Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?

overil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáre
Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?
obrázok z Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Wholefoods sú spravidla menej bohaté na energiu ako spracované potraviny, sú však nabité dôležitými makro- aj mikroživinami či bioaktívnymi látkami.

  • Aj v prípade spracovaných potravín však môžu byť niektoré produkty súčasťou zdravej a vyváženej stravy – a to aj na pravidelnej báze.

Čo sú „wholefoods“?

Wholefoods, teda potraviny v prírodnom stave, resp. plnohodnotné potraviny, sú potraviny minimálne spracované a v čo najväčšej miere blížiace sa svojmu pôvodnému a prirodzenému stavu v prírode. Z veľkej časti sú tieto potraviny rastlinného pôvodu. Ide napr. o obilniny, pseudoobilniny, zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy, semená alebo huby. Zo živočíšnej ríše sa medzi plnohodnotné potraviny radí hlavne čerstvé alebo mrazené mäso, mlieko a nesladené jogurty.

A prečo sú v strave také dôležité? Pri spracovaní potravín totiž môže dochádzať k strate niektorých makro- i mikronutrientov a k pridávaniu zložiek, ktoré môžu úplne pozmeniť charakter a výživové vlastnosti danej potraviny – samozrejme záleží na stupni spracovania a zloženia konkrétneho výrobku. Všeobecne možno povedať, že v závislosti od zdroja a povahy sú plnohodnotné potraviny zdrojom:

  • vlákniny (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina),

  • mikronutrientov (vitamínov a minerálnych látok),

  • bioaktívnych látok s antioxidačnými alebo protizápalovými vlastnosťami (ovocie, zelenina, niektoré druhy strukovín, orechov a semien).

Aký majú plnohodnotné potraviny vplyv na zdravie?

Keďže plnohodnotné potraviny obsahujú vyššie množstvo niektorých látok než spracované potraviny, pri pravidelnej konzumácii pozitívne ovplyvňujú ľudské zdravie. Študované sú najmä nasledujúce oblasti:

  • Črevný mikrobióm: niektoré zložky, vyskytujúce sa najmä v celozrnných obilninách, ovocí a zelenine, pôsobia priaznivo na zloženie baktérií črevného mikrobiómu, ich väčšiu diverziu a reguláciu baktériami produkovaných metabolitov. Podľa posledných štúdií ide najmä o niektoré sacharidové zložky, vlákninu a polyfenoly. Zdá sa, že sa plnohodnotné potraviny môžu podieľať na modulácii zloženia črevného mikrobiómu v prípade niektorých chronických ochorení zažívacieho traktu, metabolických porúch, ale aj infekčných chorôb.

  • Srdce a cievy: pre zdravie srdca je zásadná najmä primeraná telesná hmotnosť a množstvo telesného tuku, pravidelný pohyb a príjem nenasýtených mastných kyselín vrátane omega‑3 alebo betaglukánov, ktoré sa nachádzajú najmä v obilninách. Tieto látky sú prirodzenou súčasťou potravín spadajúcich do wholefoods. Výskumy potvrdzujú, že jedálniček založený na plnohodnotných potravinách s prevahou rastlinnej stravy je pre kardiovaskulárny systém výhodný v niekoľkých oblastiach. Ide napr. o lepšiu reguláciu hladiny celkového a aj LDL cholesterolu, krvného tlaku alebo celkovej hmotnosti.

  • Kontrola glykémie: v súvislosti so zdravím srdca a ciev bola strava založená na plnohodnotných potravinách s prevahou rastlinných zložiek skúmaná aj v ohľade na kontrolu glykémie a diabetu 2. typu. Ukázalo sa, že takýto jedálniček v kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou bol v kontrole glykémie efektívnejší ako liečba pomocou liekov. U niektorých osôb tiež došlo k remisii cukrovky 2. typu, čo znamená odznenie príznakov a návrat pacienta k stavu pred vypuknutím choroby.

  • Duševné zdravie: štúdie potvrdzujú pozitívny efekt konzumácie nespracovaných potravín aj v oblastiach, kde by ste to možno na prvý pohľad nečakali – v oblasti duševného zdravia. Dostatočný príjem kvalitných makro-, mikroživín i vyššie spomínaných bioaktívnych látok má okrem iného vplyv na produkciu mediátorov v mozgu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v udržaní duševnej pohody.

  • Pocit nasýtenia a optimálna hmotnosť: nadváha a obezita sú závažným ochorením, ktoré vedie k mnohým negatívnym procesom v tele. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má plnohodnotná strava schopnosť zasýtiť na dlhú dobu, čo napomáha udržaniu zdravej hmotnosti a zabraňuje následným chutiam na sladké alebo vysokokalorické potraviny.

Wholefood: čo to je a ako pôsobí na zdravie?
obrázok z Freepik

Klasifikácia miery spracovania potravín

Pre komplexnosť stravy je ťažké jasne stanoviť, ktoré potraviny sa zaraďujú do skupiny nespracované/spracované, prípadne aká je konkrétna miera ich spracovania. Preto boli v rámci výskumu vyvinuté klasifikačné systémy, ktoré pohľad na spracované potraviny zjednocujú a uľahčujú ich zaradenie.

Jedným z novších a užívateľsky prívetivých klasifikačných škál pre mieru spracovania potravín je napr. systém NOVA, ktorý bol vo vedeckom časopise prvýkrát publikovaný v roku 2009. Tento nástroj radí potraviny do 4 kategórií podľa miery ich spracovania.

1. Nespracované alebo minimálne spracované potraviny

Nespracované potraviny sú získavané priamo z rastlín alebo zvierat a po ich získaní z prírody nepodstupujú žiadnu zmenu. Minimálne spracované potraviny sú prírodné potraviny, ktoré boli podrobené čisteniu, odstráneniu nepožívateľných alebo nežiaducich častí, frakcionácii, mletí, sušeniu, fermentácii, pasterizácii, chladeniu, mrazeniu alebo iným procesom, ktoré môžu viesť k strate niektorých nutrientov. Do pôvodnej potraviny ale nesmú byť pridávané oleje, tuky, cukor, soľ či iné látky.

  • prírodná, balená, rezaná, chladená alebo mrazená zelenina, ovocie, zemiaky a ďalšie korene a hľuzy

  • voľné alebo balené zrná napr. hnedá, biela, predvarená a celozrnná ryža, kukuričné zrná alebo pšenica

  • orechy, arašidy a ďalšie semená bez soli alebo cukru
  • čerstvé alebo pasterizované zeleninové alebo ovocné šťavy bez pridaného cukru alebo inej látky

  • zrná pšenice, ovsa a iných obilnín, čerstvé a sušené bylinky a korenie

  • krupica, vločky a múky vyrobené z kukurice, pšenice alebo ovsa, vrátane tých, ktoré sú obohatené železom, kyselinou listovou alebo inými živinami stratenými počas spracovania

  • sušené alebo čerstvé cestoviny, kuskus a polenta z vody a krupice/vločiek/múk popísaných vyššie

  • vajcia

  • sušené ovocie
  • čerstvé a sušené bylinky a korenie (napr. oregano, čierne korenie, tymian, škorica)

  • čerstvé a sušené huby a ďalšie huby alebo riasy

  • čerstvé, chladené alebo mrazené mäso, hydina, ryby a morské plody, celé alebo vo forme steakov, filé a iných kusov

  • čerstvé alebo pasterizované mlieko; jogurty bez pridaného cukru

  • šošovica, cícer, fazuľa a ďalšie strukoviny

  • káva

  • kohútiková, pramenitá a minerálna voda

  • čaj, bylinné nálevy

2. Tuky, oleje, soľ, cukor

Skupina 2 sa nazýva aj Spracované kulinárske ingrediencie. Ide o produkty extrahované z prírodnej potraviny a získané prírodnými procesmi, ako je lisovanie, mletie, drvenie a rafinácia. Používajú sa v domácnostiach a reštauráciách na dochutenie a prípravu jedál a pomáhajú vytvárať rozmanité a chutné pokrmy všetkých typov, vrátane vývarov a polievok, šalátov, koláčov, chleba, sladkostí a zavarenín.

Oleje, tuky, soľ a cukor používajte v malých množstvách na dochutenie a varenie pokrmov. Pokiaľ sa prípravky na báze prírodných alebo minimálne spracovaných potravín, olejov, tukov, soli a cukru používajú s mierou, prispievajú k rozmanitej a chutnej strave bez toho, aby bola nutrične nevyvážená.

  • oleje vyrobené zo semien, orechov a ovocia, do ktorých patria aj sójové bôby, kukurica, palma olejná, slnečnice alebo olivy

  • biely, hnedý cukor a ďalšie druhy cukru, melasa získaná z trstiny alebo repy

  • med extrahovaný z plástov

  • sirup extrahovaný z javorov

  • škroby extrahované z kukurice a iných rastlín

  • maslo

  • masť

  • kokosový tuk

  • rafinovaná alebo hrubá soľ, príp. ťažená z morskej vody

  • akékoľvek potraviny kombinujúce 2 z týchto bodov, ako je napr. „solené maslo“

3. Spracované potraviny

Spracované potraviny sú vyrábané priemyselným spracovaním. Soľ, cukor, oleje, prípadne ďalšie látky z 2. skupiny sú v tomto procese pridávané do prírodných alebo minimálne spracovaných potravín z 1. skupiny. Účelom tohto spracovania je potraviny konzervovať alebo ich urobiť chutnejšími.

Pochádzajú priamo z prírodných potravín a sú uznávané ako ďalšie verzie týchto potravín. Zvyčajne sa konzumujú ako príloha, alebo jej súčasť. Väčšina spracovaných potravín obsahuje dve alebo tri zložky.

  • konzervované strukoviny a konzervovaná zelenina, konzervované soľou (v soľnom náleve), octom alebo nakladaním

  • paradajkový extrakt, pasty, pretlaky či koncentráty (so soľou a/alebo cukrom)

  • ovocie vo forme sirupu s cukrom (s alebo bez pridaných antioxidantov)

  • hovädzie jerky

  • čerstvo vyrobené syry

  • slanina

  • rybie konzervy, napr. sardinky a tuniak, s pridanými konzervačnými látkami alebo bez nich

  • solené, sušené alebo údené mäso, príp. ryba

  • kokosový tuk

  • čerstvo vyrobené (nebalené) chleby a pečivo z pšeničnej múky, droždia, vody a soli

  • fermentované alkoholické nápoje ako napr. pivo, alkoholický cider a víno

  • solené alebo sladené orechy a semená

4. Ultraspracované potraviny

Ultraspracované potraviny sú priemyselné výrobky vyrobené úplne alebo prevažne z látok extrahovaných z potravín (oleje, tuky, cukor, škrob a bielkoviny), získané zo zložiek potravy (hydrogenované tuky a modifikovaný škrob), alebo syntetizované z potravinových substrátov alebo iného organického zdroja (zvýrazňovače chuti, farbivá a ďalšie potravinárske prídavné látky).

Výrobné techniky zahŕňajú extrúziu (vytláčanie), lisovanie a predspracovanie vyprážaním. Ultraspracované môžu byť aj nápoje. Potraviny z 1. skupiny tvoria len malý podiel ultraspracovaných produktov, alebo v nich dokonca chýbajú.

  • tučné, sladké, pikantné alebo slané balené snacky

  • sušienky

  • zmrzliny a mrazené dezerty

  • čokolády, cukríky a cukrovinky všeobecne

  • kola, sóda a ďalšie sýtené nealkoholické nápoje

  • „energetické“ a športové nápoje

  • konzervované, balené, dehydrované (práškové) a iné „instantné“ polievky, rezance, omáčky, dezerty, zmesi a korenia

  • sladené a ochutené jogurty, vrátane ovocných jogurtov

  • mliečne nápoje, vrátane čokoládového mlieka

  • koktailové náhrady jedla (napr. pre „rýchle chudnutie“)

  • pečivo, koláče a koláčové zmesi

  • vopred pripravené (balené) mäso, ryby a zelenina

  • predpripravené jedlá, pizza a cestoviny

  • predpripravené hamburgery, párky v rožku, klobásy

  • vopred pripravené „nugety a tyčinky“ z hydiny a rýb

  • iné živočíšne produkty vyrobené zo zvyškových surovín

  • balené pečivo, hamburger a žemle na hotdog

  • pečené výrobky vyrobené z prísad, ako je stužený rastlinný tuk, cukor, kvasnice, srvátka, emulgátory a ďalšie prísady

  • raňajkové cereálie a tyčinky

  • dojčenská výživa, nápoje a jedlo

  • sladené šťavy

  • margaríny a nátierky

  • destilované alkoholické nápoje ako napr. whisky, gin, rum, vodka atď.

Čo je teda podľa tabuľky NOVA považované za wholefood?

Čo sa týka súvislosti škály NOVA s wholefood, vzhľadom k vyššie spomínanej charakteristike ich možno najbližšie prirovnať k skupine 1 – Nespracované alebo minimálne spracované potraviny. Je však veľmi dôležité si uvedomiť, že súčasťou zdravej a vyváženej stravy môžu bez problémov byť aj niektoré produkty zaradené v 2. a 3. kategórii. Pri soli, cukre a olejoch je samozrejme potrebné užívať ich s mierou a najmä v prípade olejov vyberať vhodné druhy z hľadiska obsahu mastných kyselín a vhodnosti na tepelnú úpravu. Ak máte v týchto oblastiach medzery, môžete ich doplniť našimi článkami:

Rovnaká situácia platí pri pečive, syroch či konzervovaných rybách, mäse a strukovinách, ktoré sú zahrnuté v kategórii 3. V tomto prípade je kľúčové zamerať sa na zloženie konkrétneho výrobku a výživové hodnoty, prípadne počítať so zvýšeným množstvom príjmu soli v týchto produktoch a prispôsobiť tomu ďalšie denné jedlá. V ideálnom prípade môžete konzervované strukoviny zliať a prepláchnuť čistou vodou, čím sa obsah soli z nálevu ešte zníži. Návod na lepšiu orientáciu v značení potravín nájdete v článku Ako čítať obaly potravín.

Môžu mať vo vyváženom jedálničku miesto aj spracované potraviny?

Pokiaľ je možnosť a čas na prípravu jedál z nespracovaných surovín, samozrejme ide o najlepšiu možnosť. Výskumy však potvrdzujú, že aj nutrične bohaté konzervované pokrmy (teda 3. skupina podľa NOVA) s optimálnym zložením a výživovými hodnotami môžu byť súčasťou kvalitnej a vyváženej stravy. Rovnaká situácia je pri syroch, kde konzumácia s mierou vedie k neutrálnemu alebo dokonca pozitívnemu vplyvu na zdravie.

Ďalšou samostatnou kapitolou sú spracované potraviny v športovej výžive – nakoľko doplňovanie živín pred, počas a po športovom výkone sa riadi inými zásadami ako bežná strava, nie je na mieste niektoré spracované produkty využívané v športe zbytočne démonizovať. V danej chvíli môžu naopak poskytnúť lepšiu službu a rýchlejšie doplnenie energie a špecifických látok, než nespracované potraviny.

Čo si z toho odniesť?

Podľa odborníkov by wholefoods mali tvoriť základ ľudskej stravy – najmä kvôli vysokému obsahu zdraviu prospešných látok a nižšej energetickej denzite. Štúdie skutočne ukazujú, že plnohodnotné potraviny pozitívne ovplyvňujú zdravie srdca a ciev, kontrolu glykémie, udržanie normálnej hmotnosti, zloženie črevného mikrobiómu a duševné zdravie.

Niekedy však môže byť ťažké spoznať, do akej miery je daná potravina vlastne spracovaná. Ako pomôcka môže slúžiť klasifikácia NOVA, ani v tomto prípade ju však nemožno brať úplne doslovne. Aj keď sú najvhodnejšie potraviny z 1. skupiny, súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička môžu byť v rozumnej miere na pravidelnej báze aj položky zo skupiny 2 a 3.

Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
Ako jesť správne alebo zásady zdravého stravovania
S pojmom „zdravé stravovanie“ ste sa už iste niekedy stretli – čo si pod ním ale predstaviť a ako ho najlepšie previesť do praxe? Poradí vám dnešný článok.
Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyselne spracované potraviny sú lacné, praktické a ich príprava je až smiešne jednoduchá. Je tu ale jeden háčik – nášmu zdraviu príliš neprospievajú. Ako teda jednoducho znížiť ich príjem?
Inzulínová rezistence a s ní spojená cukrovka 2. typu: Proč vzniká a je možné ji řešit?
Inzulínová rezistence a s ní spojená cukrovka 2. typu: Proč vzniká a je možné ji řešit?
Stále víc a víc lidí trápí inzulínová rezistence. A jelikož tento problém často končí cukrovkou druhého typu, je dobré mu věnovat pozornost. Jaké jsou rizikové faktory při vzniku inzulínové rezistence a je možné se vhodným nastavením výživy bránit?
Príjem soli očami súčasných odporúčaní: koľko je už príliš veľa?
Príjem soli očami súčasných odporúčaní: koľko je už príliš veľa?
Hoci sa vo výživových odporúčaniach odporúča konzumovať približne 5 g soli denne, takmer žiadna vyspelá krajina na svete to nie je schopná dodržať. Niektoré krajiny solia dokonca dvojnásobne. Čím to je a aký to má vplyv na naše zdravie?
Čo sú betaglukány a aké majú účinky?
Čo sú betaglukány a aké majú účinky?
Zaoberáte sa otázkou, ako si v tieto začínajúce jesenné dni čo najviac posilniť imunitu? Chcete vyskúšať niečo iné ako osvedčené vitamíny? Prečítajte si viac o betaglukánoch a možno im potom, doslova, prídete na chuť!
Ako čítať obaly potravín?
Ako čítať obaly potravín?
Obal toho o potravine mnohokrát prezradí viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. Práve tieto informácie vám totiž pomôžu sa rozhodnúť, či je výrobok vhodný na konzumáciu, alebo by mal radšej zostať v regáli. A že si s tým neviete rady? Práve pre vás je tu dnešný článok.
Bod zadymenia pre oleje a tuky
Bod zadymenia pre oleje a tuky
Ako sa bod zadymenia odráža na vhodnosti tukov a olejov na tepelnú úpravu a na čo si dať pri výbere pozor? Poradí vám nový komplexný článok.
Cukor: 5 najčastejších otázok a odpovedí + tipy, ako jednoducho znížiť jeho príjem
Cukor: 5 najčastejších otázok a odpovedí + tipy, ako jednoducho znížiť jeho príjem
Sladká chuť je pre nás atraktívna už od nepamäti. Dnešný článok vám prináša odpovede na najčastejšie otázky o cukre a tipy, ako jednoducho znížiť jeho konzumáciu.
Zdravé srdce: kto je ohrozený kardiovaskulárnym ochorením a ako mu predchádzať?
Zdravé srdce: kto je ohrozený kardiovaskulárnym ochorením a ako mu predchádzať?
Vedeli ste, že ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou úmrtí na Sloensku? Aké sú rizikové faktory rozvoja týchto ochorení, a ako im najlepšie predchádzať, sa dozviete v novom článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?