Zemiaky, mäso, kapusta. Hlavné komponenty sa samy o sebe tvária celkom nevinne, však? To prebytok masti alebo oleja zo starej českej klasiky robia poriadne kalorickú bombu.
My vám dnes ukážeme, ako si obľúbené jedlo dopriať zdravšie bez toho, aby ste sa ochudobnili o chuť.
1 porcia obsahuje
- 420 kcal
- 64 g sacharidov
- 8 g tukov
- 23 g bielkovín
Na 3 porcie
- 400 g zemiakov
- 140 g špaldovej múky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 g repkového oleja
- 1/2 cibule
- 180 g chudého údeného mäsa
- 1 g repkového oleja
- 1/2 cibule
- kyslá kapusta
Postup
-
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť. -
Medzitým si pripravíme mäsovú náplň.Na panvici rozpálime olej, na ktorom necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané údené a ešte chvíľu opekáme, aby sa zvýraznila chuť mäsa.
-
Vychladnuté zemiaky očistíme a roztlačíme mačkadlom (môžeme ich tiež najemno nastrúhať alebo si pomôcť mixérom). Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme mäkké a celistvé cesto. -
Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Je dôležité, aby voda varila hneď, keď budeme mať knedle hotové. Zemiakové cesto totiž rýchlo redne, takže žiadne zdržiavačky!
-
Cesto presunieme na pomúčenú dosku. Odoberáme z neho rovnako veľké kusy, rukami z nich tvoríme okrúhle placky (priemer cca 8 cm, 0,5 – 1 cm vysoké), ktoré následne plníme zhruba lyžicou mäsovej zmesi. V dlaniach placky zabalíme a vytvoríme z nich guličky. Pracujeme rýchlo, aby cesto nezačalo rednúť.
-
Pripravené knedle varíme približne 15 minút.
-
Knedle podávame s kyslou kapustou, dozlatista restovanou cibuľkou a zdieľame na Instagrame s označením @aktinrecepty.
Dobrú chuť!