môžete po iných rybách, syre či vegetariánskych alternatívach.