Kôprovka je stará česká klasika so svetovým presahom. Ľudskú populáciu totiž nekompromisne delí na dve polovice. Buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Nič medzi tým neexistuje.
Pokiaľ patríš do tábora zaprisahaných milovníkov, vyskúšaj našu odľahčenú verziu. Vyšperkovať ju môžeš zemiakmi či knedľou, vajcom s pekne tekutým žĺtkom či chudým hovädzím. Hotovú ju máš za pár minút a môžeš vychutnávať.
1 porcia obsahuje
- 475 kcal
- 64 g sacharidov
- 15 g tukov
- 21 g bielkovín
Na 2 porcie
- 200 ml mlieka
- 300 ml kefíru
- 40 g špaldovej múky
- 20 g erythritolu
- 1 lyžica octu
- kôpor
- 1 čajová lyžička soli
- 400 g zemiakov
- 2 vajcia
Postup
-
Zhruba tri vetvičky kôpru umyjeme a jeho jemné časti pozdĺž stonky nasekáme nadrobno. Pripravený kôpor si odložíme nabok. Do omáčky ho pridáme až ako posledný.
-
Mlieko a kefír spoločne zmiešame. Odoberieme zhruba 200 ml, v ktorých rozmiešame múku (môžeme použiť shaker) a zvyšok privedieme do varu.
-
Akonáhle začne mliečny základ vrieť, prilejeme zvyšok zmesi s múkou a za stáleho miešania varíme na miernom plameni do zhustnutia.
-
Po zhustnutí odstavíme omáčku z platne, dochutíme octom, soľou, erytritolom a vmiešame kôpor.
Množstvo octu a erytritolu si upravíme podľa vlastného gusta. Niekto to rád kyslejšie, niekto zase sladšie.
-
Podávať môžeme napríklad s pečenými zemiakmi a vajcom namäkko. Nakoniec svoj výtvor zdieľame na Instagrame s označením @vilgainrecepty.
Tak dobrú chuť!