Sviečková je tradičným českým pokrmom. My sa rozhodli, že ju prerobíme do viac fit podoby. Klasickú knedľu sme totiž vymenili za ovsenú.
Na prípravu síce potrebujete trochu viac času, ale výsledok bude stáť za to!
1 porcia obsahuje
- 442 kcal
- 40 g sacharidov
- 16 g tukov
- 37 g bielkovín
Na 6 porcií
- 2 cibule
- 150 g mrkvy
- 100 g petržlenu
- 100 g zeleru
- 100 ml ovsenej smotany
- 1 l zeleninového vývaru
- 800 g hovädzieho mäsa
- 3 lyžice ghee
- 3 guľky nového korenia
- 3 bobkové listy
- soľ
- čierne korenie
- 250 g ovsenej múky
- 150 ml mlieka
- 60 g toastového chleba
- 1 vajce
- 5 g sušeného droždia
- soľ
Postup
-
Cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler očistite a nakrájajte na kocky. -
Vo väčšom hrnci rozohrejte prepustené maslo. Rúru predhrejte na 185 °C.
-
Na masle speňte nakrájanú cibuľu. Akonáhle zosklovatie, pridajte zvyšnú zeleninu a všetko spoločne chvíľu opekajte.
-
Do zmesi pridajte hovädzie mäso a nechajte ho z každej strany zatiahnuť.
-
Pridajte korenie, podlejte všetko vývarom a dajte do rúry na 60 minút.
-
Medzitým si pripravte knedľu. Preosejte múku a osoľte ju. Hriankový chlieb nakrájajte na menšie kocky. Vo vlažnom mlieku rozšľahajte vajcia a droždie. K múke pridajte tekutú zmes a vypracujte cesto. Potom zapracujte chlieb a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste cca hodinu.
-
Hrniec vyberte z rúry, vyberte mäso, nové korenie, bobkový list a tyčovým mixérom vymixujte omáčku do hladkej konzistencie.
-
Prilejte smotanu a všetko opäť spoločne premiešajte.
-
Z cesta na knedle vytvorte 2 knedličky, ktoré varte na pare cca 20 minút.
-
Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou, knedľami a brusnicami.